Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Αλβανία: Δηλώσεις του πρέσβη της ΕΕ για τους Βουλιαράτες και το νέο υπουργό



Οκτώβριος 30, 2018.
Στη διάρκεια εκδήλωση στην πόλη Φίερ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα προέβη σε δηλώσεις για το συμβάν στους Βουλιαράτες, επίσης και για το νέο διορισμό του υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσι που αντικατέστησε τον Φατμίρ Τζαφάι....Ο Λουίτζι Σορέκα δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να προστατεύει τις μειονότητες και να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων.

Σχετικά με το διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών, ο πρέσβης είπε ότι πρέπει να συνεχισθεί η καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Το θέμα μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας είναι διμερές. Είναι σημαντικό για εμάς την ΕΕ, να συμφωνήσουν οι δύο χώρες για την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Είναι επίσης, σημαντικό να προστατευθούν οι μειονότητες στην Αλβανία.

Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει διάφορες σημαντικές δράσει με πρωτοβουλία του υπουργού Φατμίρ Τζαφάι, και ως εκ τούτου η εκτίμησή μας για τον υπουργό είναι σαφής.

Ελπίζουμε ο νέος υπουργός και η κυβέρνηση να συνεχίσουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη διαφθορά σε όλη τη χώρα.
Περιμένουμε αυτό να γίνει γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Αλβανίας.
Όσοι καταπολεμούν το έγκλημα και τη διαφθορά έχουν την υποστήριξη της ΕΕ», είπε.

Balkan Web
--
The Hellenic Information Team


σσΚ: Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας!

Βόρειος Ήπειρος Γη Ελληνική

Η Αλβανία συγκροτήθηκε ως Κράτος με τη Συνθήκη του Λονδίνου (17-30 Μαϊου 1913). Τα σύνορά της καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913). Στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος συμπεριελήφθη και το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου, που από τότε μετονομάστηκε Βόρειος Ήπειρος, τμήμα το οποίο είχε ήδη απελευθερωθεί κατά τον Α΄Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), από τον ελληνικό στρατό.
Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής ήταν Έλληνες άντέδρασαν στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων που αγνόησε τόσο την εθνική τους ταυτότητα όσο και την εκπεφρασμένη βούλησή τους για ένωση με την Ελλάδα. Επαναστάτησαν και δημιούργησαν την ανεξάρτητη πολιτεία της Αυτονόμου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914), η οποία νομιμοποιήθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας την 17η Μαϊου 1914 που παραχωρούσε πλήρες καθεστώς Αυτονομίας (εκπαιδευτικής, θρησκευτικής, δικαστικής, διοικητικής) στους νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς και υπεγράφη από την Αλβανία και τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής: Η. Π. Α, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρο-Ουγγαρία, Γερμανία και Ρωσία .
Ο Ελληνισμός εντός των αλβανικών συνόρων έκτοτε επίσημα, ονομάστηκε Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ενώ η ίδια η Αυτόνομη Πολιτεία το καθεστώς της οποίας επικυρώθηκε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, αναγνωρίστηκε με την ονομασία Βόρειος Ήπειρος.
Δημιουργήθηκε έτσι για την Ελληνική Κοινότητα εντός των αλβανικών συνόρων, ένα Εθνικό Θέμα γνωστό στη διεθνή διπλωματική σκηνή ως Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
Το πρώτο βήμα εκχώρησης της Βορείου Ηπείρου στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος έγινε το Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1921, με την αποδοχή από την Κοινωνία των Εθνών της αλβανικής δήλωσης «Περί αναγνώρισης των μειονοτήτων» στην επικράτειά της.
Στα μετέπειτα χρόνια το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα απασχόλησε την διεθνή διπλωματία δύο φορές.
Το 1946, ξανά στην Κοινωνία των Εθνών, όπου δεν λύθηκε, αλλά αποφασίστηκε να αφεθεί στην αρμοδιότητα των Μεγάλων Δυνάμεων και να τεθεί προς επίλυση μαζί με το Γερμανικό και το Αυστριακό Ζήτημα.
Επίσης το 1960 ο Ν. Χρουτσόφ, ηγέτης της ισχυρής τότε Σοβιετικής Ενώσεως ζήτησε από το σταλινικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, αίτημα το οποίο, ο αλβανός δικτάτορας το αρνήθηκε και η άρνηση αυτή ήταν και ένα από τα ζητήματα που τον οδήγησαν σε βαθιά ρήξη με την Σοβιετική Ένωση.
Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα από τότε εκκρεμεί, ενώ τα άλλα δύο αντίστοιχα, το Γερμανικό και το Αυστριακό Ζήτημα είχαν αίσιο τέλος. Το Αυστριακό λύθηκε το 1955 με την ουδετερότητα και το Γερμανικό, το 1991 με την Ένωση των δύο Γερμανιών.
Από το 1924 που οι αλβανικοί πληθυσμοί εμφάνισαν το πρώτο πυρήνα οργανωμένου κράτους και κυρίως μετά το 1928, το αλβανικό κράτος αφαίρεσε από τους ελληνικής εθνικότητας υπηκόους της, τους όρους «Βόρειος Ήπειρος» και «Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός», αντικαθιστώντας τους με τον όρο «Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας». Από τότε αυθαίρετα το αλβανικό κράτος μας προσδιόρισε ως «μειονοτικούς», αν και στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου που ζούσαν οι ελληνικοί πληθυσμοί αποτελούσαν αδιαμφισβήτητα την πλειοψηφία. Και γι’ αυτό οι όροι αυτοί δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί από τον ίδιο τον ελληνικό πληθυσμό στην Αλβανία.
Το πρωτόκολλο αυτό δεν έχει αρθεί ποτέ ΑΛΛΑ και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. ......

Δεν υπάρχουν σχόλια: