Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Bloomberg: Η βόμβα υπερπληθυσμού… “εξουδετερώθηκε”!



Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους-μπαμπούλας που είχαν δημιουργήσει μέχρι τώρα οι παγκόσμιοι εξουσιαστές και διατυμπάνιζαν μέσω των οργάνων τους, όπως ο ΟΗΕ, μόλις αποδείχθηκε…

hoax! Και για μια ακόμα φορά οι “συνωμοσιολόγοι” που τον κατέρριπταν επιβεβαιώνονται. Βέβαια, παρότι παραδέχονται ότι ο μπαμπούλας δεν ισχύει, εξακολουθούν με σοφιστείες να τον τρενάρουν για λίγο ακόμα…

​Το απίστευτο δημοσίευμα του Bloomberg που τιτλοφορεί Η βόμβα πληθυσμού εξουδετερώθηκε, έχει έναν ακόμα πιο απίστευτο υπότιτλο: Η Γη και η ανθρωπότητα θα επιβιώσουν καθώς τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν σχεδόν παντού.

Παραθέτουμε το άρθρο ως έχει, προς… μεγάλην τέρψιν!:

Μερικές από τις πιο θεαματικά λάθος προβλέψεις στην ιστορία έχουν γίνει από εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο υπερπληθυσμός πρόκειται να κατακλύσει τον πλανήτη. Ο Thomas Malthus, ένας βρετανός οικονομολόγος που γράφει στα τέλη του 1700, είναι ο πιο διάσημος από αυτούς. Εξετάζοντας τις προηγούμενες τάσεις στο μέλλον, προέβλεψε ότι η αύξηση του πληθυσμού θα κατέστρεφε αναπόφευκτα διαθέσιμους πόρους τροφίμων, οδηγώντας σε μαζική πείνα. Αυτό δεν συνέβη – συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να παραμείνουμε μπροστά από τον θεριστή.

Το 1968, ο βιολόγος του Stanford, Paul Ehrlich, έγραψε ” Η πληθυσμιακή βόμβα “, προειδοποιώντας ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μαζική πείνα στη δεκαετία του ’70. Ήταν εξίσου λανθασμένος με τον Malthus. Ο παγκόσμιος πληθυσμός σημείωσε άνοδο, αλλά η παραγωγή τροφίμων κατάφερε να διατηρηθεί.

Μέχρι τώρα, οι προφήτες του υπερπληθυσμού έχουν νικηθεί από την τεχνολογία. Αλλά η ανθρώπινη εφευρετικότητα από μόνη της δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει μια τελική νίκη στη μάχη να τροφοδοτήσει τον κόσμο – τελικά, η αύξηση του πληθυσμού θα κατακλύσει την ικανότητα της Γης να παρέχει θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, προκειμένου να τεθούν οι Malthus και Ehrlich τελικά σε παύση, απαιτείται ένα δεύτερο συστατικό – χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Για να σωθούν τόσο το περιβάλλον όσο και οι ίδιοι, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν λιγότερα παιδιά.

Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει. Κατά τη διάρκεια της ζωής των Malthus και Ehrlich, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλες οικογένειες, με κάθε γυναίκα να έχει κατά μέσο όρο πέντε παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αλλά λίγο μετά το βιβλίο του Ehrlich, που άρχισε να αλλάζει:

Ο Malthus δεν το είδε αυτό να έρχεται

​Συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παιδιά ανά γυναίκα:

​Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι απλώς μια εκτίμηση, με βάση τον αριθμό των παιδιών που έχουν οι γυναίκες. Όταν το ποσοστό είναι μικρότερο από περίπου 2,1, σημαίνει ότι ο συνολικός πληθυσμός τελικά θα σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί.

Ο κόσμος προσεγγίζει τώρα αυτό το μαγικό επίπεδο, χάρη σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως μετάβαση στη γονιμότητα. Στις περισσότερες χώρες, η συνολική γονιμότητα πέφτει από ένα υψηλό επίπεδο περίπου έξι ή επτά παιδιών σε δύο ή πιο κάτω και μένει εκεί. Μόλις οι μικρότερες οικογένειες γίνουν ο κανόνας σε μια χώρα ή περιοχή, πολύ σπάνια επιστρέφουν. Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό. Η μετάβαση από τη γεωργία στην αστική ζωή σημαίνει λιγότερα κίνητρα για τις οικογένειες να έχουν παιδιά να εργάζονται σε αγροκτήματα. Η αστική ζωή αυξάνει επίσης το κόστος του μεγαλώματος ενός παιδιού. Τα επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις γυναίκες, που τους απαλλάσσουν από τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων, είναι ίσως και ένας μεγάλος παράγοντας. Είναι σημαντικό ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι προσωρινός.

Με άλλα λόγια, η μετάβαση στη γονιμότητα πιθανότατα αντιπροσωπεύει την τελική νίκη επί της “Μαλθουσιανής” απειλής. Οι υπερχρεωμένες χώρες της Κίνας και της Ινδίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτή τη διαδικασία:

Μια επιβράδυνση για τους Γίγαντες
Συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παιδιά ανά γυναίκα




Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια γονιμότητα έχει μειωθεί, οι ανησυχίες υπερπληθυσμού έχουν μετατοπιστεί από την παγκόσμια στην περιφερειακή. Εάν κάποιες περιοχές συνεχίσουν να έχουν μεγάλες οικογένειες για πάντα, τελικά θα ξεπεράσουν τις περιοχές με περιορισμένη πληθυσμιακή ανάπτυξη, προκαλώντας το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας να επιστρέψει. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την υπερπληθυσμό, τώρα ανησυχούν ότι μερικοί πολιτισμοί απλά θα έχουν πάντα περισσότερα παιδιά.

Μέχρι στιγμής, οι ανησυχίες αυτές φαίνονται αβάσιμες. Πριν από μια δεκαετία, πολλοί πίστευαν ότι ο μουσουλμανικός πολιτισμός, με έμφαση στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, θα αντέκρουσε τη μετάβαση στη γονιμότητα. Στη συνέχεια όμως τα ποσοστά γονιμότητας στις πλειοψηφικές μουσουλμανικές χώρες βούλιαξαν. Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία έχουν ολοκληρώσει ως επί το πλείστον τις μεταβάσεις γονιμότητας, ενώ η Αίγυπτος και το Πακιστάν βρίσκονται σε εξέλιξη:

Παλαιότερα-μουσουλμανικά έθνη ακολουθούν το μοτίβο
Συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παιδιά ανά γυναίκα:



​Πέραν αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα συνολικά ποσοστά γονιμότητας τείνουν να σφάλλουν στα ψηλά – η CIA, η οποία επίσης παρακολουθεί τη γονιμότητα , τοποθετεί τον αριθμό του Πακιστάν σε χαμηλά επίπεδα στα 2,62.

Έτσι τώρα η ανησυχία έχει μετατοπιστεί στην υποσαχάρια Αφρική. Με ποσοστό γονιμότητας περίπου πέντε γεννήσεων ανά γυναίκα, είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη που δεν έχει κάνει το άλμα σε μικρές οικογένειες. Αλλά ακόμη και εδώ, υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής σε έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό χωρών.

​Το μοτίβο αρχίζει να επαναλαμβάνεται
Συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παιδιά ανά γυναίκα:




​Χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά γονιμότητας. Αλλά αν πέσουν αυτά τα τελευταία βήματα, ο παγκόσμιος θρίαμβος των μικρών οικογενειών θα είναι πλήρης.

Ευτυχώς, υπάρχουν δύο άλλα μοτίβα που υποδεικνύουν ότι η Αφρική δεν θα χτυπήσει την τάση και θα υπερπληθύνει τον κόσμο. Πρώτον, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της γονιμότητας και των επιπέδων εισοδήματος – μόλις μια χώρα περάσει περίπου 5.000 δολάρια σε κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σχεδόν ποτέ δεν έχει υψηλό ποσοστό γονιμότητας. Η ταχεία ανάπτυξη σε ορισμένες αφρικανικές χώρες σημαίνει ότι αυτό το επίπεδο θα είναι εφικτό μέσα σε λίγες δεκαετίες. Επίσης, η μετάβαση φαίνεται να συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στο παρελθόν – το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε 95 χρόνια να πέσει από ένα ποσοστό γονιμότητας έξι παιδιών ανά γυναίκα σε τρία, αλλά χρειάστηκαν μόνο 24 η Μποτσουάνα, 20 το Μπαγκλαντές και μόνο 10 το Ιράν.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη γονιμότητα δεν θα εκτονώσει άμεσα τη βόμβα του πληθυσμού. Ο αριθμός των ανθρώπων σε μια χώρα συνεχίζει να αυξάνεται εδώ και χρόνια, παρότι οι νέοι σταματούν να κάνουν πολλά παιδιά – ένα φαινόμενο γνωστό ως ορμή του πληθυσμού. (σ.σ. κι όποιος καταλάβει αυτή την ανοησία, μπράβο του). Γι’ αυτό τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να προβάλλουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί από περίπου 7,6 δισεκατομμύρια σήμερα σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

​Αυτό είναι ακόμα πολλοί άνθρωποι
Υπολογισμός του παγκόσμιου πληθυσμού σε δισεκατομμύρια:





​Ούτε το ότι θα μειωθεί η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού σημαίνει το τέλος όλων των δημογραφικών προβλημάτων. Πολλά μέρη της υποσαχάριας Αφρικής θα πλημμυρίσουν με ανθρώπους για τις επόμενες δεκαετίες και πολλοί από αυτούς θα θέλουν να μεταναστεύσουν σε πλούσιες, γηράσκοντες χώρες, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες ή να ξεφύγουν από πολέμους. Αυτή η μεταναστευτική πίεση θα είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλά έθνη, όπως έδειξε το πρόσφατο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.



Αλλά αυτό δείχνει ότι οι δύσκολες προβλέψεις του Malthus και του Ehrlich ποτέ δεν θα ισχύσουν. Σε αντίθεση με άλλα ζώα, η ανθρωπότητα έχει περιορίσει εθελοντικά την αναπαραγωγή της. Η βόμβα του πληθυσμού πιθανότατα έχει εκτονωθεί.
Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι… δεν έτυχε, πέτυχε! Οι μελέτες πολλών ερευνητών – ακτιβιστών σε αυτό εστιάζουν, στην επιθυμία και προσπάθεια της παγκόσμιας ελίτ για μείωση πληθυσμού. Μα… ουδέποτε την έκρυψαν άλλωστε…

πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: