Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η πΓΔΜ είναι η χώρα της Ευρώπης στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη ρύπανση....Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και η εκτεταμένη χρήση σομπών ως φτηνού μέσου θέρμανσης έχουν σαν αποτέλεσμα δεκαπλάσια επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, σε αυτή τη χώρα με τους λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ετησίως 1.250 άτομα.
Ο πνευμονολόγος Ντέγιαν Ντόκικτς αναφέρει: «Ο μολυσμένος αέρας στα Σκόπια είναι δημόσιος κίνδυνος και αποτέλεσε την αιτία για να επισκεφθούν την κλινική μας πολλοί ασθενείς. Είναι επίσης αυτό πολύ προβληματικό για ασθενείς που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις όπως ΧΑΠ, άσθμα, εμφύσημα και κάποιες άλλες καρδιοαναπνευστικές και άλλες χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, επειδή προκαλούν έξαρση. Έτσι έρχονται συχνά στα εξωτερικά μας ιατρεία με τέτοια συμπτώματα ενώ μερικοί ασθενείς νοσηλεύονται λόγω αυτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάνι Μακραντουλι είναι αυτός που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς μέτρησης: «Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχουμε με τα συστήματα θέρμανσης των κατοικιών στη χώρα μας, στα Σκόπια και ιδίως με τις οικογένειες που έχουν χαμηλό εισόδημα. Χρησιμοποιούν ξύλα αλλά για να αυξήσουν την ενέργεια χρησιμοποιούν και πλαστικό ή χρησιμοποιημένα λάδια»
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγικό στόχο να καταφέρει να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα κατά 50% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγικό στόχο να καταφέρει να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα κατά 50% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ανταποκριτής του euronews στα Σκόπια Μπόργιαν Γιοβανόφσκι μεταδίδει: «Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, αυτό το ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί στο εγγύς μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου