Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα σούπερ μάρκετ, τις δηλώσεις Σύψα, αλλά και την γενικότερη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με αυτή, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την θολή εικόνα δια της ατόπου απαγωγής: Ποια άτομα και με ποιο τρόπο δικαιούνται να μην φορούν μάσκα υποχρεωτικά...
Το Κίνημα Επιβιώνουμε επανέρχεται στο θέμα της μάσκας μετά την έντονη Διαμαρτυρία του για την υποχρεωτική χρήση μάσκας πριν 3 μήνες, η οποία προφανώς τότε συνέβαλε στον να μην είναι υποχρεωτική παντού και πάντα, όπως αναμενόταν εκείνη την ημέρα να ανακοινωθεί στην καθημερινή ενημέρωση του κοινού.
Καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, οι πολίτες δέχονται συνεχώς αντιφατικά μηνύματα για πολλά θέματα, ένα από αυτά είναι η χρήση της μάσκας. Αρχικά ήταν καλό να την φορούν όσοι υποτίθεται νοσούν ή έχουν ασθενείς στο περιβάλλον τους, τώρα για να μην κολλήσουν οι ίδιοι. Πρώτα μας έλεγαν δεν χρειάζεται, μετά έγινε μερικώς υποχρεωτική, τώρα γίνεται και «συμβολική».
Στις τελευταίες «οδηγίες» που ανακοινώθηκαν για το είδος της μάσκας, αλλά και ποιοι εξαιρούνται του υποχρεωτικού κανόνα, θα σταθούμε αυτή τη φορά, υπενθυμίζοντας και όσα είπαμε στο παρελθόν.
Αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 24/7/20:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.
Ωστόσο οι οδηγίες του ΠΟΥ αναφέρουν κι άλλες περιπτώσεις στις «εξαιρέσεις» που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη:
Οι ακόλουθες πιθανές βλάβες και κίνδυνοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με προσοχή κατά την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στόχευσης συνεχούς χρήσης ιατρικής μάσκας, όπως:
μόλυνση λόγω χειραγώγησης της μάσκας από μολυσμένα χέρια. (48, 49)
πιθανή αυτομόλυνση που μπορεί να συμβεί εάν οι μάσκες δεν αλλάζουν όταν είναι βρεγμένες, λερωμένες ή κατεστραμμένες
πιθανή ανάπτυξη αλλοιώσεων του δέρματος του προσώπου, ερεθισμών, δερματίτιδα ή επιδείνωση της ακμής, όταν χρησιμοποιείται συχνά για πολλές ώρες (43, 44, 50)
οι μάσκες μπορεί να είναι δυσάρεστες στη χρήση (41, 51)
λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, που οδηγεί σε δυνητικά λιγότερα προσήλωση σε καλά αναγνωρισμένα προληπτικά μέτρα όπως ως φυσική απόσταση και υγιεινή χεριών
κίνδυνος μετάδοσης σταγονιδίων και παφλασμών στα μάτια, εάν η μάσκα δεν συνδυάζεται με την προστασία των ματιών
μειονεκτήματα ή δυσκολία στο να τις φορούν συγκεκριμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως εκείνοι με ψυχική υγεία, διαταραχές, αναπτυξιακές αναπηρίες, κωφοί και δυσκολία ακοής και παιδιά
δυσκολία να τις φοράτε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον
Γιατί, λοιπόν, αυτή η «έκπτωση» στις ελληνικές οδηγίες παραβλέποντας πολλές κατηγορίες ατόμων και περιβαλλοντικές συνθήκες; Μήπως γιατί το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ζεστό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, και υγρό, κάτι που δημιουργεί εύκολα δυσκολία σε αυτόν που την φοράει;
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και τις διαταραχές, σε αυτές κατατάσσονται περιπτώσεις όπως το άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, φοβίες (κλειστοφοβία – έχει συσχετισθεί και με την χρήση μάσκας) και πολλές άλλες και όχι μόνο η παράνοια και σχιζοφρένεια ή πιθανά αναπνευστικά προβλήματα. Που σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι πιθανά πάσχουν από ελαφριά ως σοβαρά συμπτώματα τέτοιων διαταραχών, θέτουν σοβαρό κίνδυνο στην υγεία τους φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και στα σούπερ μάρκετ, εκτός όλων των άλλων χώρων.
Και τι θα κάνουν αν αρχίσουν να νιώθουν κάποια αδιαθεσία; Θα αρχίσουν να βγάζουν και να ξαναβάζουν την μάσκα, να την βάζουν κάτω από το πιγούνι τους, που σύμφωνα με τις οδηγίες εμπεριέχει κινδύνους, ή να κάνουν υπομονή μέχρι να λιποθυμήσουν ή πάθουν άλλη κρίση, γιατί πρέπει να “εισπράξουν” τον συμβολισμό;
Το άλλο αντιφατικό των γενικότερων οδηγιών είναι ότι προτείνουν να μην φοριούνται από ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ενώ οι οδηγίες για όσους σπεύδουν να βοηθήσουν κάποιον που πνίγεται στη θάλασσα (αφορά όχι σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό) είναι να του παρέχουν την οποιαδήποτε βοήθεια (όχι φιλί ζωής) αφού πρώτα του έχουν βάλει ένα πανί ή μάσκα στο πρόσωπο!
Ένα άλλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι καθαρά κοινωνικό, και έμμεσα ενθαρρύνεται και από την κυβέρνηση, να “την λέμε σε όσους δεν φορούν μάσκα”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παρεξηγήσεις, διενέξεις, ακόμα και μπούλινγκ μεταξύ των πολιτών, με το αποτέλεσμα ο “αρνητής” να υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν φοράει μάσκα και να αποκαλύπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είτε σε συμπολίτες χωρίς καμία δικαιοδοσία, είτε σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ή ακόμα και όργανα επιβολής νόμου.
Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος, άρθρο 2 § 1, άρθρο 21 § 3, άρθρο 9Α, άρθρο 5Α και όλων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να εκδώσει μια κάρτα που θα μπορούν να φορούν όσοι πολίτες έχουν λόγους να εξαιρούνται της απόφασης υποχρεωτικής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και δημόσιους χώρους.
Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να παρέχονται δωρεάν από τα σούπερ μάρκετ οι μάσκες στους καταναλωτές που τους στήριξαν οικονομικά και αύξησαν τα κέρδη τους κατά την περίοδο του λοκντάουν. Ακόμα και να αυξήσουν τις υπηρεσίες ντελίβερι στο σπίτι, με προτεραιότητα σε άτομα άνω των 65 ετών, μονογονικές οικογένειες ή πολύτεκνους.
Επίσης συνιστά στους καταναλωτές συμπολίτες μας να περιορίσουν τις αγορές στα μεγάλα σούπερ μάρκετ στα απολύτως απαραίτητα, και να ενισχύσουν την τοπική αγορά και τις μικρές επιχειρήσεις όπου θα βρουν προϊόντα όπως κρέας, ψάρια, μαναβική, γαλακτοκομικά, ψωμί και είδη αρτοποιείου σε σαφώς καλύτερες ποιότητες. Μπορεί να είναι κατά τι ακριβότερα, αλλά διατροφικά πολύ πιο κατάλληλα από τις επεξεργασμένες τροφές και εκείνες των μεγάλων επιχειρήσεων, και η οικονομία μπορεί να έρθει σε μια ισορροπία κάνοντας καλύτερο διαμοιρασμό κατανάλωσης (περισσότερα λαχανικά και όσπρια, λιγότερο κρέας και κακής ποιότητας τυριά και αλλαντικά) κάτι που είναι σύμφωνο με την Μεσογειακή διατροφή και το ευ ζειν.
Αυτή είναι η κάρτα του Κινήματος Επιβιώνουμε, με ονομασία Κώδικας Επιβίωσης, που μπορούν να κατεβάσουν, εκτυπώσουν, ακόμα και πλαστικοποιήσουν οι πολίτες για να τις φορούν στο πέτο – ανάλογες κάρτες έχουν κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό από κινήματα και οργανώσεις που προασπίζονται θέματα υγείας και δημοκρατίας πολιτών:
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για εκτύπωση και το παρακάτω pdf:
kodikas epivionoume
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου