Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

«Home New Home»: Δεκάδες ταινίες μικρού μήκους θα προβληθούν με θέμα την…ενσωμάτωση των προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ)




Με την ενεργή συμμετοχή του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αλλά και της Βουλής....Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση, συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής 32 ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν εθελοντές και πρόσφυγες σε Αττική και Λέσβο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό «Home New Home», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΨΗΠΤΕ.

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο υφυπουργός ΥΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, μέλη του Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ Γιώργος Φλωρεντής, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καπάταης, ο υπεύθυνος της δράσης «Home New Home» Κώστας Σπυρόπουλος και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού της Μόριας στη Λέσβο Γιώργος Κωφόπουλος.




Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Βουλής, Νίκος Βούτσης απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, «οι πρόσφυγες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας γιατί η ίδια η κουλτούρα της Ευρώπης δεν έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το ζήτημα, με συνέπεια να μην έχει περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι «η συνύπαρξη αποτελεί βασική αξία της πολυπολιτισμικής διαμόρφωσης όπως και άλλων αξιών που συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν αναγνωρίζουν ίχνος ευθυνών για τις αιτίες που οδήγησαν και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και νέα παιδιά στο δρόμο της προσφυγιάς. Και κυρίως δεν αναγνωρίζεται η συν-ευθύνη που υπάρχει για τους πολέμους, για την έξαρση των θρησκευτικών φονταμενταλισμών, για την υποδαύλιση των εμφυλίων εξάρσεων και εκρήξεων, τους παράγοντες που εμποδίζουν να κρατηθεί ο κόσμος αυτός στον τόπο του», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε: «Για πρώτη φορά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που μέχρι τώρα υπήρχαν ως άνθρωποι, κοινωνίες, συμβάντα μόνον στην εικόνα που παρακολουθούσαμε ως θεατές, περνούν στην άλλη πλευρά, γίνονται δημιουργοί και καλύπτουν το κενό που υπάρχει στις κοινωνίες όπου οι πολίτες καλούνται να λειτουργούν ως θεατές, καταναλωτές θεάματος, πληροφοριών, εξελίξεων και καθόλου ως δημιουργοί».

«Οι εικόνες που αποτυπώνονται στις ταινίες του «Home New Home» είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος.

Η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, Φωτεινή Παντιώρα, σημείωσε ότι στόχος της πολιτιστικής δράσης «Home New Home» είναι να εκπαιδευτούν από κοινού Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στην κινηματογραφική τέχνη, καταγράφοντας σε ταινίες, βιωματικές ιστορίες προσφύγων στο μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς. Και υπογράμμισε:

«Τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις, στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και εμπεδώνουν το αίσθημα κοινωνικής συνοχής».

Οι 32 συνολικά ταινίες που….επιδιώκουν να προβάλλουν την ανθρώπινη πλευρά του προσφυγικού θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου) καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων .

Τα σχόλια δικά σας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: