Κυρίως:Για την Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας...
ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Πιστεύουμε στις δυνατότητες των κατοίκων και του τόπου, να μη μας διαφεύγει όμως ότι η κεντρική Μακεδονία με την άκρατη μείωση της παραγωγής - αποπαραγωγικοπόιηση- “έχασε” το 65% του ΑΕΠ της - κοινώς εισοδήματα- τα τελευταία 18 χρόνια, από 1η Περιφέρεια έγινε 9η στη χώρα και από το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατρακύλησε στο 52%, με τα ίδια εθνικά και διεθνή δεδομένα. Έγινε πρωτεύουσα της ανεργίας, έχασε ενεργό πληθυσμό όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, μειώθηκε ο πληθυσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης από 550.000 σε 300.000. Η σιωπή στην σοβαρή αυτή διαπίστωση σημαίνει ... αποδοχή της ήττας από τους πολιτικούς.
Το επίμονο και γλαφυρό αφήγημα σήμερα ... για 1η περιφέρεια που θα βγει από την κρίση, 1η στην διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ, που αφορά μόνο το 1-2%ο του ΑΕΠ της ΠΚΜ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν βγάζει την ΠΚΜ από την κρίση και δεν φέρνει ανάπτυξη. Είναι σταγόνα στον ωκεανό των δυνατοτήτων του τόπου και των νέων ιδιωτικών επενδύσεων.
Χωρίς παραγωγή, νέο ΑΕΠ και θέσεις εργασίας τίποτα δεν θα γίνει – θα συνεχίσει η οικονομική οπισθοχώρηση. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στην «απαλλαγή» από τα παλιά αποτυχημένα μοντέλα και ό,τι φρενάρει την παραγωγή νέου ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. Να «στρίψουμε» το τιμόνι άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνονται δράσεις χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - διορθώσεις
1) Προτείνεται με την υπάρχουσα σήμερα μεγάλη κοινωνική συναίνεση να καταργηθούν οι καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού της κεντρικής Μακεδονίας.
Πρώτον, από την πραγματική ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση, χωρίς μέτρα ασφαλείας στις υπάρχουσες μονάδες, με κύκλους που κλείνουν σχολεία, κέντρα υγείας και επενδύσεις. Και το χειρότερο είναι ότι προβλέπονται νέες μονάδες υψηλής όχλησης στον αστικό ιστό, κατά παραβίαση του ΦΕΚ-ΥΠΕΝ και του ΦΕΚ Δέλτα που τα απαγορεύει.
Δεύτερον, να αρθούν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις που σημαίνει νέα λουκέτα όλων των μονάδων παραγωγής χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Περιφέρεια. Αφορά 3-5.000 χιλιάδες επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης. Θα είναι καταστροφή για την Μακεδονία ολόκληρη.
Συμπλέουν μαζικά 8 βουλευτές όλων των αποχρώσεων, 4 ευρωβουλευτές, 5 δήμαρχοι, 4 μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και παράγουν το μισό ΑΕΠ της Περιφέρειας.
Το σκανδαλώδες δε είναι ότι οι ίδιες διατάξεις δεν ισχύουν για την ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν ισχύουν στην Αττική και σε όλη την ΕΕ.
Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ έχουν αναδείξει πολλές φορές το θέμα, με μηδενική ανταπόκριση από την ΠΚΜ. Μας εμπαίζει, έστειλε επιστολή διόρθωσης ο ΠΚΜ.
Ο ΠΚΜ επιφέρει την καταστροφή με συνειδητές διατάξεις που ψηφίστηκαν στην Περιφέρεια. Παράλληλα, ζήτησε πρόσφατα κείμενο με διορθώσεις των καταστροφικών διατάξεων για να ψηφιστεί. Να τιμηθούν οι δικές του έγγραφες παραινέσεις.
Οι μισές επιχειρήσεις έκλεισαν από την συγκυρία του παρελθόντος, σήμερα ετοιμάζονται να κλείσουν οι άλλες μισές επιχειρήσεις στην Κ. Μακεδονία.
Πως μπορεί η Μακεδονία να αναπτυχθεί χωρίς επιχειρήσεις.
2) Στους αναπτυξιακούς νόμους να καθοριστούν τα ποσοστά και τα ποσά κατανομής των κονδυλίων των αναπτυξιακών κινήτρων στο 60%, σε αντιστάθμισμα της αποεπένδυσης.
3) Θα προκαλούσε έκρηξη ενδιαφέροντος ο υπουργός Επενδύσεων με όλες τις αρμοδιότητες να έχει πραγματική έδρα την Θεσσαλονίκη.
4) Να υλοποιηθεί η ευρεία Ζώνη Καινοτομίας, που να περιλαμβάνει όλα τα κενά κτίρια του νομού (±300 - 400.000 μ2), προκειμένου να «γεμίσουν». Να υπάρχει βαλκανική διάσταση για αύξηση των κινήτρων.
5) Για τη ΔΕΘ είναι σαφής η ανάγκη για νέες κτιριακές υποδομές ικανού μεγέθους, στις παρυφές της πόλης σε χαμηλού κόστους γη, με σύμβαση παραχώρησης και χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Να απελευθερωθεί το κεντρικό γήπεδο. Όλοι επιθυμούν αύξηση των εκθεσιακών δραστηριοτήτων. Όχι μετάθεση του εκθεσιακού έργου 8-10 χρόνια μετά.
Για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας!
Είναι αδύνατον να μπούμε σε ρυθμό ανάπτυξης εάν δεν εφαρμόσουμε τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις διεθνείς συμφωνίες, σε αντίθεση με τις υποτιμητικές.
Άμεση διόρθωση με τέσσερις κύριες δράσεις
Πρωτίστως η επιστροφή μέρους από τα 100 δισ. ευρώ καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, για να εξυγιανθούν οι χρηματοδοτήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Καμιά χώρα χωρίς καταθέσεις δεν μπορεί να προκόψει.
Δεύτερον, να εξυγιανθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ανέρχονται περίπου στα 140 δισ. Ευρώ και με τις προσαυξήσεις 185 δις, δηλ ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι ψηφισμένο στο 3ο μνημόνιο για να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και το 500%, να καθαρίσουν οι καρτέλες, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Τρίτον, θα πρέπει να ρυθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν από την επιστροφή των καταθέσεων τα «κόκκινα» δάνεια, που ανέρχονται στα 110 δισ. από σύνολο καταθέσεων 175 δισ., δηλ το 60% του ΑΕΠ, χωρίς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και
Τέταρτον, να θεσπιστεί επιτέλους ένας υπουργός Επενδύσεων, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέχει» όλες τις επενδύσεις σε συνθήκες fast track.
Να κηρυχθεί πανστρατιά ανάπτυξης, επενδύσεων, παραγωγής και θέσεων εργασίας σε όλα τα μέτωπα και να αποτάξουμε ό,τι ακυρώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες!
Η μείωση καταθέσεων κατά 100δις € έφερε αντίστοιχη μείωση χορηγήσεων 100 δις€.ι Από 20-30 δισ. που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, έφτασαν τα 118 δισ. ευρώ. Να επαναπατρισθούν οι καταθέσεις, να εξυγιανθούν τα δάνεια και να πάρει μπροστά η οικονομία. Διαφορετικά θα «εκποιηθεί» όλη η οικονομία και θα παρατηρούμε άκρατη κερδοσκοπία αξιών κινητών και ακινήτων και τους πολίτες να τυραννιούνται στη φτώχεια τους.
Συμπέρασμα- επίλογος
Αν δεν διορθωθεί η λογική της ανάπτυξης με πρώτη δράση την χωροταξική ανάπτυξη, όλα τα άλλα θα είναι “έπεα πτερόεντα”! Α- νόητα πράγματα και επιχειρήματα.
Ποιος δεν θέλει την ανόρθωση της υποβαθμισμένης δυτικής Θεσσαλονίκης. Το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά- ανατολικά είναι διαχρονικό και μηδέποτε υλοποιήθηκε.
Ποιος θέλει τα λουκέτα σε ότι απέμεινε παραγωγικά και σαν θέσεις εργασίας από την κρίση.
Συγκρούονται οι πραγματικά οι 2 θεμελιώδεις λογικές της ανάπτυξης ή της υποτίμησης.
Χρειάζεται νέα ατζέντα και νέα πολιτική- πολιτικών για την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Ποιος θα την ορίσει??
Από εκεί αρχίζουν και οι γεωπολιτικές αλλαγές και προοπτικές. Άλλες θετικές και άλλες οδυνηρές για την Μακεδονία. Ποτέ αντίστροφα!
Αναρτήθηκε από ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ - ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου