Τα έντεκα περιστατικά θρομβώσεων στη Γερμανία, σε άτομα ηλικίας από 20 έως 50 ετών ήταν ο λόγος που το Ινστιτούτο Paul Ehrlich- ο αρμόδιος φορέας στη χώρα για την έγκριση φαρμάκων- προέβαλε ενστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και ζήτησε την...
προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, τα έξι περιστατικά, όλες γυναίκες έως 50 ετών, εμφάνισαν τη λεγόμενη θρόμβωση φλεβοκομβικής φλέβας. Η άλλη περίπτωση αφορούσε εγκεφαλική αιμορραγία λόγω χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.
«Όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν από 4 έως 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca» αναφέρει το Ισντιτούτο και τέσσερις από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν.
«Σε σύγκριση με τα δεδομένα της 11ης Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στη Γερμανία έχουν αναφερθεί επιπλέον περιστατικά. Αναλύοντας την κατάσταση, οι ειδικοί του Paul-Ehrlich-Institut βλέπουν τώρα μια εντυπωσιακή συσσώρευση μιας πολύ σπάνιας θρόμβωσης εγκεφαλικής φλέβας (θρόμβωση φλεβοκομβικής φλέβας) σε σχέση με ανεπάρκεια αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και αιμορραγία, σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca».
Όλοι οι ειδικοί που συμμετείχαν στην αξιολόγηση αυτών των περιστατικών ομόφωνα συμφώνησαν ότι «δεν είναι αβάσιμη» πιθανή σχέση του εμβολιασμού με τα περιστατικά. Επομένως, ο αριθμός των περιστατικών μετά τον εμβολιασμό ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερος από ότι ο αριθμός των θρομβώσεων εγκεφαλικής φλέβας που καταγράφονται σε πληθυσμό που δεν έχει χορηγηθεί εμβόλιο: «Ένα περιστατικό θα ήταν αναμενόμενο, αλλά είχαμε επτά», αναφέρει το Ινστιτούτο. Όπως σημειώνει το Spiegel, οι σοβαρές θρομβώσεις και η έλλειψη αιμοπεταλίων που καταγράφηκαν, δεν αφορούν ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά νέους έως μεσήλικες.
Το Paul-Ehrlich-Institut συμβουλεύει «όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca και αισθάνονται αδιαθεσία περισσότερο από τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό - για παράδειγμα, με σοβαρό και επίμονο πονοκέφαλο ή αιμορραγία - να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου