Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Μέλισσα: Ανακηρύχθηκε ως ο πιο πολύτιμος ζωντανός οργανισμός στον κόσμο


Πράγματι, το τσίμπημα της μέλισσας πονάει, αλλά η εξαφάνισή της θα πονούσε πολύ περισσότερο....

Το Earthwatch Institute στο τελευταίο του συνέδριο, κατέληξε στο να αναγνωρίσει τις μέλισσες ως το πιο σημαντικό έμβιο ον του πλανήτη. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως ο κίνδυνος εξαφάνισής τους είναι μεγάλος.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έχει εξαφανιστεί πάνω από το 90% των μελισσών στον κόσμο. Οι λόγοι εξαφάνισής τους ποικίλουν, ανάλογα με την περιοχή. Οι κύριοι λόγοι όμως οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην αποψίλωση των δασών, την έλλειψη ασφαλών περιοχών για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους, την έλλειψη λουλουδιών ,τη χρήση φυτοφαρμάκων και τις αλλαγές στο έδαφος.

Γιατί οι μέλισσες ανακηρύχθηκαν ως ο πιο πολύτιμος οργανισμός στον κόσμο;

Το Κέντρο Μελισσοκομικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Mayor και η Μελισσοκομική Εταιρία στην Χιλή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αγροτικής Καινοτομίας, διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία εντόπισαν ότι οι μέλισσες είναι το μόνο ζωντανό ον που δεν είναι φορέας οποιουδήποτε τύπου παθογόνου παράγοντα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μύκητα, ιό ή βακτήριο.
Το 70% της γεωργίας του κόσμου εξαρτάται από το έντομο αυτό και για να είμαστε σαφείς, μπορούμε να πούμε ότι στα 70 από τα 100 τρόφιμα που τρώμε, έχουν παρέμβει οι μέλισσες.
Επίσης η επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών, με τα οποία τρέφονται αμέτρητα ζώα, χωρίς τα οποία η πανίδα θα είχε ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται δραματικά.
Το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο μας χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

«Σύμφωνα με ένα ρητό του Albert Einstein, αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, οι άνθρωποι θα έχουν μόλις 4 χρόνια ζωής»


Ποιοι είναι οι λόγοι και οι υποθέσεις στις οποίες αποδίδεται η πρόωρη εξαφάνιση των μελλισών;

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, προάγει μια θεωρία που κατηγορεί τα ραδιενεργά κύματα που παράγονται χάρη στην κινητή τηλεφωνία. Εξηγούν, ότι αυτά τα κύματα που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων, είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν τις μέλισσες, να χάσουν την αίσθηση της κατεύθυνσής τους και συνεπώς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ο ερευνητής και βιολόγος Daniel Favre, μαζί με άλλους ερευνητές, πραγματοποίησαν 83 πειράματα, που δείχνουν ότι οι μέλισσες παρουσία αυτών των κυμάτων παράγουν θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί ότι γνωστοποιείται και σε άλλες μέλισσες, ώστε να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους.
Αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος λόγος για την εξαφάνισή τους, αποδίδεται στον συνεχή υποκαπνισμό των καλλιεργειών. Ένα παράδειγμα αυτού εντοπίζεται στην Κολομβία, αφού τα τελευταία τρία χρόνια το 34% των μελισσών με αγροτοξίνες πέθανε.

Υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα;

Πράγματι λύσεις υπάρχουν. Είναι όμως δύσκολο να εφαρμοστούν, λόγω των ήδη εδραιωμένων πρακτικών στην παραγωγή.
Ωστόσο τρεις λύσεις είναι αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  1. Να απαγορευτεί και όχι να μειωθεί η χρήση τοξικών παρασιτοκτόνων.
  2. Να προωθηθούν πλήρως φυσικές γεωργικές εναλλακτικές λύσεις
  3. Να διεξαχθεί συνεχής έρευνα και παρακολούθηση της υγείας, της ευημερίας και της διατήρησης των μελισσών.
    Αυτό είναι ένα παράδειγμα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με τις μέλισσες και του επείγοντος χαρακτήρα της δημιουργίας αλλαγών στη διαχείριση των πόρων μας, λέει ο Luciano Grisales, εκπρόσωπος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κολομβίας.
Είναι ζωτικής σημασίας να καθοριστεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της προστασίας και του επαναπληθυσμού των μελισσών και των άλλων επικονιαστών. Αν αυτό δεν εφαρμοστεί , σε 10 χρόνια δεν υπάρχουν μέλισσες στην Κολομβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: