Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Γεωπολιτική της πείνας και της επισιτιστικής τρομοκρατίας: “Ο παγκόσμιος πόλεμος για το ψωμί είναι ήδη σε εξέλιξη”

 

 του 

Οι δηλώσεις συναγερμού πολλαπλασιάζονται στη Δύση, καθώς οι ηγέτες της αντιλαμβάνονται το σημαντικό βάρος της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τα καλάθια ψωμιού, με το Καζακστάν, του κόσμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν πολύ σοβαρά. «Η τρέχουσα επισιτιστική κρίση θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε...

παγκόσμια επισιτιστική καταστροφή το 2023», δήλωσε η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, επικεφαλής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Εξαγωγών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, η Δύση φαίνεται να ανακαλύπτει την εξάρτηση του κόσμου όχι μόνο από τη γεωργία, αλλά και από τις ρωσικές πρώτες ύλες. «Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και οι περιορισμοί στις εξαγωγές λιπασμάτων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οδήγησαν τις τιμές των λιπασμάτων πιο γρήγορα από τις τιμές των τροφίμων», πρόσθεσε.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι» επηρεάστηκαν

Ο ίδιος συναγερμός επιδεικνύεται και στην Ευρώπη. «Ο παγκόσμιος πόλεμος για το ψωμί είναι ήδη σε εξέλιξη», προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στις 6 Ιουνίου. Προσθέτοντας: «Εάν η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν τελειώσει γρήγορα, ο λιμός θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια στην Αφρική». Και να ανησυχεί για πιθανή «εξάπλωση τρομοκρατικών οργανώσεων και πραξικοπήματα», υπέρ της επισιτιστικής ανασφάλειας. Με λίγα λόγια: ο φαύλος κύκλος του πολέμου και της πείνας.

Η συνειδητοποίηση είναι βάναυση για την ελίτ των Βρυξελλών, η οποία θεωρούσε δεδομένο ότι μπορεί να συναλλάσσεται με τη Ρωσία, ενώ διεξάγει έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο εναντίον της, αλλά χωρίς να έχει τα μέσα για να το κάνει. Η αφύπνιση είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους πληθυσμούς που πραγματικά υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων των κυβερνήσεών τους: υπερπληθωρισμό, άδεια ράφια και για τους πιο αδύναμους οικονομικά, επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Σαφώς, το φάσμα των ελλείψεων τροφίμων που πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί στις «εύπορες» κοινωνίες.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, η «καταστροφή» δεν θα περιοριζόταν στις χώρες της Αφρικής. Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί και «οι υψηλές τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων συνεχιστούν μέχρι την επόμενη σεζόν φύτευσης, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες μεγάλες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποίησε ξανά η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Χωρίς λίπασμα, οι ελλείψεις θα επηρεάσουν τα πάντα – σιτάρι, καλαμπόκι, βασικές καλλιέργειες τροφίμων. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία και τη Νότια Αμερική θα νιώσουν το καταστροφικό αποτέλεσμα. Και αν μιλάμε για προβλήματα πρόσβασης σε τρόφιμα προς το παρόν, τότε τον επόμενο χρόνο θα μιλάμε για έλλειψη τροφίμων», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Αυτό επιδεινώνει τον αντίκτυπο πολλών άλλων κρίσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας του κορωνοϊού και των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε πόρους για την ανάκαμψη από τον Covid-19», πρόσθεσε, προκειμένου να μην παραλείψει τα μυθολογικά στοιχεία που επιβάλλονται στον παγκοσμιοποιητή. ομιλία.

Η παγκοσμιοποιητική και αυτοκρατορική ατζέντα πριν από τους κοιλιακούς

Υποταγμένη στην Ουάσιγκτον, της οποίας εφαρμόζει την αντιρωσική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα, ενάντια σε κάθε οικονομικό και γεωπολιτικό ορθολογισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο συνολικός οικονομικός, οικονομικός και τραπεζικός της πόλεμος εναντίον της Ρωσίας είναι αποτυχία. Και τώρα, το μπούμερανγκ, το κύμα της ενέργειας και των γεωργικών εμπορευμάτων, συνέπεια της υποταγής του στην Αμερικανική Αυτοκρατορία, απειλεί την οικονομία της. Οι πλούσιες χώρες δεν είναι ασφαλείς, αν όχι από την πείνα, τουλάχιστον από σοβαρές ελλείψεις. Και κοινωνική αναταραχή που τρομάζει τόσο πολύ την ολιγαρχία.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προσπαθούν να μπλοφάρουν και να παίξουν ένα παιχνίδι ψέματος πόκερ με την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας για τρόφιμα και ενέργεια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε τη δημιουργία χερσαίων «πράσινων γραμμών» για την έκτακτη εξαγωγή περισσότερων από 20 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών μέσω Πολωνίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας.

Για το οποίο, ο Ουκρανός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Αλεξέι Ντανίλοφ αντέτειναν ότι το Κίεβο θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μόνο όταν εξασφαλιστεί η δική του «ασφάλεια». «Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, κανένα δημητριακό δεν θα πάει πουθενά», είπε στις 7 Ιουνίου.

Volodymyr Zelinsky, είναι πιο συμβιβαστικός, αλλά επικαλείται την ανικανότητα. «Παλιότερα εξάγαμε δια θαλάσσης. Χάρη στους διαδρόμους της Μαύρης Θάλασσας, τα ανοιχτά λιμάνια εξήγαγαν 10 εκατομμύρια τόνους το μήνα. Αν μιλάμε για τον σιδηρόδρομο σήμερα, που έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε παράλληλα, δεν μιλάμε για 10 εκατομμύρια τόνους, αλλά τώρα μιλάμε για 2 εκατομμύρια τόνους το μήνα», πρόσθεσε. Για να μην αναφέρουμε την καταστροφή στρατηγικών σιδηροδρομικών γραμμών, τις οποίες η Δύση σκόπευε να χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση με όπλα.

Γιατί όμως ένας τέτοιος ανησυχητικός λόγος στη Δύση;

Στις 8 Ιουνίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία και η Δύση προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα «μικρό πρόβλημα», τα ουκρανικά σιτηρά, ως «καθολική καταστροφή». «Μικρό πρόβλημα», αναμφίβολα γιατί η λύση είναι απλή: θα αρκούσε να ανοίξουν ξανά οι θαλάσσιοι δρόμοι. Θα αρκούσε επίσης η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να ξαναρχίσει η ροή λιπασμάτων σε άλλες γεωργικές περιοχές του κόσμου. Εάν το καθεστώς του Κιέβου έχει ναρκοθετήσει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και κρατά πίσω δεκάδες πλοία που υποτίθεται ότι παραδίδουν σιτάρι, η εκκαθάριση ναρκοπεδίων είναι δυνατή. Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τον καθαρισμό του λιμανιού της Μαριούπολης, υπό τον έλεγχό της.

Στις 8 Ιουνίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δημιουργήσουν ένα σύστημα εποπτευόμενο από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Την ίδια μέρα, η Μόσχα κατηγόρησε τους μαχητές των ουκρανικών εθνικιστικών ταγμάτων ότι έκαψαν 50.000 τόνους σιτηρών στο λιμάνι της Μαριούπολης πριν τραπούν σε φυγή. «Αυτό το απάνθρωπο έγκλημα δείχνει στην παγκόσμια κοινότητα το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος του Κιέβου και τις μεθόδους του για επισιτιστική τρομοκρατία εναντίον του λαού του», είπε η ρωσική διπλωματία.

«Χρήσιμη Ουκρανία», σύντομα ξανά στον ρωσικό κόσμο

Ωστόσο, αντιμέτωπη με την έκτακτη ανάγκη, η δυτική ελίτ, στο έργο της για παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική μηχανική, δεν φαίνεται να θέλει να τα παρατήσει, παρόλο που χάνει τους μοχλούς της ο ένας μετά τον άλλο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο τεκτονικό κίνημα ανακατανομής της εξουσίας. Ο επόμενος, πολυπολικός κόσμος αναδύεται και η Δύση δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τη θέλησή της στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Προτρέπουμε όλες τις χώρες στον κόσμο να μην αγοράζουν σιτηρά που έχουν κλαπεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τις προτρέπουμε να επαληθεύσουν την προέλευσή τους», δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένδειξη κάποιας νευρικότητας στις Βρυξέλλες. Γιατί, στο έδαφος, ο ρωσικός στρατός κερδίζει τον πόλεμο. Τελικά, δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, ήδη πρακτικά απελευθερωμένο από τον ζυγό του Κιέβου, αλλά και όλη η επικράτεια νότια της γραμμής Οδησσού-Χάρκοβο που θα μπορούσε να ενωθεί με τον ρωσικό κόσμο στον οποίο ανήκε ανέκαθεν.

Πίσω από τον στρατό ακολουθούν ήδη το ρούβλι, οι ρωσικές διοικήσεις και εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με την ανοικοδόμηση. Η Δημοκρατία του Ντόνετσκ ισχυρίστηκε ότι η ενσωμάτωσή της ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Τελικά, το Κίεβο θα ήταν εκτός παιχνιδιού και η Ρωσία θα έλεγχε τη χρήσιμη Ουκρανία, όχι μόνο τη βιομηχανική, αλλά και τη θαλάσσια και γεωργική. Αυτή η Novorossiya, η νέα Ρωσία, παράγει το 50% του ουκρανικού σιταριού.

Η Δύση θα αντιταχθεί στην εξαγωγή της για ιδεολογικούς λόγους;

«Προσπαθούν να περιορίσουν τις εξαγωγές των λιπασμάτων μας και οι τιμές έχουν ανέβει. Δεν έχει να κάνει με εμάς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των λαθών τους που έκαναν εδώ και πολύ καιρό», εξήγησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι στο χέρι των Δυτικών να αποφασίσουν τώρα», είχε ήδη συνοψίσει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

πηγή: Strategika

reseauinternational.net


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: