Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Τελείωσε η σύσκεψη στην Σκύδρα για τους "μετανάστες".BINTEO




Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο της Σκύδρας...


Ψηφοφορία δεν έγινε επί του ψηφίσματος που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους. Η απόφαση που εκφράζει όλους είναι ότι η Σκύδρα δεν δέχεται να δημουργηθεί στον χώρο του πρώην στρατοπέδου hot spot και το κείμενο θα συμπληρωθεί με κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.

το κείμενο που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους είναι το παρακάτω




Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ήταν και είναι ένα ζωτικό, φλέγον, οικουμενικό, πολυδιάστατο ζήτημα με επιδράσεις, επιρροές και συνέπειες σ΄όλον τον κόσμο.
Απέναντι και δίπλα, λοιπόν, στο οποίο πρέπει η παγκόσμια κοινότητα μέσω των διεθνών οργανισμών, των οργανώσεων και των κρατικών οντοτήτων να σταθεί με ευθύνη στο ύψος των συνθηκών και περιστάσεών του χωρίς, πλέον, αναβολή και χρονοτριβή.
Οφείλει να εκτιμήσει το ζήτημα στις πραγματικές, ανθρώπινες διαστάσεις του και να δώσει λύσεις με μεσοπρόθεσμο και κατά το δυνατό μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και προοπτική.
Δυστυχώς, όμως, απέναντι στο οξυμένο και γοργά διογκούμενο και εξελισσόμενο διεθνές αυτό ζήτημα η κατάσταση συνεχίζει να είναι το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως τραγική.
Επίσης, ετερόκλητες συμμαχίες και ευκαιριακές συμφωνίες επιστρατεύονται για ν΄αποκομίσουν οφέλη πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη δυστυχία. Δυστυχώς, κι αυτή ακόμη η Ευρωπαΐκή Ένωση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η ελπίδα και η συμβολή στην προώθηση αποτελεσματικών και ορθολογικών πρωτοβουλιών για την τροχοδρόμηση λύσεων, αδυνατεί να ορθώσει αναλόγως το ανάστημά της και να «επιβάλλει» τις θέσεις μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των οικουμενικών αρχών κι αξιών.
Η Ευρώπη στην ουσία παραμένει θεατής των εξελίξεων και των συνεχιζόμενων απειλών και εκβιασμών της Τουρκίας για κατακλυσμό της Ευρώπης από αδιάκοπες ροές προσφύγων – μεταναστών τους οποίους στέλνει στα νησιά μας και εγκαταλείπει στη συνοριακή γραμμή του Έβρου το διεθνές και προσοδοφόρο δουλεμπορικό σύστημα και των κερδοσκόπων που το στηρίζουν και το εκμεταλλεύονται στη συνέχεια.
Η Ελλάδα, η χώρα μας, έχει σηκώσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος χωρίς να είναι η ίδια η αιτία του προβλήματος.
Η εμπόλεμη κατάσταση και οι εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τελική ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης και των όποιων διαφορών.
Παράλληλα οι μετακινήσεις μεταναστών – προσφύγων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής με μεγάλους πληθυσμούς δεν σταματούν.
Η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε μια τεράστια εστία , σ΄ένα ανεξέλεγκτο καταφύγιο προσφυγιάς – μετανάστευσης και αθώων ψυχών.
Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης και της συμμετοχής που της αναλογεί.
Η Ελλάδα αγωνίζεται να διαχειριστεί με υπερπροσπάθειες το ζήτημα καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τη κρίση και τη δοκιμασία της τελευταίας δεκαετίας.
Και μάλιστα μεγάλο βάρος έχει σηκώσει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες. Κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος κι απαθής. Θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι στο μέτρο και στο μέγεθος που τους αναλογεί με βάση λύσεις που θα επιλεγούν και θα προκριθούν μέσα από τη διαβούλευση και το διάλογο με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Όταν, λοιπόν, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει συναινετικό αποτέλεσμα.
Η κοινωνία μας οφείλει και πρέπει να γνωρίζει. Έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Και οι αρμόδιοι οφείλουν να ενημερώνουν και ν΄απαντούν.
Είναι, έτσι, φυσικό και επόμενο όταν δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση και η διαβούλευση τότε να προκαλείται δικαιολογημένη αντίδραση κι αναστάτωση.
Αναβρασμό, λοιπόν, μεγάλη ανησυχία, έντονο προβληματισμό και ξεσηκωμό έχει προκαλέσει στην κοινωνία μας η είδηση της μεταφοράς προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Δούμτσα Μαργαρίτη».
Εάν, όπως λέγεται , αναφερόμαστε σε φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών , φιλοξενία σημαίνει πρόσκληση, αποδοχή και αλληλοσεβασμός. Όταν η παραμονή σ΄έναν τόπο γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς όρους φιλοξενίας αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτήν την περίπτωση πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από φιλοξενία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συμβαίνουν στους χώρους μεταφοράς μεταναστών – προσφύγων δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά στα οποία οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις, όπως για παράδειγμα: είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας; είναι κατάλληλος ο χώρος; ποιος είναι ο αριθμός και η σύνθεση των μεταναστών – προσφύγων ;
Γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό διασταυρώνονται τεράστια συμφέροντα και ενδεχομένως κρύβονται αλλότρια συμφέροντα που έχουν ως πρόσχημα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό.
Η τοπική κοινωνία όχι μόνον δεν έχει ενημερωθεί, αλλά παραμερίζεται κι αγνοείται με τρόπο επιδεικτικό. Για ένα τόσο σοβαρό και πρωτόγνωρο ζήτημα θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία με βάση συγκεκριμένους και ξεκάθαρους όρους, προϋποθέσεις . Μόνον έτσι μπορεί να προκύψει η ενδεδειγμένη και κοινά αποδεκτή κι όχι μονομερής απόφαση και λύση.
Κανείς δεν θα διαφωνούσε στη συζήτηση του ζητήματος της υποδοχής προσφύγων μεταναστών σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες και προδιαγραφές όπου θα εξασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια όλων και η παροχή και η ομαλή συμβίωση εντός κι εκτός του χώρου διαμονής.
Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιοι επέλεξαν τη μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Δούμτσα Μαργαρίτη» ερήμην των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.
Επισημαίνουμε και τονίζουμε τα εξής: Το στρατόπεδο «Δούμτσα Μαργαρίτη» στην περιοχή του Δήμου Σκύδρας βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της μικρής μας πόλης. Μάλιστα, βρίσκεται σε απόλυτη επαφή απ΄τη μια πλευρά με τις Εργατικές Κατοικίες, το Κέντρο Υγείας, μονοκατοικίες και από την άλλη πλευρά του γειτνιάζει με το Τελωνείο, τον χώρο αδέσποτων ζώων του Φιλοζωικού Συλλόγου «Στοργή» της Σκύδρας όπως και με επιχειρήσεις και σταυλικές εγκαταστάσεις. Επίσης, εφάπτεται με την κεντρική οδό που οδηγεί προς την Νάουσα και τη Βέροια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφοριακή ασφάλεια.
Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Σκύδρας στο παρελθόν κρίθηκε ακατάλληλος από όλα τα Υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κατά καιρούς ανακινούσαν το θέμα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα ενδότερα της χώρας. Γι αυτό και είχαν το συγκεκριμένο στρατόπεδο εκτός σχεδιασμού, των υποψήφιων για την μεταφορά τους χώρων, ακριβώς επειδή τον έκριναν ακατάλληλο για τους παραπάνω λόγους και επιπλέον γιατί πρόκειται για μερικά ερειπωμένα κτίρια χωρίς καν σκεπή.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η έκταση του Στρατοπέδου «Δούμτσα Μαργαρίτη» παραχωρήθηκε από την πρώην Κοινότητα Σκύδρας με το υπ΄ αριθμ. 25486/18-08-1958 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Λουκά Στεργίου – Κόκκαλη στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), έκταση 206.000 τ.μ. στην τοποθεσία «Μουραμπάτα», υπό τον όρο ότι θα είναι οριστική μόνο εάν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές ανάγκες. Σε περίπτωση αποχωρήσεως των στρατιωτικών μονάδων η παραπάνω έκταση θα επανέλθει στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας. Ομοίως με το υπ΄ αριθμ. 27531/15-01-1974 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Βασιλάκη Στεργίου – Γεωργίου η κοινότητα Σκύδρας παραχώρησε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), έκταση 75.200 τ.μ. στην τοποθεσία «Τούμπα», υπό τον όρο ότι θα κατασκευαστεί στρατιωτικό αεροδρόμιο προσγείωσης αεροσκαφών «Ε.ΠΑ.Ρ.» εντός τριετίας. Μη εκπληρούμενου του σκοπού αυτού (αφού δεν κατασκευάστηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο) η δωρούμενη έκταση θα επανέλθει αυτοδικαίως στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας. Τέλος, με το υπ΄ αριθμ. 28359/13-05-1974 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Βασιλάκη Στεργίου – Γεωργίου η κοινότητα Σκύδρας παραχώρησε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), έκταση 34.125 τ.μ. στην τοποθεσία «Τούμπα», επίσης, υπό τον όρο ότι θα κατασκευαστούν αποθήκες καυσίμων εντός τριετίας. Μη εκπληρούμενου του σκοπού αυτού η δωρούμενη έκταση θα επανέλθει αυτοδικαίως στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας.
Η μεγάλη έκταση του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου σύμφωνα με τα ανωτέρα συμβόλαια, επανέρχεται αυτοδικαίως στο Δήμο Σκύδρας! Το θέμα το έχουμε θέσει κατ΄επανάληψη στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Τ.ΕΘ.Α., όμως συναντούσαμε την ακατανόητη άρνηση για την επίλυσή του.
Αν, λοιπόν, υπήρχαν εθνικοί λόγοι για τη στάση αυτή του Υπουργείου, οι λόγοι αυτοί πλέον δεν υφίστανται; Το στρατόπεδο είναι εκτός των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδιασμών; Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει πέρα από το τυπικό μέρος, το στρατόπεδο βρίσκεται στο Δήμο Σκύδρας. Άρα ο Δήμος Σκύδρας δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ερωτηθεί;
Και μην βιαστεί κανένας να πει ότι δεν είμαστε ανθρωπιστές, διότι η Σκύδρα και οι κάτοικοί της ήρθαν στην πλειοψηφία τους ως πρόσφυγες - παλλινοστούντες το 1922. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στους βομβαρδισμούς του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στην δεκαετία του 1990, φιλοξένησαν στα σπίτια τους πολλούς αμάχους και παιδιά, προσφέροντας απλόχερα την φιλοξενία τους στον πληττόμενο λαό της γειτονικής χώρας.
Απέναντι σ΄ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, παράλληλα ως κράτος να διασφαλίσουμε συνθήκες ανθρώπινες για την ασφαλή και αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τις εισηγήσεις , τις προτάσεις, τις τοποθετήσεις , τα ψηφίσματα των συλλόγων που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν στη σημερινή ευρεία σύσκεψη

Αποφασίζει
Κρίνει απαράδεκτη, διαμαρτύρεται εντόνως και καταδικάζει την περιφρόνηση των Τοπικών Αρχών και της Τοπικής Κοινωνίας που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Καλεί και ζητάει με αποφασιστικότητα την ανάκληση της απόφασης (εφόσον έχει ληφθεί) για τη μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο «Δούμτση Μαργαρίτη» λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.
Δηλώνει και προτείνει τη διάθεσή μας να συζητήσουμε όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων Τοπικών Φορέων την επιλογή του καταλληλότερου χώρου στην Πέλλα ώστε να διασφαλίζονται η ηρεμία της τοπικής κοινωνίας αλλά και ο σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες και τις ζωές των συνανθρώπων μας, που καταφεύγουν στη χώρα μας για προστασία από τους πολέμους, διώχνοντάς τους από τις εστίες τους.

Συνιστά στους συμπολίτες μας ψυχραιμία, σύνεση, χωρίς εμπάθειες, οξύτητες και εν θερμώ αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη βούληση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας πριν από τη λήψη κάποιας απόφασης και υλοποίησης ενεργειών πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, διότι όσοι αποφασίζουν μόνοι τους φέρουν ακέραια την ευθύνη των αποτελεσμάτων και των συνεπειών των αποφάσεών τους.




Η είδηση επίσης είναι ότι η Δήμαρχος θα συναντηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εσωτερικών καθώς και με άλλους αρμόδιους υπουργούς παρουσία και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για να συζητήσουν τον τόπο που θα υποδεχτούν μετανάστες. Και αυτά είναι και τα δύο βασικά συμπεράσματα από την σημερινή σύσκεψη. Το ομόφωνο ΟΧΙ της Σκύδρας από την μία μεριά και το "παράθυρο" που αφήνει η Δήμαρχος ώστε μετά από συζήτηση με όλους τους φορείς να βρεθεί ο τόπος που θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες. Μάλιστα δήλωσε ότι θα προτείνει ο χώρος να είναι στα όρια του Νομού.

Θα προχωρήσουμε και σε περαίτέρω αναλύσεις της σημερινής, πρωτόγνωρης για την Σκύδρα σύσκεψης.

Μείνετε συντονισμένοι στο pellanews.gr και πολύ γρήγορα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνεδρίαση και όλα όσα ειπώθηκαν από τους επίσημους προσκεκλημένους, τους δημοτικους συμβούλους, τους πολίτες και να βγάλετε και τα δικά σας συμπεράσματα.
.




H σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 στο Δημαρχείο Σκύδρας με θέμα: "Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές – προσφυγικό και τις φήμες που κυκλοφορούν για έλευση μεταναστών – προσφύγων στο Δήμο Σκύδρας".

Η αγωνία των Σκυδραίων για την έλευση μεταναστών στην πόλη είναι μεγάλη κι αυτή εκδηλώθηκε από την παρουσία τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρακολουθείστε τις ομιλίες όλων όσων πήραν τον λόγο με μερικές από αυτές να είναι πραγματικά εμπνευσμένες και με σοβαρά επιχειρήματα.

Συμπερασματικά η σύσκεψη έδωσε παράταση στην αγωνία. Μπορεί οι Σκυδραίοι να διατράνωσαν ένα τεράστιο ΟΧΙ στην δημιουργία Hot Spot στην πόλη και στο πρώην στρατόπεδο όμως κανένας από τους αιρετούς δεν δεσμεύτηκε για την μη έλευση μεταναστών. Το αντίθετο μάλιστα. Η απόφαση της κυβέρνησης να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από κανένα ΟΧΙ πολιτών. Η μοναδική είδηση από την σύσκεψη είναι ότι θα γίνει συνάντηση στην Αθήνα στην οποία θα παραβρίσκεται και η Δήμαρχος Σκύδρας.

Παρακολουθείστε την πρωτόγνωρη αυτή σύσκεψη στην ιστορία του Δήμου Σκύδρας και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Να σημειώσουμε ότι στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκτός των Δημοτικών Συμβούλων οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Ιερείς της εκκλησίας και βεβαίως πολίτες.


          

Δεν υπάρχουν σχόλια: