Αφορμή η δήλωση του σκοπιανού πρωθυπουργού για διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας...
Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αφορμή η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας.
Δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο άρθρο ή άρθρα εδράζεται το παράπονο, αν και δεν αποκλείεται να είναι η απαγόρευση στην διατύπωση αλυτρωτικών τοποθετήσεων από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Μίλε Μποσνιακόφσκι απέφυγε από την πλευρά του να σχολιάσει το θέμα. Σε ερώτηση που του έθεσε η «Καθημερινή» για το εάν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», απάντησε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».
Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την κύρωση των αλλαγών αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και θα απαιτεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χρειάζεται και πάλι την στήριξη των οκτώ «ανταρτών» βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Σε ήπιους τόνους ο Τσίπρας, άλλη γραμμή ο Καμμένος
«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως» στην συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
Προσέθεσε πως αυτό «μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο των εορτασμών για την ημέρα του Πυροβολικού.
Τι προβλέπουν οι Πρέσπες
Σημειώνεται πως οι Πρέσπες καθιστούν σαφές πως τόσο η σημερινή όσο και μελλοντική εκδοχή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση της γειτονικής χώρας σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Απαγορεύει επίσης στις δύο πλευρές να υιοθετήσουν οιαδήποτε δήλωση αλυτρωτισμού.
Η συμφωνία επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να αποκαλεί την γλώσσα της «μακεδονική», με την διευκρίνιση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.
Δεν περιέχεται κάποια πρόνοια για διδασκαλία γλώσσας στην Ελλάδα, όμως η χώρα μας δεν δεσμεύεται να αποκαλεί την γλώσσα της ΠΓΔΜ «μακεδονική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου