Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«Δίαυλοι» για το σύνταγμα της ΠΓΔΜ

21s1zaef
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Διαρκής διπλωματικός δίαυλος μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων βρίσκεται ανοιχτός προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα παρεκκλίσεων της εν εξελίξει συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών...

Τελευταία αφορμή είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για ορισμένα σημεία της συνταγματικής αναθεώρησης, με κύριο το άρθρο 49 το οποίο περιγράφει την παρουσία «Μακεδόνων» στο εξωτερικό. Η Αθήνα έχει ενστάσεις στη διατύπωση που επικράτησε κατά την τροπολογία που προτάθηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας εναρμόνιση με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος περί απόδημου Ελληνισμού. Μόλις προχθές ο κ. Ζάεφ άφησε ανοιχτά δύο ενδεχόμενα, την προσθήκη νέας τροπολογίας ή την επισύναψη, μετά το τέλος της διαδικασίας, μιας κοινής δήλωσης η οποία θα διευκρινίζει τη σχέση των πολιτών της ΠΓΔΜ που ζουν και κατοικούν έξω από τη χώρα τους. Τα περί διευκρινιστικής δήλωσης ακούστηκαν και στην Ελλάδα, από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση, συζήτηση για διευκρινιστικές δηλώσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να γίνεται. Η συζήτηση αυτή γίνεται αντιληπτή από ορισμένους στην Αθήνα ως προσπάθεια της ΠΓΔΜ να αφήσει ανοιχτά σε ερμηνεία διάφορα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν ακόμα και λιγότερο εμφανή ζητήματα, όπως αυτά της παιδείας ή των εμπορικών ονομασιών που, εκ των πραγμάτων, θα επιλυθούν σε δεύτερο χρόνο, αρκετά μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την Ελλάδα δεν υπάρχουν δημόσιες πιέσεις επί τούτου και έχει επιλεγεί η τακτική του διπλωματικού διαύλου, καθώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη διατύπωση δημιουργεί προβλήματα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θέτουν ζήτημα για ισότιμη μέριμνα του κράτους και για τους απόδημους της δικής τους εθνοτικής μειονότητας. Ο κ. Ζάεφ φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με το άρθρο 2, το οποίο κάνει λόγο για «μακεδονικό» λαό του εξωτερικού και τη ρήτρα περί μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών. Ωστόσο, οι ενστάσεις που έχουν τεθεί δημοσίως από την Ελλάδα (με διαφορετικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά) αφορούν το άρθρο 3, το οποίο εκτιμάται ότι αφήνει υπόνοιες για τη μελλοντική έγερση ζητήματος «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: