Ηχηρό μήνυμα για την ανάπτυξη και την άρση των εμποδίων από τις καταστροφικές συνέπειες του χωροταξικού Κεντρικής Μακεδονίας, που βάζει «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε ολόκληρη την Κ. Μακεδονία και απειλεί με ερήμωση αποκλειστικά και μόνο τη Δυτική Θεσσαλονίκη, έστειλαν 320 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις...πολιτών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 16 Απριλίου.
Αλλά, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Νίκο Φιλίππου (για λογαριασμό και μετά από παρέμβαση των 320 για την Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και την χωροταξία), αναφέρει ρητά ότι δεν προβλέπονται μετεγκαταστάσεις βιομηχανιών, ούτε λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας και επενδύσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, που σημαίνει ότι όταν γίνουν οι αλλαγές σε εθνικό επίπεδο θα πάρουν μπροστά οι επενδύσεις και θα αποφευχθεί η ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη, που σήμερα επιβάλλεται από το χωροταξικό! Την αισιοδοξία τους για την άμεση ανταπόκριση του προέδρου Γιούνκερ εκφράζουν οι 320, λέγοντας: «Εκτιμούμε ότι μετά την καταλυτική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου Γιούνκερ, θα ανοίξει ο δρόμος των διορθώσεων για το χωροταξικό, θα έρθουν επενδύσεις και θα αναπνεύσει επιτέλους όλη η Κεντρική Μακεδονία και ειδικά η δυτική Θεσσαλονίκη».
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, σημαντικοί επιχειρηματίες - ομιλητές του πάνελ (Χρ.Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Ε. Νικολαϊδου, Θ. Νιτσιάκος. Γ. Πρωτοφανούσης, Κ. Ζήσης, Ν. Φιλίππου) τόνισαν την ανάγκη για επενδύσεις και την άμεση διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων της χωροταξίας, που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η καταστροφή του παραγωγικού ιστού: Πρώτον: με τις βίαιες μετεγκαταστάσεις – λουκέτα της χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και δεύτερον: με τη σκανδαλώδη ερήμωση μόνο στην δυτική Θεσσαλονίκη, με την υψηλή όχληση να επιβάλλει μέτρα ερήμωσης χιλιομέτρων στον αστικό πληθυσμό, λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, ακόμη και νέες Σεβέζο υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό».
Στην εκδήλωση, τονίστηκε επίσης, ότι η σύμπνοια είναι ενυπόγραφη και μεγάλη. «Η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά καθώς «Συμπλέουν το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι 320 μεγάλες επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους, οι ενώσεις πολιτών, 8 βουλευτές και 4 ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, 5 δήμαρχοι με 400.000 κατοίκους και οι 4 μεγάλοι οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης, συνάντηση της επιτροπής με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να υποβληθούν νέες διορθωτικές προτάσεις, ενέργεια που δεν υλοποίησε.
Οι εκπρόσωποι Ενώσεων Πολιτών και οι 320 επιχειρηματίες επεσήμαναν ότι προβλέπεται από νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, που ρητά προβλέπει η συνθήκη Σεβέζο 2012 για μέχρι το 2015, ενώ διατύπωσαν ότι «Τέτοιες διατάξεις δεν ισχύουν πουθενά αλλού, ούτε στην Αθήνα, ούτε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με 4.000 δεξαμενές, ούτε στα άλλα περιφερειακά χωροταξικά, ούτε ακόμη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη» και καταλήγουν: «Τρία χρόνια τώρα, οι ψηφισμένες από την Περιφέρεια καταστροφικές διατάξεις δεν διορθώνονται. Δύο μέτρα δύο σταθμά».
Δελτίο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου