Άποψη του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
Από τις αρχαίες πηγές γνωρίζουμε ότι έξι μέρες μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. η σορός δεν εμφάνιζε σημάδια αποσύνθεσης, κάνοντας τους αρχαίους Έλληνες να πιστεύουν ό,τι και ο μεγάλος στρατηλάτης για τον εαυτό του: δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά θεός....
Η αιτία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο ιδιαιτέρως αγαπητό στην επιστημονική κοινότητα.
Ο Έλληνας στρατηλάτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 32 ετών και έπειτα από μια σύντομη ασθένεια 12 ημερών με φρικτούς πόνους. Ελονοσία, τυφοειδής πυρετός, δηλητηρίαση από αλκοόλ και απόπειρα δολοφονίας είναι μερικές από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί από τους ιστορικούς.
Προσφάτως η δρ Κάθριν Χολ, λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγο στη Νέα Ζηλανδία, δημοσίευσε στο The Ancient History Bulletin τη δική της θεωρία για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην οποία εκτιμά ότι ίσως υπέφερε από το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS). Ακόμα ισχυρίζεται ότι η σορός δεν είχε σημάδια αποσύνθεσης για τον απλούστατο λόγο ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν νεκρός.
Το GBS είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στα υγιή νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να οδηγείται σταδιακά σε παράλυση. Η δρ Κάθριν Χολ τονίζει ότι οι περισσότερες θεωρίες για το θάνατο του Αλέξανδρου παίρνουν ως δεδομένα τον πυρετό και τον κοιλιακό πόνο που είχε λίγο πριν από το τέλος, αλλά επίσης ήταν γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του εμφάνισε προοδευτικά παράλυση. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, όσο αυξανόταν η παράλυση τόσο λιγότερο οξυγόνο χρειαζόταν το σώμα και συνεπώς η αναπνοή ήταν λιγότερο ορατή. Στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην αναπνοή και όχι στο σφυγμό για να καθορίσουν αν ο ασθενής ήταν νεκρός ή ζωντανός, κάτι που σύμφωνα με τη νέα θεωρία εξηγεί γιατί το σώμα δεν εμφάνιζε αποσύνθεση: ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρήθηκε νεκρός προτού πεθάνει.
«Στόχος μου ήταν να δώσω το έναυσμα να ξεκινήσει μια συζήτηση και πιθανότατα να ξαναγράψουμε τα ιστορικά βιβλία αν συμφωνήσουμε ότι ο Αλέξανδρος στην πραγματικότητα πέθανε έξι μέρες αργότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε σήμερα», αναφέρει η δρ Κάθριν Χολ (αριστερά) σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Οτάγο στην οποία τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση ψευδοθανάτου ή λάθος διάγνωση
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου