Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940



Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης

- Σήμερα όπως και κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει και ξαναζεί την αλησμόνητη εποχή του 1940-41...


- Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε αποντραπιασμός των Ελλήνων για τον πόλεμο. Αλλά παράλληλα υπήρξε και ανύμνηση του δικαίου πολέμου, με ήθος και ανδρεία μέχρις αυτοθυσίας των Ελλήνων πολεμιστών, όταν πρόκειται για δίκαιο πόλεμο, δηλ. τον αμυντικό ή τον απελευθερωτικό πόλεμο. Το μαρτυρούν τα Δημοτικά τραγούδια, καθώς και το πολυθρύλητο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», συχνά βιωμένο βαθύψυχα.

- Στο παρόν λίαν περιληπτικό επετειακό δημοσίευμα, δεν θα εξιστορήσω τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, ως και τους ανδρείους και ηρωικούς αγώνες της γενιά του 1940 των Ελλήνων, κατά του φασισμού, που επέτυχαν την παγκόσμια αναγνώριση. Αλλά! θα αναφερθώ στοιχειωδώς, στα λεχθέντα των Ηγετών και Πρωταγωνιστών της Εποχής εκείνης, που είναι καταγεγραμμένα στην Παγκόσμια Ιστορία και δεν αμφισβητούνται με τίποτε.

- Χρειάζεται σήμερα, η γνώση αυτών, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, διότι στις ημέρες μας επισυσσωρεύονται σύννεφα απαράδεκτα ιστορικής ασυνέπειας και επειδή σημαντική μερίδα του Ελληνικού Λαού, ενώ αξιώνει να διασωθεί η Ιστορική προσφορά των Ελλήνων, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία δεν μεταφράζει όμως, την αξίωση αυτή σε ρεαλιστική πράξη που είναι η παιδεία των νέων μας.

- Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την μεταπολίτευση, ο Ελληνικός Λαός και ιδιαίτερα η νεολαία μας, υφίσταται την πλέον ακραία παραπληροφόρηση, για τους Ηγέτες που διεξήγαγον τον ένδοξο πόλεμο της Ελλάδος εναντίον της τότε φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ κατά το εξάμηνο 1940-1941. Συγκεκριμένα διαγράφησαν από τις σελίδες της Ιστορίας, την Ηγετική τριάδα εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας της χώρας, της πολεμικής εκείνης περιόδου, τον ασκητή Βασιλέα Γεώργιο Β΄, τον Αντιστράτηγο της Νίκης Αλέξανδρο Παπάγο και κυρίως τον Εθνικό Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Μεταξά. Εδώ αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε το εξής ιστορικό γεγονός · Όταν απεβίωσε ο Ιωάννης Μεταξάς στον Κολοφώνα της δόξης του, την 29ην Ιανουαρίου 1941, σύσσωμος ο λαός προσήλθε αυθορμήτως κατά χιλιάδες στην κηδεία του. Με την ανακοίνωση του θανάτου του, ο τότε Υπουργός εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας Άντονι Ήντεν, δήλωσε: «Σήμερα θρηνούμε δια τον θάνατο ενός σημαντικού και γενναίου Ηγέτη, του Στρατηγού Ιωάννου Μεταξά». Η δήλωση αυτή έγινε στο BBC την 29ην Ιανουαρίου 1941, ενώ συγχρόνως εκηρύχθη εθνικό πένθος με την Αγγλική σημαία να κυματίζει μεσίστιος επί τριήμερον εις τα δημόσια καταστήματα της Αγγλίας. Παρόμοια τιμή έγινε μόνον για τον Γάλλο Στρατάρχη Φως του Α! Π.Π. και στον Καναδό Πρωθυπουργό Μακένζι.

- Στην συνέχεια θ’ αναφερθώ, λίαν συνοπτικώς και επιλεκτικά, σε δηλώσεις και απόψεις πρωταγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών της εποχής εκείνης, για τους Ηρωικούς Αγώνες των Ελλήνων και την σημασία αυτών, στο Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό Πόλεμο.

- ΧΙΤΛΕΡ: «Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζοντο την βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και την Μόσχα, πριν μας λιώσει το Ρωσικό ψύχος». Επίσης είπε: «… χάριν της ιστορικής αληθείας, οφείλω ν’ αναφέρω ότι, εξ όλων των αντιπάλων, μόνον οι Έλληνες μας αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο…». (Από λόγο που εξεφώνησε στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ).

- ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ, Πρώτος Λόρδος του Βρετανικού Ναυαρχείου, στις 28/10/41 επισήμανε: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των Σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάσασα αυτήν ν’ αναβάλλει για εξ εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτόμεθα ποία θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την ηρωική αντίσταση της Ελλάδος».

- ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Μετέδιδε στις 27-4-42 προς τους Έλληνες: Πολεμήσατε εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Πολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Ως Ρώσοι κερδίσαμε, χάριν στην θυσία σας, χρόνο για να αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε».

- ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ: Τότε Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, είπε: «Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού, θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά της Ειρήνης». Επίσης θα πει εκείνο το περίφημο: «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

- ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: Πρόεδρος τότε της Αμερικής, είπε: «Όταν και οι πλέον ατρόμητοι άνδρες, έχουν χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός Λαός τόλμησε με υπερηφάνεια ν’ αμφισβητήσει το αήττητο του Μηχανοκινήτου θηρίου του Γερμανικού Στρατού».

- ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΕ ΓΚΩΛ, Πρόεδρος της Γαλλίας (1958-1969), αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β! Π.Π., είπε: «αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι δια την ηρωική αντίσταση του Λαού και των Ηγετών της Ελλάδος».

- ΓΚΙΟΡΚΙ ΖΟΥΚΟΦ, Στρατάρχης τότε του Ρωσικού Στρατού, είπε: «Εάν ο Ρωσικός Λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πύλες της Μόσχας, να συγκρατήσει και ν’ ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό που καθυστέρησε τις Γερμανικές Μεραρχίες, όλον τον καιρό, που θα μπορούσαν οι Γερμανοί να μας γονατίσουν. Η Γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το αποκορύφωμά της».

- ΜΩΡΙΣ ΣΟΥΜΑΝ, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας (1969-1973) και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, είπε: «Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής και ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης. Ποτέ μια ήττα δεν ήταν τόσο τιμητική για εκείνους που την υπέστησαν».

- ΡΕΜΑΡΚ, Διακεκριμένος συγγραφέας, γράφει: «Στο σκοτάδι της νικημένης Ευρώπης, μόνο η Ελλάς στάθηκε όρθια. Και! να πάλι η Ελλάς αυτός ο υπέροχος συνδυασμός νεανικού κάλλους και ανέσπερου φωτός, παραδειγματίζει όλους εμάς τους καταπτοημένους, πώς να ακολουθήσουμε τον δρόμο της τιμής».

- ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ, Φιλόσοφος, είπε: «Γενναίε Ελληνικέ Λαέ, ζήσαμε μήνες εξευτελισμών και απελπισίας και ξαφνικά η φωνή σου ακούστηκε δυνατή, ν’ ανεβαίνει από τους βόμβους της Κόλασης! Με τόση συγκίνηση την ακούμε! Είσαι για εμάς ο θρίαμβος της αρετής, η αληθινή αξία».

- L. HART, Βρετανός Ιστορικός, γράφει: «Η ταχεία κατάκτηση των Βαλκανίων εξαρτάτο από την χρησιμοποίηση τεθίμενων Μεραρχιών, που χρειάζετο ο Γερμανικός Στρατός, για να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Έτσι! την 1 Απριλίου 1941 το Σχέδιο Μπαρμπαρόσα ανεβλήθη μέχρι το δεύτερο 15νθήμερο του μηνός Ιουνίου. Η αναβολή ήταν μόνο πέντε εβδομάδες. Αλλά! Ήταν βασικός συντελεστής, δια να χάσει η Γερμανία της πιθανότης της νίκης, εναντίον της Ρωσίας».

- ΦΛΑΒΙΟ ΝΤΕΛ ΦΡΙΟΥΛΙ, Στρατηγός του Ιταλικού Στρατού, 1940-1941, γράφει: «Οι Ιταλοί Στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην Ελληνοϊταλική σύρραξη, έφεραν διακριτικό σήμερα, διότι πολέμησαν εναντίον Στρατού υψηλής ποιότητος και μαχητικής αξίας παγκοσμίου αναγνώρισης».

- ΧΑΛΝΤΕΡ, Γερμανός Στρατηγός, αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου μέχρι τον Σεπτ. 1942: «Όταν συνάντησε το Στρατάρχη Αλεξ. Παπάγο στο Ντανχάου το 1944, όπου ο Παπάγος κρατείτο ως όμηρος, μεταξύ άλλων ομολόγησε εις αυτόν: «…Η αντίσταση της Ελλάδος κατά του Άξονος άλλαξε την έκβαση του Β! Π. Πολέμου. Υπήρξαν αρνητικές πολιτικοστρατιωτικές συνέπειες δια τον άξονα, από την απόφαση της Ελλάδας να αμυνθεί».

- Τ’ ανωτέρω ελάχιστα αναφερθέντα, από τα πάμπολλα ειπωθέντα από τους πρωτεργάτες των πολεμικών επιχειρήσεων 1940-1941, πολιτικούς και Στρατιωτικούς, τεκμηριώνουν ότι, η αντίσταση της Ελλάδος εναντίον του άξονος, ήταν η κυριότερη αιτία που επιβράδυνε την έναρξη της επιθέσεως της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας.

- Εδώ! τελειώνοντας τα τεκμηριωμένα συμπεράσματά μας, αξίζει τον κόπο ν’ αναφέρουμε ότι, η μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Στρατού οφείλετο: 

Στην τότε αρίστη πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. 
Στο υπάρχον τέλειο Σχέδιο επιστρατεύσεως. 
Στον φλογερό πατριωτισμό των Ελλήνων. 
Στην μεγάλη προθυμία του αμάχου πληθυσμύ, και 
Στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.

- Δίδαγμα! και σήμερα που μας στέλνει η γενιά του 1940 είναι, η Ενότης των Ελλήνων, όταν σύσσωμη γιγαντώνεται και ανθίσταται απέναντι αδικίας, είναι κάτι το ακαταμάχητο και ακατάβλητο.

- Εορτάζοντας και σήμερα πάλι την επέτειο της εποποιίας του ’40, ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεαρούς Ήρωες και ας δώσουμε όλοι μαζί, ιδίως οι νέοι μας, όπως και τότε έκαμε η γενιά του ’40, την δική μας υπόσχεση, ότι τα κατορθώματά τους θ’ αποτελούν γι’ εμάς, οδηγό και φάρο στη δύσκολη πορεία του έθνους μας.

- Βαρύτατες οι υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της ανεκτίμητης Εθνικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, η Ελπίδα του Αύριο να ενστερνισθεί τα διδάγματα της εποποιίας του ’40 και να αντιληφθεί ότι μόνο με την εθνική ενότητα, την Ιστορική μνήμη του λαού μας, θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την Ιερή Πατρίδα μας.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: