Όταν πραγματοποιούμε εγγραφή σε μία ιστοσελίδα, αγοράζουμε κάτι, περιηγούμαστε στο διαδίκτυο ή κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα online δίνουμε ένα μέρος από τα προσωπικά δεδομένα μας, τα οποία οι ιστοσελίδες υπόσχονται ότι θα κρατήσουν ανώνυμα...
Τα δεδομένα αυτά υποτίθεται ότι δεν περιέχουν το όνομα μας, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να συνδέσει αυτά τα δεδομένα με εμάς τους ίδιους. Οι εταιρείες μοιράζονται και πωλούν τα ανώνυμα, μη-ταυτοποιημένα πακέτα δεδομένων που τους έχουμε παρέχει, πολλές φορές εν αγνοία μας.
Ωστόσο, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, βρήκε ότι η πραγματική ανωνυμοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων είναι αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση.
Οι ερευνητές του Nature Communications βρήκαν ότι χρησιμοποιώντας το μοντέλο που ανέπτυξαν και βασισμένοι σε 15 δημογραφικά χαρακτηριστικά μπορούσαν να “αποκωδικοποιήσουν” τα ανώνυμα πακέτα δεδομένων και να εντοπίσουν το 99,98% των Αμερικανών.
Τα 15 δημογραφικά χαρακτηριστικά ίσως ακούγονται αρκετά, αλλά δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό πλήθος. Για παράδειγμα, η εταιρεία ανάλυσης στοιχείων, Experian, το 2017 πούλησε μία βάση δεδομένων από μη-ταυτοποιημένα στοιχεία η οποία περιείχε 248 ιδιότητες ανά νοικοκυριό, για 123 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται μόνο ελάχιστες ιδιότητες/χαρακτηριστικά ώστε από ένα πακέτο με ελλιπή δεδομένα να επαναπροσδιοριστεί με σιγουριά οποιοδήποτε άτομο.
Τέλος, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να δούμε πόσο εύκολο θα ήταν να μας εντοπίσουν μέσα σε ένα δήθεν ανώνυμο σύνολο δεδομένων. Η υπηρεσία λειτουργεί προσωρινά για τη Μεγάλη Βρετανία και της ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, απλώς πρέπει να το κάνουμε με φειδώ. Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, βρεθήκαμε στο One Channel στην εκπομπή One Direct των Γιώργο Παπαχρήστο και Τζίνα Μοσχολιού, και μιλήσαμε μαζί τους για τα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ. Σας προτείνουμε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, διότι μας αφορά όλους.
Anonymised data “nowhere near enough” to protect personal data privacy
techblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου