Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΠΓΔΜ: Εισαγγελική έρευνα κατά του προέδρου Ιβανόφ για την μη υπογραφή των Πρεσπών




Έρευνα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ διέταξε εισαγγελέας στην πρωτεύουσα Σκόπια για την μη υπογραφή από μέρους του των κυρωμένων από το κοινοβούλιο νόμοσχεδίων για την διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών....

Η έρευνα, σύμφωνα με την Εισαγγελία, έρχεται μετά από δύο "ανώνυμες" καταγγελίες.

"Έχουμε ζητήσει πληροφορίες τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από το Προεδρία για τις ημερομηνίες έγκρισης των αποφάσεων, καθώς και για την αιτία της μη υπογραφής τους", ανέφερε το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από την μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Μολονότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκλέγεται άμεσα από τον λαό, το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπως και στην Ελλάδα, οπότε το προεδρικό βέτο σε νομοσχέδια μπορεί να προσπεραστεί με απλή πλειοψηφία του κοινοβουλίου, σε μια δεύτερη ψηφοφορία (σε αντίθεση με τις προεδρικές δημοκρατίες, όπου συνήθως χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων ή και δύο τρίτων).


Ο Γκιόργκε Ιβανόφ, αρχηγός του κράτους από το 2009, ανήκει στον συντηρητικό πολιτικό χώρο (VMRO-DPMNE) και έχει αρνηθεί να υπογράψει τόσο τον νόμο που διευρύνει την χρήση της αλβανικής γλώσσας, όσο και την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρεί επιζήμια για τα συμφέροντα του κράτους.

Έχει έλθει έτσι σε έντονη αντίθεση με τη συγκυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών της SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τριών αλβανικών μειονοτικών κομμάτων.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: