Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αθήνα: Η εκκλησία που φυλάει την καρδιά του Υψηλάντη εδώ και 160 έτη...

 

Ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν αν και περνούν συχνά απ' έξω

Λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Εδώ και 160 χρόνια. Είναι το μέρος που αναπαύεται η καρδιά του...Αλέξανδρου Υψηλάντη. Λίγοι ξέρουν ότι βρίσκεται ταριχευμένη στην Αθήνα. Φυλάσσεται στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην οδό Στησιχόρου 6 πίσω από το προεδρικό Μέγαρο. Μαζί με την καρδιά του αδερφού του βρίσκεται εκεί ως υπόμνηση της επιφανούς ιστορίας ενός εκ των πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης.

 εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Παρόλο που οι περισσότεροι κατεβαίνουν συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας και στο Κολωνάκι λίγοι γνωρίζουν καλά την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Και ακόμη λιγότεροι ξέρουν ότι εκεί βρίσκεται ταριχευμένη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.  Ελάχιστοι επισκέπτονται το εκκλησάκι γι’ αυτό το λόγο. Παρόλο που η εκκλησία είναι χτισμένη στην Αθήνα από το 1857.



Εκεί που φυλάσσεται η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αυτό φυλάσσονται έκτοτε ως Εθνικό Κειμήλιο οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλεξάνδρου και Δημητρίου Υψηλάντη, σε αργυρή και επίχρυση λήκυθο. Πώς έγινε όμως αυτό; Ήταν η Πριγκίπισσα Μαρία, σύζυγος του Γεωργίου Υψηλάντη που φρόντισε να τοποθετηθούν εκεί και να φυλαχτούν οι δύο καρδιές, χωρίς να κοινοποιηθεί το γεγονός. Ήταν η τελευταία επιθυμία του Πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, Αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης. Φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς στον Πύργο Μπουγκάτς και πέθανε στην Βιέννη το 1828. Η επιθυμία του ήταν η καρδιά του να βαλσαμωθεί και να ταφεί στην Ελλάδα. Την τελευταία του επιθυμία πραγματοποίησε ο αδελφός του Γεώργιος που την έφερε και την φύλαξαν στην αρχή στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης το έτος 1832.

Tο 1854 εξαπλώθηκε μεγάλη επιδημία χολέρας στην Aττική και ακόμη περισσότερο στην Αθήνα. Τότε η Mαρία Yψηλάντη, σύζυγος του Γεωργίου πρωτοστάτησε μαζί με τη βασίλισσα Aμαλία στη ανέγερση ορφανοτροφείου για τα ορφανά της επιδημίας. Tο οικοτροφείο τελικώς χτίστηκε επί της συμβολής των οδών Λυκείου και Στησιχόρου λαμβάνοντας το όνομα της βασίλισσας. Δίπλα του ακριβώς χτίστηκε το μκρό εκκλησάκι των Tαξιαρχών, στο οποίο μετεφέρθη η καρδιά του Αλέξανδρου Yψηλάντη και αργότερα η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.

Να πούμε, εδώ, ότι ενώ δε συνάδει με τους κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας, η τάση της ταρίχευσης υιοθετήθηκε για αρκετούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21 κυρίως λόγω της παρουσίας του βαυαρικού στοιχείου στη χώρα. Η ταρίχευση της καρδιάς σημαντικών προσώπων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.


Την επόμενη φορά που θα κατέβεις στην Αθήνα, έχεις έναν λόγο να γνωρίσεις αυτή την εκκλησία λίγο καλύτερα…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: ierovima.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: