Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Μαρτυριες απο ολη την Ελλαδα για τον σεισμο σεισμού των 6,4 Ρίχτερ..!. Βίντεο από τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος στη Ζάκυνθο



ΗΧΗΤΙΚΟ: Μαρτυρίες κατοίκων της Ζακύνθου στη CT για τον σεισμό. «Έχουμε μάθει από Ρίχτερ»



  1. Adikies theou says:
    Προσοχη στην προφητεια που ελεγε ο συγχωρεμενος γεροντας νεκταριος ο αγιορειτης.το βιντεο εχει τιτλο οι τουρκοι θα επιτεθουν στην χωρα μας οταν θα θαβουμε νεκρους απο σεισμο…ο μητροπολιτης μορφου ελεγε και για τσουναμι..επισης μια γεροντισσα προσθεσε σε μερα μεγαλης εθνικης εορτης και ακομα δεν ξερουμε αν ειναι ο κυριος σεισμος.θελει 48 ωρες τουλαχιστον…
  2. Μαρία says:
    Το αμερικανικό, λέει 6,9 ρίχτερ, είμαι Πάτρα, έχουμε ζήσει μεγάλο σεισμό, αλλά με τόση ωρα διάρκεια δεν θυμάμαι κανέναν, Ήταν σιγανος σαν ένταση,αλλά πολύ ώρα, για τα εδώ δεδομένα σεισμών ήταν περίεργος. Ίσως να είναι και παραπάνω….
  3. Νικος says:
    Θηβα βοιωτια..και εδω ξεκινησε σε χαμηλο επιπεδο και ξαφνικα αρχισε πιο δυνατα και με διαρκεια….απλα δεν ειχε βοη….ολα κουνιοντουσαν…πολυφωτα κλειδια σακουλες οτι ηταν στον αερα κουνιοταν..ευτυχως ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ…μεχρι εκει..και μακαρι να μην υπαρχουν θυματα και τραυματιες στης πιο κοντινες περιοχες στο επικεντρο…
  4. Καβαλιώτης says:
    Και στην Καβάλα ξυπνήσαμε από τον σεισμό! Τι γίνεται ρε παιδιά;;;; Είναι αυτό φυσιολογικό;;;; Δεν έχει ξαναγίνει.
  5. Μουσικούλα θέλουμε.. says:
    Ότι γνώρισα προστατεύω, κατακτώ ότι με απειλεί..! Καλημέρα σε όλους! Αντεξαμε και θα Αντεξουμε!
  6. ...μη ταρακουνημενος και παραπονουμενος... says:
    Τι γινεται ρε παιδια στην Ελλαδα ζω , μολις ξυπνησα , τι εγινε παλι ? Επεσε καμια κυβερνηση και ανεβηκε αλλη , η” εγινε κανας σεισμος ? Τι ? Στα νησια της τοκογλυφιας εριξε την στιβα των νομισματων απο το τραπεζι ο χωματινος ρυθμος του Εγκελαδου ? Δεν ξαναγινε , ναρθουν καραβια απο μεση ανατολη παλι και να σωσουν τα νομισματα της ιερας τοκογλυφιας….περασε και αυτο το αγουροξυπνημα….




Γκρεμίστηκε ο πύργος στα Στροφάδια μετά τους σεισμούς στη Ζάκυνθο (pics)
Τα επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ ήταν εκεί κοντά – Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά

H Ζάκυνθος άντεξε την ακολουθία των πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού. Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και έγινε στη 1.54′ τα ξημερώματα. Η δόνηση συντάραξε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Εως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αλλά και μια ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου. Μικρές υλικές ζημιές καταγράφονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ όπως είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και υπηρεσίες.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ. Η εκτίμηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε υψηλός κυματισμός, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.

Ο σεισμός ήταν δυνατός, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή, ενώ έπεσαν πράγματα. Κάτοικοι αναφέρουν ότι λόγω της ώρας και της έντασης «ξύπνησαν μνήμες 2008», αλλά και μνήμες του ’53 στους μεγαλύτερους.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη Σικελία και στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, όπου οι έντρομοι κάτοικοι έπαιρναν κατά δεκάδες την αστυνομία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στη Λιβύη.





Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια. Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που νόμισαν πως θα πέσεις το σπίτι. Αισθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα η δόνηση ήταν η κύρια και ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με όσα είπε η αρχική εκτίμηση ήταν για 6,7 όμως πλέον οι μετρήσεις δείχνουν πως πρόκειται για δόνηση 6,4 Ρίχτερ. Από την πλευρά του το Ευρωμεσογειακό συνεχίζει να δίνει τον σεισμό στα 6,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,9 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: