Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κυνική ομολογία Κατρούγκαλου: Οι Σκοπιανοί δεν προβλέπεται να αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη Συμφωνία



Σε μια απίστευτη ομολογία προχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, συζήτηση που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους....

Απαντώντας στην Αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, παραδέχθηκε ότι λείπουν έγγραφα και προκάλεσε εντύπωση η ατάκα ότι αυτό έγινε σκόπιμα από τα Σκόπια:

«Οι Σκοπιανοί αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό». Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

Mε την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος του ΠΓΔΜ. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό» είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο Συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν την ευθύνη της κύρωσης.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε.

Στον κ. Λοβέρδο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του ΥΠΕΞ και τα υπόλοιπα του ΥΠΕΘΑ. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πώς θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες.

«Συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της Αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας» κατέληξε.

Η απάντηση Δένδια στον υπουργό

Ο Νίκος Δένδιας σε νέα του παρέμβαση μετά τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «αφορούσε την κατάθεση του επίσημου κωδικοποιημένου κειμένου με τις Συνταγματικές αλλαγές της γειτονικές χώρες. Αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά. Είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το κείμενο και δείχνει ότι είναι ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Ξυδάκης. Το αρχικό αίτημα ήταν το Σύνταγμα που θα ισχύσει στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνες”.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: