Νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ.
O Άμπι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019....
«για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».
«για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».
Ο Άμπι Άχμεντ αισθάνεται «μεγάλη τιμή και ενθουσιασμό» που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2019, σε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.
«Αισθάνομαι τόση τιμή και ενθουσιασμό... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ένα βραβείο που δίνεται στην Αφρική, που δίνεται στην Αιθιοπία, και φαντάζομαι πως θα κάνει τους άλλους ηγέτες της Αφρικής θα σκεφτούν πως είναι δυνατό να εργασθούν για την ειρήνη στην ήπειρό μας», είπε ο Άμπι.
«Είμαι τόσο ευτυχισμένος και τόσο ενθουσιασμένος με τα νέα... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη αναγνώριση», είπε.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize
Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.
Ο Άχμεντ είναι ο νεώτερος στην ηλικία πρωθυπουργός στην αφρικανική ήπειρο, αφού είναι 42 ετών. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου 2018 με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έκτοτε, απελευθερώσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.
Στην Αιθιοπία το ο Άχμεντ είναι... σταρ με τη μορφή του να φιγουράρει πάνω σε αυτοκίνητα, ταξί, μπλούζες. Ο Άμπι δεν μοιάζει με κανέναν προκάτοχό του. Αγκαλιάζει δημοσίως τους πολιτικούς, βγάζει selfie με τους υποστηρικτές του και χαμογελά πάντα μπροστά στις κάμερες. «Γκρεμίστε τα τείχη, χτίστε γέφυρες» είναι το μήνυμά του στις εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας. «Αν θέλετε να είστε το καμάρι της γενιάς σας, πρέπει να το πάρετε απόφαση πως οι Ορόμο, οι Αμχάρα, οι Γολαϊτάς, οι Γουράγκες, οι Σίλτες είναι όλοι ισότιμα Αιθίοπες», διεμήνυε σε ομιλία του.
Η ταυτότητα του Άμπι είναι ένα κράμα φαινομενικά αντιφατικών χαρακτηριστικών, «κραυγάζει» διαφορετικότητα και αποδοχή στην Αιθιοπία: Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος Ορόμο, η μητέρα του χριστιανή, μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια καθώς και αγγλικά. Πλην του ότι είναι παντρεμένος με τρεις κόρες, μυστήριο περιβάλλει την κοσμοθεωρία αλλά και το πλήρες βιογραφικό του. Το ’90 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του και, στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας προτού αφήσει την κεντρική κυβέρνηση για να υπηρετήσει, στη θέση του αντιπροέδρου, την περιφέρεια καταγωγής του, την Ορομία.
Υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν και η 16χρονη ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τα γραφεία στοιχημάτων θεωρούσαν φαβορί τη 16χρονη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου