Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Προκαλούν οι Σκοπιανοί εθνικιστές – VMRO: «Είμαστε “Μακεδόνες” από τη “Μακεδονία”» – Απίστευτος Δένδιας: «Εργαλείο η Συμφωνία των Πρεσπών»


Προκλήσεις φτάνουν και πάλι από τη μεριά των Σκοπίων εν μέσω πολιτικού πυρετού και με την τύχη του πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να κρέμεται....
από μια λεπτή κλωστή. Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία περιέφεραν Αλέξης Τσίπρας με τον σκοπιανό ομολόγό του, ως επιτυχία φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν πλέον.
Αυτά συμβαίνουν όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με χαλαρή διπλωματία και ανύπαρκτη εθνική συνείδηση προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών, παρά τη θέληση του ελληνικού λαού, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω αύξηση του Σκοπιανού εθνικισμού και διεκδικήσεων που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τη λογική.
«Αν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η προτεραιότητά της θα είναι να βάλει τη «Μακεδονία» σε μια γρήγορη πορεία προς την ένταξη στην Ευρώπη. Αν το πετύχουμε αυτό, θα είναι ευκολότερο να ανοίξουμε και πάλι αυτά τα θέματα» δηλώνει το στέλεχος του VMRO.
«Σε περίπτωση που το VMRO-DPMNE καταλάβει την εξουσία το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει και πάλι» διαμηνύει ο γραμματέας διεθνών σχέσεων VMRO Μίτσκο Μιτσούνσκι μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα Αποτύπωμα που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα. Δήλωσε, δε, ότι είναι Μακεδόνας…
«Θα είναι ευκολότερο, αν είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ως ισότιμο μέλος» ισχυρίστηκε.
«Η δυνατότητα υπάρχει με νομικά μέσα και η υλοποίησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών» υποστήριξε το στέλεχος του VMRO.
Δηλώνει μάλιστα: «σας εγγυώμαι ότι όσο θα ζω εγώ, αλλά και πολύ αργότερα, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δε θα χρησιμοποιήσει με τη θέλησή του το νέο όνομα. «Αυτό, όπως είπα, πηγάζει από το βασικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αλλά και από το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ποιος είμαι… Είμαι ‘’Μακεδόνας’’ από τη ‘’Μακεδονία’’. Και δεν νομίζω ότι είτε πολιτιστικά ή λεξικογραφικά είτε με άλλο τρόπο, αυτό δε θα αλλάξει ποτέ σε αυτή τη χώρα».
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν.ΔΕΝΔΙΑ
Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνονται ότι αποτελεί «εργαλείο» για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στα Σκόπια όχι απλά δεν είναι διατεθειμένοι να την τηρήσουν, αλλά μέσω αυτή οι διεκδικήσεις αυξάνονται και πληθύνονται…
Όσον αφορά στην αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και τυχόν προεκτάσεις που μπορεί να έχει με την erga omnes χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ανίσχυρη ή αδιάφορη.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ένα «εργαλείο», στο οποίο η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ήδη δώσει αυτό που όφειλε από τη Συμφωνία «αλλά για να πάρουμε την αντιπαροχή εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι όποιοι άλλοι και μετά μας κάνουν και κριτική από πάνω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε πετύχει η προηγούμενη πλευρά, διότι αν τα είχε εγγράψει σωστά δε θα χρειαζόταν να παλεύουμε μέσα από την ενταξιακή διαδικασία», είπε.
Τόνισε δε ότι το ταξίδι του στο Βατικανό την Τετάρτη και οι συναντήσεις του εκεί έγιναν, μεταξύ άλλων, γιατί το συγκεκριμένο κράτος έχει επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι αναμένει μάλιστα να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά τους επόμενους μήνες.
«Μιλάμε με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, εγώ έχω ήδη μιλήσει με τον (υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά) Ντιμιτρόφ. Μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους [..] Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όλη αυτή την ιστορία στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός αμοιβαίου συμφέροντος προστατεύοντας και τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδος, είτε αυτό είναι το erga omnes, είτε είναι τα ονόματα των επιχειρήσεων, είτε είναι η παράδοσή μας».
Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η «Νέα Δημοκρατία δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας».
«Εμείς δε λέμε ότι δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί συμφωνία, δε λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί. Όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: