Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό...
 Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ
Η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο πέσει κατά 10 περίπου βαθμούς, ενώ θα χιονίσει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης θα επηρεαστούν όλα τα ορεινά και ημιορεινά του κορμού της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Η πτώση της θερμοκρασίας την ημέρα των Χριστουγέννων θα γίνει αισθητή κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα.
Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες στην Κεντρική Εύβοια, όπως επίσης στα βόρεια της Αττικής και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Όπως παρατηρούμε στους χάρτες του υετού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως νοτιότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά, επειδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα έρθουν ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες, οι χιονοπτώσεις ενδέχεται τοπικά να είναι πυκνές. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει κυρίως στην Κεντρική Εύβοια μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα). Στην Αττική η ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται στο ίδιο χρονικό διάστημα, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα.
Τα προγνωστικά ύψη υετού:

.
Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Την Τετάρτη το κρύο θα είναι έντονο σε όλη χώρα και σε όλα σχεδόν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης από αργά το βράδυ.
Ο παγετός θα διατηρηθεί και την Πέμπτη στα ηπειρωτικά όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.
Τα ύψη και τις περιοχές χιονοπτώσεων:

.
Αν και η μεταβολή αυτή του καιρού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τυπική χειμωνιάτικη επιδείνωση του καιρού, γίνεται σύσταση να ακολουθείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για όλα τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως για τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους θυελλώδεις ανέμους.
Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα και άλλων μετεωρολογικών παραμέτρων με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.
Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου
η συνεχεια ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: