Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Επτά σημάδια ότι περάσατε Covid-19 και δεν το ξέρετε...

 

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν έχετε ήδη αρρωστήσει και αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Γιατί η παραλλαγή Ομικρον περιπλέκει τη διάγνωση. Το Covid toe, τα κόκκινα μάτια, η Flurona και η…

τριχόπτωση.

Σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζετε, είχαν πρόσφατα κορωνοϊό ή τον είχαν πριν από λίγο καιρό, ωστόσο εσείς αισθάνεστε υγιέστατος. Η Jerusalem Post παραθέτει επτά σημάδια ότι μπορεί να είχατε τον ιό αλλά δεν το ξέρατε.

Αν κοιτάξετε γύρω σας, φαίνεται ότι όλοι έχουν μολυνθεί με την Covid-19 στο παρελθόν ή τώρα με την παραλλαγή Όμικρον. Εάν δεν έχετε ακόμη διαγνωστεί ή δεν νιώθετε άρρωστοι, ίσως είστε ένας από τους λίγους τυχερούς. Ή ίσως ήσασταν άρρωστος αλλά δεν το καταλάβατε, επειδή τα συμπτώματά σας ήταν ήπια.

Ενώ η παραλλαγή Δέλτα και αυτές που προηγήθηκαν της Όμικρον χαρακτηρίζονταν από μοναδικά συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, πυρετός και απώλεια γεύσης και όσφρησης, η Όμικρον φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, χάρη σε αρκετά γενικά συμπτώματα που μπορούν εύκολα να μοιάζουν με γρίπη ή κρύωμα. Δείτε επτά σημάδια που παραπέμπουν σε ήπια νόσηση με κορωνοϊό:

  1. Ήσασταν άρρωστος αλλά δεν εξεταστήκατε

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές, τα συμπτώματα της Όμικρον είναι ήπια σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Αν και τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2021, η παραλλαγή ίσως κυκλοφορούσε για αρκετούς μήνες. Κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν αξιοσημείωτα συμπτώματα. Εάν δεν αισθανθήκατε αρκετά άρρωστος για να κάνετε εξετάσεις, ίσως είχατε κορωνοϊό και να αναρρώσατε χωρίς να το γνωρίζετε.

  1. Νομίζατε ότι είχατε γρίπη, αλλά ήταν Flurona

Είχατε πυρετό για μέρες, βήχα και ήσασταν εξαντλημένος, αλλά ο γιατρός δεν διέγνωσε γρίπη. Μπορεί να ήταν η Όμικρον, επειδή η εποχή της γρίπης και η πανδημία συνέπεσαν. Φέτος, οι γιατροί διαπιστώνουν κρούσματα Flurona -ταυτόχρονη μόλυνση με γρίπη και κορωνοϊό. Ο Δρ Nadav Davidovich, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τον ιό, είπε στο CNN ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται πολλά κρούσματα γρίπης παράλληλα με αύξηση της νοσηρότητας στον κορωνοϊό, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνδυασμένης μόλυνσης.

Τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός είναι ιοί που βλάπτουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα: βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση. Και οι δύο εξαπλώνονται και είναι αντίστοιχα μεταδοτικοί μέσα από σταγονίδια στον αέρα που διαχέονται όταν ένα άρρωστο άτομο μιλάει, αναπνέει ή βήχει.

  1. Εχετε πυκνή τριχόπτωση 

Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα έντονη τριχόπτωση, ίσως οφείλεται στο ότι είχατε τον ιό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πριν από περίπου έναν χρόνο διαπίστωσε ότι το 22% των ασθενών υποφέρουν από τριχόπτωση στους έξι μήνες μετά τη μόλυνση, με τις γυναίκες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν διάφορα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του ιού, διαπίστωσαν ότι 359 από τους 1.655 ασθενείς στη Γουχάν υπέφεραν από τριχόπτωση. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τριχόπτωση είναι πρωταρχικό σύμπτωμα της Long Covid, μαζί με κόπωση, δύσπνοια, ζάλη και πόνο στις αρθρώσεις.

  1. Η οικογένειά σας ήταν άρρωστη

Εάν όλοι στην οικογένειά σας ήταν άρρωστοι εκτός από εσάς, μπορεί να έχετε μολυνθεί και να μην το γνωρίζατε. Πολλά μολυσμένα άτομα έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και η Όμικρον φέρεται να παράγει ακόμη πιο ήπια συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα.

  1. Είχατε προβλήματα στο στομάχι

Ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, αλλά δεν βήχουν όλοι ή έχουν δύσπνοια. Για ορισμένους, η διάρροια μπορεί να είναι το πρώτο και μοναδικό σημάδι μόλυνσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αντιμετώπισαν αυτό το σύμπτωμα και το πρόσθεσαν στη λίστα με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε στο NBC, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό μετά από λοίμωξη από την Όμικρον. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Johns Hopkins σημείωσαν επίσης ότι περίπου το 20% μπορεί να έχει διάρροια λίγο μετά τη μόλυνση.

  1. Εμφανίσατε μόλυνση στα μάτια

Η οφθαλμική φλεγμονή ή η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του ιού αλλά είναι πολύ σπάνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Οι αναφορές για κόκκινα μάτια ως σημάδι κορωνοϊού ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου, όταν η Chelsea Ernest, μια νοσοκόμα που εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας όπου 50 από τους 180 ηλικιωμένους προσβλήθηκαν από τον ιό και 37 πέθαναν, είπε ότι όλοι οι ασθενείς με ιό είχαν κόκκινα μάτια. Είπε στο CNN ότι «αυτό είναι κάτι που διαπίστωσα σε όλους. Τα μάτια τους έμοιαζαν σαν να έπασχαν από αλλεργίες». Πρόσθεσε ότι στους ασθενείς, «το λευκό μέρος του ματιού δεν ήταν κόκκινο. Ήταν περισσότερο σαν να έχουν κόκκινες σκιές στο εξωτερικό του ματιού. Είχαμε ασθενείς των οποίων τα κόκκινα μάτια ήταν το μόνο σύμπτωμα που είδαμε, και πήγαν στο νοσοκομείο και πέθαναν εκεί».

  1. Υποφέρατε από ένα περίεργο εξάνθημα ή μόλυνση στα δάχτυλα των ποδιών

Μια μικρή ισπανική μελέτη βρήκε πέντε τύπους εξανθημάτων στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ονομάζουν Covid toe, που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς σε διαφορετικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς και τείνει να παραμείνει για αρκετές ημέρες.

Αν και το εξάνθημα είναι ένα πολύ γνωστό σύμπτωμα ορισμένων ιών, οι ερευνητές είπαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν μεγάλο αριθμό και ποικιλία τύπων εξανθήματος σε ασθενείς με κορωνοϊό. Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για «κορωνοϊούς στα δάχτυλα των ποδιών» -ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στα πόδια των ασθενών ακόμη και απουσία άλλων συμπτωμάτων-, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Ignacio Garcia-Doble είπε ότι η πιο κοινή μορφή είναι ένα κηλιδοβλατιδωτό εξάνθημα, π.χ. μικρές κουκκίδες, επίπεδα κόκκινα εξογκώματα που έτειναν να εμφανίζονται στο πάνω μέρος του σώματος.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: