Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ΜΟΡΦΕΣ TOY ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κωνσταντίνος Γαρέφης (1874-1906)

 

Το Πήλιο υπήρξε αναμφισβήτητα μια περιοχή της χώρας μας με πλούσια παράδοση στο παρελθόν σε όλους τους τομείς. Στα γράμματα, στις τέχνες, στο εμπόριο αλλά και στον πατριωτισμό….

Αναρίθμητα είναι τα ονόματα που αφιέρωσαν τον εαυτό τους στην πατρίδα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Γαρέφης που έπεσε ηρωικά στα Μακεδονικά βουνά την 23η Αυγούστου το 1906, στα 32 του χρόνια.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να γράψω λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση του.

Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου το 1874. Καταγόταν από μια οικογένεια με μεγάλη προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες. Ο θείος του Κώστας Γαρέφης πρωτοστάτησε στην επανάσταση του Πηλίου το 1878 και ήταν μέλος και στις δύο προσωρινές επαναστατικές κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν τότε στο Πήλιο του Ζ. Μπασδέκη και μετά του Ιερώνυμου Κασσαβέτη.

Ο πατέρας του υπήρξε συμπολεμιστής και συνεργάτης των Καπεταναίων αδελφών Ευσταθίου και Νικολάου Καραβαγγέλη από το Τρίκερι.

Στις 4 Μαΐου 1897 ο Κώστας Γαρέφης ακολούθησε τους οπλαρχηγούς Στάθη Καραβαγγέλη, Ιωάννη Βελέντζα και Π. Δημαρά και ξεκίνησαν με καΐκια από το Τρίκερι για την Ανατολική Μακεδονία αποβιβάστηκαν στην παραλία Ελευθερές της Καβάλας ως κομάντος, θα λέγαμε. Σκοπός τους ήταν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γέφυρα της Αγγίστας – Αλεξανδρουπόλεως – Θεσσαλονίκης στο Παγγαίο, αποστολή άκρως επικίνδυνη. Οι τουρκικές αρχές τους εντόπισαν και τους αποδεκάτισαν.

Από τους 150 άνδρες που είχε αυτό το αντάρτικο σώμα διασώθηκαν μόνο 9 (εννιά) μεταξύ αυτών και ο Γαρέφης. Οι υπόλοιποι έπεσαν στη μάχη ενώ όσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι κρεμάστηκαν. Ο Γαρέφης έφυγε μετά για την Αίγυπτο και ασχολήθηκε με το εμπόριο κοντά σε συγγενικό του πρόσωπο.

Το 1905 μετά το θάνατο του Παύλου Μελά ήλθε στη Μακεδονία και κατατάχθηκε στο Σώμα του Καπετάν Ακρίτα (Μαζαράκη) που δρούσε στην περιοχή Ναούσης και Εδέσσης. Λίγο αργότερα επέστρεψε στις Μηλιές και οργάνωσε δικό του σώμα. Του Αγίου Πνεύματος, μετά τη Θεία Λειτουργία που έγινε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, που είναι λίγο έξω από το χωριό, έφυγε με τα παλικάρια του για τη Μακεδονία.

Στις αλλεπάλληλες μάχες που έδωσε στο όρος Καϊμακτσαλάν (Βοράς) περιοχής Εδέσσης εξόντωσε τις ομάδες των κομιτατζήδων που δρούσαν στην περιοχή σκοτώνοντας και δύο αρχηγούς. Τραυματίστηκε βαριά στην περιοχή Καλύβια κοντά στο Τσερνέτσοβο (που σήμερα λέγεται ΓΑΡΕΦΗ), διακομίστηκε από τους συντρόφους του στο Μορίχοβο, όπου πέθανε και τάφηκε στη Γραδεσνίτσα.

Ενθουσιώδης, ορμητικός και ατρόμητος, χαρακτηρίστηκε από όλους τους αρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα. Οι Πηλιορείτες και οι Μακεδόνες τον πένθησαν και τον τίμησαν ως Ήρωα.

Στην ιστορία κατατάχθηκε στο πάνθεον των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Σύλλογος των Μακεδονομάχων τον έχουν δίπλα στον Παύλο Μελά μαζί με όλους τους άλλους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα.

Ο Δήμος Μηλεών διοργανώνει κάθε χρόνο το ετήσιο μνημόσυνο του Γαρέφη την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο δρόμο Μηλεών – Τσαγκαράδας όπου υπάρχει και η προτομή του .

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: