Βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα από πλευράς Τουρκίας. Όχι μόνο ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά και τα εξαπτέρυγα του απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο και αγνοούν επιδεικτικά την ΕΕ. Φαίνεται ότι το θερμό επεισόδιο έχει αποφασιστεί από τους Τούρκους και είναι απλά θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί, όσο και αν προσπαθούμε να το αποφύγουμε....
Το θέμα όμως είναι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια και συμμαχίες, αλλά από πράξεις όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Ε. Μακρόν.
Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ ούτως ώστε να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.
Έτσι είτε θα υποχωρήσει ο Ερντογάν και θα έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αντιλαμβανόμενος ότι το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για την Τουρκία αν πολεμήσει με την Ελλάδα, είτε θα αποφασίσει να πολεμήσει τελικά εναντίον μας, διακινδυνεύοντας ακόμη και να ηττηθεί.
Πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας ήρθαν άρθρα και αναλύσεις με τα οποία η Τουρκία φλερτάρει με την απόκτηση ρωσικών μαχητικών Su-35 και η Ελλάδα να προχωρεί στην απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale.
Ωστόσο η πιθανή απόκτηση Su-35 από την Τουρκία θα τύχει μεγάλης αντίδρασης από τις ΗΠΑ και είναι πιθανότερο από ποτέ να της επιβληθούν οι βαριές κυρώσεις που προβλέπονται λόγω της αγοράς των S-400, τις οποίες ο πρόεδρος Τράμπ δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει.
Για την Τουρκία βέβαια ιδανικός χρόνος τέλεσης του θερμού επεισοδίου, θα είναι κοντά στην ημερομηνία τέλεσης των Αμερικανικών εκλογών. Ο λόγος προφανής αφού ο φίλος του Ερντογάν, ο πρόεδρος Ν.Τράμπ, θα επικαλεστεί ότι λόγω εκλογών, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν χρονικά τη δυνατότητα να παρέμβουν, αλλά ούτε και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία.
Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία αναφορικά με το Uruc Reis και τα άλλα ερευνητικά της πλοία, ανήγγειλε ότι για τους επόμενους 3 μήνες θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, φυσικά εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Κυπριακής ΑΟΖ.
Τι θα γίνει όμως εν τω μεταξύ με την ΕΕ; Μπορεί η Τουρκία να παρατείνει το χρόνο της παραβατικής συμπεριφοράς της, χωρίς συνέπειες για τους επόμενους 3 μήνες;
Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ΕΕ τον Σεπτέμβριο στη σύνοδο κορυφής της, θα κληθεί να αποφασίσει για μια σειρά θεμάτων αναφορικά με αυτήν και να επιβάλει κυρώσεις για την παραβατικότητα της στην Α. Μεσόγειο και τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να επιμείνουν τα μέτρα να είναι σκληρά και άμεσα. Θα πρέπει επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να απαιτήσουμε η ΕΕ να δημιουργήσει μία Task Force- αεροναυτική δύναμη αμέσου επεμβάσεως- με έδρα την Κρήτη, προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να διαπραγματευτεί μαζί μας, μόνο για την ΑΟΖ.
Αυτό είναι που η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει, αφού θέλει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι μόνο την ΑΟΖ, αλλά και πολλές άλλες διεκδικήσεις σε βάρος μας (κυριότητα Δωδεκανήσων, αποστρατικοποίηση νήσων μας, γκρίζες ζώνες, εύρος ΕΧΥ,FIR, μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης κλπ).
Πως όμως θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία όλα αυτά τα θέματα;
Η απάντηση δυστυχώς είναι μόνο μία. Με ένα θερμό επεισόδιο και με κατάκτηση ενός ή περισσότερων νήσων, νησίδων, βραχονησίδων μας στο Αιγαίο. Μόνο τότε αλλάζει το status qvo στο αρχιπέλαγος και μόνο έτσι θα επιβάλλει από τη θέση του νικητή η Τουρκία την ατζέντα της διαπραγμάτευσης μαζί μας.
Και αυτός ο χρόνος τέλεσης του δεν μπορεί να είναι μετά από 3 μήνες, αλλά νωρίτερα, ακόμη και πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο.
Η Ελλάδα στρατιωτικά ανήγγειλε την απόκτηση στο εγγύς μέλλον γαλλικών μαχητικών 18 Rafale. Η κίνηση είναι σωστή, αλλά ο χρόνος πιέζει για λύσεις με άμεσο αντίκτυπο στο αεροπορικό ισοζύγιο μεταξύ των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αγορά ενός νέου τύπου αεροσκάφους όπως το Rafale, αφού ακόμη και ετοιμοπαράδοτα αν είναι, θα απαιτηθεί χρόνος εκπαίδευσης των πιλότων μας, εφόσον θα τα πετάξουν αυτοί σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.
Μία πολύ αμεσότερη κίνηση η οποία θα άλλαζε άμεσα και εντυπωσιακά το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, θα ήταν η απόκτηση 36 γαλλικών Mirage 200 με το ίδιο κόστος περίπου με αυτό των 18 Rafale.
Αυτό γιατί η μεν Γαλλία έχει απόθεμα 160 Mirage 2000 και συνεπώς είναι άμεσα διαθέσιμα, αφετέρου έχουμε τους πιλότους έτοιμους και εκπαιδευμένους, αρκεί να γίνει ανάκληση ακόμη και απόστρατων πιλότων μας που ήταν χειριστές των Mirage 2000 , εφόσον οι εν ενεργεία δεν επαρκούν. Επιχειρησιακή τους δε αποστολή να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού στόλου.
Επιπλέον η αγορά ή έστω απόκτηση μέσω leasing 3-4 ιπτάμενων tanker, θα πρόσδιδε άλλες δυνατότητες της πολεμικής μας αεροπορίας σε Α. Μεσόγειο και Κύπρο, ενώ θα έδινε την δυνατότητα στα ελληνικά φτερά να μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς και τακτικούς στόχους σε όλη την τουρκική επικράτεια, παρακάμπτοντας τους S-400 που θα αναπτύξουν σίγουρα οι Τούρκοι.
Κλείνοντας επισημαίνω επιγραμματικά ότι θα πρέπει άμεσα να κάνουμε τα παρακάτω:
Επιμονή στη λήψη σκληρών και άμεσων μέτρων κατά της Τουρκίας στη σύνοδο της ΕΕ τον Σεπτέμβριο.
Θα πρέπει επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να απαιτήσουμε η ΕΕ να δημιουργήσει μία Task Force- αεροναυτική δύναμη αμέσου επεμβάσεως- με έδρα την Κρήτη προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να διαπραγματευτεί μαζί μας , μόνο για την ΑΟΖ.
Απόκτηση 36 γαλλικών Mirage 2000. Αυτό γιατί η μεν Γαλλία έχει απόθεμα 160 Mirage 2000 και συνεπώς είναι άμεσα διαθέσιμα, αφετέρου έχουμε τους πιλότους έτοιμους και εκπαιδευμένους, αρκεί να γίνει ανάκληση ακόμη και απόστρατων πιλότων μας που ήταν χειριστές των Mirage 2000. Επιχειρησιακή τους δε αποστολή να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού στόλου.
Αγορά ή έστω απόκτηση μέσω leasing 3-4 ιπτάμενων tanker, θα πρόσδιδε άλλες δυνατότητες της πολεμικής μας αεροπορίας σε Α. Μεσόγειο και Κύπρο, ενώ θα έδινε την δυνατότητα στα ελληνικά φτερά να μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς και τακτικούς στόχους σε όλη την τουρκική επικράτεια, παρακάμπτοντας τους S-400 που θα αναπτύξουν σίγουρα οι Τούρκοι.
Η νίκη χαρίζεται σε αυτούς που προηγούνται των εξελίξεων και όχι σε αυτούς που ακολουθούν τις εξελίξεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγήσει τις εξελίξεις και να πάρει άμεσα στα χέρια της την πρωτοβουλία των κινήσεων, πριν είναι πολύ αργά.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου