Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το μέτρο για τα self test η Siemens γινόταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έπαιρνε άδεια
Η Siemens -η γνωστή εταιρεία που συνδέεται με το σκάνδαλο που απασχόλησε τις δύο τελευταίες δεκαετίες τη χώρα- κυκλοφόρησε πριν από τρεις ημέρες....
self test.Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία έγινε πρώτη ευρωπαϊκή που πήρε σχετική άδεια και η δεύτερη παγκοσμίως. Αυτό όμως που είναι «περίεργο» είναι ο χρόνος που συνέβη αυτό, καθώς την Παρασκευή ο Άκης Σκέρτσος είχε ανακοινώσει εκτός των άλλων τη διενέργεια 10.000.000 δωρεάν self test το μήνα από τους πολίτες.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο μέτρο ακόμα και η επιτροπή δηλώνει αιφνιδιασμένη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί κανείς και όλα μαρτυρούν πως η απόφαση πάρθηκε τελευταία στιγμή.
Συγκεκριμένα το self test της Siemens εγκρίθηκε από τις αρχές της Γερμανίας στις 24 Φεβρουαρίου και με την έγκριση αυτή μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης αν και δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, αυτά τα δυο τεστ είναι μόνο διαθέσιμα και μάλιστα το self test της Siemens κυκλοφόρησε πριν από τρεις ημέρες.
Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σε οξύ τόνο επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει η διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν και ως Προμηθευτικός Συνεταιρισμός καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πως θα γίνεται η διανομή και με βάση ποια κριτήρια ανά φαρμακείο.
Υπενθυμίζεται ότι ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε τη διενέργεια 10.000.000 δωρεάν self test το μήνα από τους πολίτες στις 19 Μαρτίου προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από τους επιστημονικούς φορείς τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τη θολή διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι τελικά όπως είπε χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική η δήλωση των αποτελεσμάτων των self test για κορωνοϊό, κάτι το οποίο όμως δημιουργεί και πολλά ερωτήματα για το ποια τελικά είναι η χρησιμότητα τους.
Τι λέει το ECDC
– Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου (σ.σ 17 Μαρτίου 2020) υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτό-έλεγχο που διατέθηκε στην αγορά της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ .
– Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών.
–Θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι τρέχοντες δείκτες για την παρακολούθηση της έντασης και της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούνται οι τάσεις με την πάροδο του χρόνου.
-Η αξία των self test εξαρτάταi από την ευαισθησία και την ακρίβεια που έχουν σε συνδυασμό με τον επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό που δοκιμάστηκε.
-Η ακρίβεια των διαθέσιμων self test είναι υψηλή, όμως όταν χρησιμοποιούνται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και σε περιβάλλον χαμηλού επιπολασμού, το ενδεχόμενο εντοπισμού θετικού κρούσματος είναι χαμηλό.
-Τα self test μπορούν να συμπληρώσουν αλλά όχι να αντικαταστήσουν άλλες μεθόδους δειγματοληψίας όπως τα rapid test και τα μοριακά.
-Οι χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν self test θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό που στοχεύουν, καθώς και τον επιπολασμό της νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό.
–Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα για τη συλλογή των αποτελεσμάτων (εφαρμογή για κινητά, cloud πλατφόρμα, ειδική τηλεφωνική γραμμή, ή μέσω εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.
-Τα αποτελέσματα πρέπει να ενσωματώνονται στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης σε ξεχωριστά πεδία δεδομένων από τα εργαστηριακά αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνονται άμεσες δευτερεύουσες ενέργειες όπως η επιβεβαίωση σε περίπτωση θετικού κρούσματος.
pronews.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου