Με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ο άνθρωπος εξελίχθηκε στο πιο ισχυρό έμβιο ον στον πλανήτη Γη. Ωστόσο, ένα πράγμα που παραμένει ακόμα πέρα από τον έλεγχο του, είναι η μανία ή το θαύμα της φύσης !...
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο στον τομέα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών όσο και στην αντιμετώπιση τους δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να απαλλαγεί από τις οδυνηρές συνέπειες τους.
Επειδή οι φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα, φωτιά) όπως κι ένα τεχνολογικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, γι αυτό η περίπτωση να αναγκαστούμε κάποια στιγμή στην ζωή μας να εγκαταλείψουμε εκτάκτως το σπίτι μας είναι αρκετά πιθανή.
Σε κάθε μεγάλη καταστροφή επειδή οι αρμόδιοι φορείς (ΕΚΑΒ, ΚΟΜΑΚ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Στρατός, Εθελοντές) όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες – βοήθειά τους σε όλους τους πληγέντες ταυτόχρονα, γι αυτό θα πρέπει όλοι μας να μπορούμε να διαχειριστούμε την έκτακτη κατάσταση μέχρι να φθάσει η βοήθεια και σε μας.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για ανθρώπους που ζούμε σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς να αποκτήσουμε φιλοσοφία πρόληψης και να οργανώσουμε το ατομικό ή οικογενειακό σχέδιο δράσης για ένα τέτοιο γεγονός . Έτσι η καταστροφή θα μας βρει προετοιμασμένους!
Δίνοντας λίγη προσοχή αλλά και λίγο παραπάνω χρόνο στη προετοιμασία μας εξασφαλίζουμε την ασφαλή επιβίωση μας αφού θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Πέρα από το Σχέδιο Δράσης (τι δηλαδή θα κάνουμε πχ κατά την διάρκεια-εξέλιξη του σεισμού αλλά και μετά το τέλος του) και το οποίο πρέπει να είναι γνωστό σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας, ένα Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης (στο εξής : ΣΕΑ), με εφόδια για την κάλυψη των αναγκών μας για το διάστημα των 72 πρώτων ωρών, μπορεί να αποδειχτεί η « σανίδα σωτηρίας » μας! Είναι προτιμότερο το ΣΕΑ να είναι ένα σακίδιο ή μια τσάντα αδιάβροχη. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι επειδή το ΣΕΑ πρέπει να το επιθεωρούμε και να αντικαθιστούμε ορισμένα από τα είδη του συστηματικά, μία καλή πρακτική είναι να κάνουμε την επιθεώρηση και τον έλεγχο των ημερομηνιών λήξης των περιεχομένων εφοδίων του, κάθε φορά που αλλάζουμε από την χειμερινή σε θερινή την ώρα στο ρολόι μας. Με αυτόν τον τρόπο το ΣΕΑ μας, θα είναι πάντα «έτοιμο» για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το ΣΕΑ το ετοιμάζουμε λοιπόν από τώρα, γιατί την ώρα της καταστροφής, δεν έχουμε ούτε την ηρεμία να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε πραγματικά, ούτε τον χρόνο να ψάξουμε να τα βρούμε στο σπίτι ή την δυνατότητα να τα αγοράσουμε ! Το περιεχόμενο του ΣΕΑ, εξαρτάται από το άτομο που θα χειριστεί τα εφόδια (μπορεί δηλ. να περιέχει από απλά υλικά μέχρι και πολύ εξειδικευμένα), από τον αριθμό και το είδος των ανθρώπων που θα υποστηριχθούν από αυτό και από το συνολικό βάρος του αφού πρέπει να μπορεί να μεταφέρεται από ένα άτομο και μάλιστα εύκολα.
Το περιεχόμενο και τη θέση φύλαξης του ΣΕΑ , θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Το ΣΕΑ θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να έχουν άμεση κι εύκολη πρόσβαση σε αυτό όλα τα μέλη της οικογένειας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη και στο σκοτάδι εξαιτίας διακοπής ρεύματος, θα πρέπει να μπορούμε να το εντοπίσουμε εύκολα) !
Παρακάτω αναφέρονται είδη που πρέπει να υπάρχουν μέσα στο Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης (ΣΕΑ):
Φάρμακα Είναι καλό να έχουμε όχι μόνο ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα για παροχή Ά Βοηθειών, αλλά να έχουμε μεριμνήσει και για τα αναγκαία προσωπικά φάρμακα μελών της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή του κατοικίδιου μας. Των μελών δηλαδή που παίρνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή (όπως φάρμακα για την καρδιά ,την πίεση, το σάκχαρο ) Στον Πίνακα 1 αναφέρονται ενδεικτικά τα είδη που μπορεί να περιέχει το φαρμακείο μας, αλλά η τελική επιλογή είναι υπόθεση του καθενός μας. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ειδικά αντικείμενα όπως μπιμπερό, μασέλες, εφεδρικά γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής με τα παρελκόμενά τους κλπ.
Χρήματα Μπορεί λόγω της έκτακτης κατάστασης να μην λειτουργούν τα ATM και οι Τράπεζες οπότε καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα ποσόν χρημάτων σε κέρματα και χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών.
Τρόφιμα και νερό Πρέπει το ΣΕΑ να περιέχει τρόφιμα μεγάλης διάρκειας ,ψηλής θερμιδικής αξίας, και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες, έχοντας λάβει υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του διαιτολογίου ευπαθών ατόμων (ασθενών, εγκύων, μωρών, γερόντων) αν υπάρχουν στην οικογένειά μας και του κατοικίδιου μας. Πίνακας 2.
Αντίγραφα εγγράφων -φωτογραφίες Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πακεταρισμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από το νερό, αντίγραφα όλων των σημαντικών εγγράφων μας, όπως: ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικό γάμου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, διαθήκες κλπ, που θα μας χρειαστούν για να δείξουμε ποιοι είμαστε αλλά και σε τι είμαστε ιδιοκτήτες. Επίσης πρόσφατες φωτογραφίες των μελών (ιδιαίτερα μικρών παιδιών- γερόντων) ώστε αν χρειαστεί να τα αναζητήσουμε να δώσουμε και τις φωτογραφίες τους εκτός των λοιπών στοιχείων. Όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις ή δεν γνωρίζουν ονόματα οδών – περιοχές της πόλης τους, θα πρέπει να έχουν κι έναν χάρτη της πόλης, ώστε να ξέρουν που βρίσκονται οι οδοί που η πολιτεία θα δημιουργήσει και θα λειτουργήσει υποστηρικτικές δράσεις (συσσίτιο, περίθαλψη, καταυλισμό, διανομή εφοδίων κλπ) Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας καταστροφής, οι ανακοινώσεις της πολιτείας θα γίνονται ραδιοφωνικά, ή μεγαφωνικά οπότε καλό είναι να υπάρχει κι ένα σημειωματάριο με μολύβι.
USB Stick ή άλλο τύπο εξωτερικής μονάδας μνήμης με τα περιεχόμενα του υπολογιστή μας (προσωπικά ή επαγγελματικά) που δεν θέλουμε να χάσουμε.
Τρόπος – τηλέφωνα επικοινωνίας Σε ένα χαρτί μεγέθους τηλεκάρτας , να έχουμε καταγράψει όλες τις χρήσιμες επαφές-τηλέφωνα (Δημόσιες Υπηρεσίες, οικογένεια, φίλοι, εργασία κλπ). Το χαρτάκι αυτό ή Κάρτα Επαφών καλύτερα να το έχουμε πλαστικοποιήσει και μάλιστα να το έχουμε σε τόσα αντίγραφα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειάς μας. (Όλοι οι ενήλικες της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μία τέτοια Κάρτα πάντα στο πορτοφόλι τους ενώ τα παιδιά στις σχολικές και αθλητικές τσάντες τους.) Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν μας χτυπήσει μια καταστροφή πχ. ένας σεισμός, είναι πιθανόν να μη βρει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη σε ένα μέρος. Άρα θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει από τώρα με βάση το Οικογενειακό Σχέδιο Δράσης πως θα επικοινωνήσουμε τα μέλη μεταξύ μας. Στην Κάρτα Επαφών οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε και τηλέφωνα συγγενών ή φίλων που μένουν σε διαφορετική πόλη, ώστε αν έχει πληγεί όλη η δική μας περιοχή (ο νομός μας) να μπορούμε να επικοινωνούμε όλοι «τριγωνικά» μέσω αυτών, πχ για το που βρισκόμαστε κι αν είμαστε ασφαλείς. Σε περίοδο κρίσεων ανεξαρτήτως του μέσου το οποίο χρησιμοποιούμε ενσύρματο ή ασύρματο, ιδιωτικό ή δημόσιο, με χρέωση ή δωρεάν, πρέπει να είμαστε «λακωνικοί», δηλαδή να λέμε μόνον όσα χρειάζονται ! Μέσα στο ΣΕΑ μία καινούργια τηλεκάρτα και φορτιστής τηλεφώνου (αν είναι και ηλιακός ακόμα καλύτερα) είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς τύπους φορτιστών, θα πρέπει να έχουμε και αντίστοιχους αντάπτορες. Εναλλακτικά ή για όσους ανήκουν σε Εθελοντικές Ομάδες ένα σετ μικρών πομποδεκτών (walkie talkie) είναι μία επίσης καλή λύση για να έχουν επαφή σε μικρές αποστάσεις. Τέλος η αποστολή μηνύματος SMS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που μπορεί να έχει επιτυχία όταν η άμεση επικοινωνία με το κινητό μας είναι αδύνατη.
Είδη για επιβίωση σε έκτακτη ανάγκη. Φακός (προτιμότερος με led), ραδιόφωνο, σχοινιά, σουγιάς ή πολυεργαλείο, κ.λπ. φαίνονται στον Πίνακα 3.
Προσωπικά είδη υγιεινής και καθαριότητας Τα είδη αυτά (ξυριστικά, οδοντόκρεμα, σαπούνι, χαρτί υγείας, σερβιέτες) , μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα είναι αναγκαία για να μας εξασφαλίσουν την υγιεινή την καθαριότητα και την ψυχολογική μας στήριξη, για όσο χρόνο βρισκόμαστε απομονωμένοι από το σπίτι μας. Σε συνδυασμό με κάποιο βιβλίο και επιτραπέζιο παιγνίδι είναι από τα εφόδια εκείνα που μπορούν να κάνουν εμάς και τα παιδιά μας να αισθανόμαστε όμορφα αυτές τις δύσκολες ώρες.
Πίνακας 1 Φαρμακείο
Αρκετά ζευγάρια Γάντια μιας χρήσης LATEX.
Γάζες αποστειρωμένες .
Λευκοπλάστη (ρολό).
Ισοθερμική κουβέρτα .
Αιμοστατικό λάστιχο.
Μάσκα για τεχνητή αναπνοή με βαλβίδα ανεπίστροφη από PVC.
Υλικά για αντιμετώπιση εγκαυμάτων.
Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών.
Τριγωνικό επίδεσμο.
Παραμάνες ασφαλείας.
Τσιρότα διαφόρων διαστάσεων.
Αυτοκόλλητα ράμματα.
Στιγμιαία παγοκομπρέσα.
Στιγμιαία θερμοκομπρέσα.
Φυσιολογικός ορός σε αμπούλες και φιάλη.
Φυσικά δάκρια.
Λαβίδα πλαστική.
Ψαλίδι μεταλλικό.
Κολάρο από αφρώδες υλικό.
Αναλγητικά – αντιπυρετικά.
Αντιόξινα για στομαχικές διαταραχές.
,
Πίνακας 2 Νερό – Τρόφιμα
Νερό
Κάθε άτομο πίνει περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα, σε φυσιολογικές συνθήκες. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, νέες μητέρες, ασθενείς και υπερήλικες χρειάζονται περισσότερο. Η σωματική άσκηση ή εργασία αυξάνουν τις ανάγκες του ατόμου. Ανάλογα λοιπόν με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειάς μας, εξασφαλίζουμε αντίστοιχο αριθμό εμφιαλωμένων νερών σε πλαστική συσκευασία. Να έχουμε κατά νου ότι για το φαγητό και την καθαριότητα κάθε άτομο χρειάζεται επίσης άλλα 2 λίτρα νερό την ημέρα περίπου. Επίσης επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα αποκατασταθούν ενδεχόμενες βλάβες στο σύστημα ύδρευσης καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με ταμπλέτες καθαρισμού νερού και να είμαστε γνώστες δημιουργίας αυτοσχέδιων μηχανικών φίλτρων.
Τρόφιμα
Επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως : σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, όσπρια, κονσερβοποιημένα κρέατα, φρούτα και λαχανικά , γάλα σε σκόνη, καφέ, ζάχαρη. Τα υπολογίζουμε με βάση των αριθμό των μελών της οικογένειας και προσπαθούμε να τα συσκευάσουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες ανά ημέρα (Έχουμε δηλαδή προβλέψει τι θα φάμε κάθε ημέρα για πρωινό μεσημεριανό και βραδινό και τα συσκευάζουμε όλα αυτά σε μία σακούλα αεροστεγώς κλεισμένη)
Πίνακας 3 Είδη επιβίωσης
Ξεκινήστε με τα ειδικά αντικείμενα που μπορεί να χρειάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες εάν έχετε τέτοια στην οικογένειά σας. Στη συνέχεια συγκεντρώστε όσα περισσότερα από τα παρακάτω είδη μπορείτε.
Ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες.
Φακό που να διαθέτει κι εφεδρικό λαμπάκι κατά προτίμηση led.
Μπαταρίες καινούργιες για τις παραπάνω συσκευές μέσα στην συσκευασία τους. Είναι προτιμότερο οι μπαταρίες των συσκευών να είναι του ιδίου τύπου άρα εναλλάξιμες μεταξύ των συσκευών. Επαναφορτιζόμενες κι ένας ηλιακός φορτιστής θα δημιουργούσαν αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας.
Σουγιάς πολυεργαλείο, ανοιχτήρι κονσέρβας.
Υπνόσακο.
Σχοινί.
Φύλλο Πλαστικού διαστάσεων περίπου 3m X 3m.
Ισοθερμική κουβέρτα.
Αλουμινόχαρτο.
Βελόνα, κλωστή.
Σπίρτα θυέλης ή απλά σε προστατευόμενη από το νερό συσκευασία.
Σφυρίχτρα με κορδόνι λαιμού.
Ταινία συσκευασίας.
Πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου