Ο «Μεγάλος Περίπατος» ή αλλιώς η «Μεγάλη Ταλαιπωρία» των Αθηναίων και όποιου τολμήσει να περάσει από το κέντρο της πρωτεύουσας, χαρακτηρίστηκε ως έργο...
«αναγκαίο για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19» προκειμένου να αποφύγει τις συνήθεις διαγωνιστικές διαδικασίες και η προμήθεια του να ενταχθεί στις διατάξεις της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου για «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού»!
Έτσι λοιπόν η αιτιολογία αποδοχής της σκοπιμότητας του έργου για το οποίο υπέβαλε αίτηση ο δήμος Αθηναίων, ήταν «η αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού».
Η προμήθεια με αυτό τον τρόπο έγινε με την απευθείας διαπραγμάτευση, επί της ουσίας απευθείας ανάθεση με πρόσχημα την πανδημία.
Ως αποτέλεσμα από το αρχικό κόστος, ο ανάδοχος - σύμφωνα με τις πληροφορίες- έδωσε έκπτωση μόλις 7,9% και έτσι η προμήθεια κόστισε στους δημότες 1 εκατ. ευρώ.
Για να δικαιολογήσει το υπέρογκο κόστος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε αναρτήσεις του ισχυρίστηκε ότι τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές ώστε να αγοραστούν σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, αντιγκράφιτι, να μην βανδαλίζονται και να μην χρησιμοποιούνται ως "πολεμοφόδια" και ότι θα αντέξουν 15 χρόνια κατά τον ίδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ως επιχείρημα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι θα βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών από την Ερμού προς το Σύνταγμα γιατί θα μειωθούν κατά δύο οι λωρίδες κυκλοφορίας...
Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν έχει εξηγήσει κανείς, με ποιο τρόπο ο Μεγάλος Περίπατος σχετίζεται με την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, αν δεν συμβάλει μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Επί της ουσίας όμως προέκυψε μια έτοιμη «αιτιολογία» για να περνούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις στο μέλλον άμεσα και χωρίς προβλήματα. Βρέθηκε και ο τρόπος να παρακάμπτονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να αναθέτονται όλα απευθείας σε ποιούς άραγε;
Για όποιο εμπόδιο θα παρουσιάζεται, κανένα πρόβλημα, κορωνοϊός, «για πάσα νόσον»...
Από τις ορθογώνιες ζαρντινιέρες, που αποτελούν τον πιο δαπανηρό κωδικό και εκτιμώνται στα 550 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν πανομοιότυπες με 33 ευρώ μέχρι τις περιβόητες "ψευδοπιπεριές" που εκτιμώνται με 350 ευρώ και στην αγορά κυμαίνονται από 10 μέχρι 40 ευρώ.
Αντίστοιχα τεράστιες αποκλίσεις παρατηρούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών όπως οι ποδηλατοστάτες που κοστίζουν 390 ευρώ και στην αγορά εντοπίζονται στο 1/10 της τιμής, οι περιβόητες ζαρντινιέρες -"φοίνικας" των 5.000 ευρώ που στην αγορά δεν κοστίζουν πάνω από 500 στην πιο ακριβή τους εκδοχή.
Πάντως για αρκετά από τα είδη οι προδιαγραφές είναι τόσο περιοριστικές που δεν μπορούν να εντοπιστούν στο εμπόριο, ακόμη και στις πιο εξειδικευμένες εταιρίες αστικού εξοπλισμού, γεγονός που επιβεβαιώνει έμμεσα τις κατηγορίες για "φωτογραφικές" προδιαγραφές, κυρίως στις κατασκευές.
Ας δούμε πως το αιτιολόγησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης:
«... όταν ένας δήμος προμηθεύεται αστικό εξοπλισμό, δεν το κάνει μόνο για τη θητεία του δημάρχου αλλά για πολλά χρόνια. Μικρή λεπτομέρεια, ότι δεν νοείται να σπαταλάμε δημόσιο χρήμα επενδύοντας σε προμήθειες τις οποίες πετάμε μετά από λίγο ή πληρώνουμε πολύ περισσότερα για την συντήρησή τους. Μικρή λεπτομέρεια ίσως και απογοητευτική, ότι μιλάμε για σύνθετες, μεταλλικές κατασκευές που ζυγίζουν μέχρι και έναν τόνο για να μη γίνονται πολεμοφόδια.
«Μικρή λεπτομέρεια, ότι έχουν σχεδιαστεί για να μη βανδαλίζονται αλλά και ότι καλύπτονται με αντιγκράφιτι υλικό. Μικρή λεπτομέρεια για τον κύριο Πολάκη, ότι έχουν εγγύηση από τον κατασκευαστή έως και 15 χρόνια. Μικρή λεπτομέρεια ότι όταν τελειώσει η πιλοτική περίοδος του Μεγάλου Περιπάτου και γίνουν μόνιμα τα έργα, θα ομορφύνουν τις 129 γειτονιές της Αθήνας...»
Βέβαια γιατί χρειάζεται τα παγκάκια και οι ζαρντινιέρες να έχουν «εγγύηση 15ετιας» ενώ υποτίθεται πως όλες αυτές οι κατασκευές είναι προσωρινές μέχρι να γίνει η πεζοδρόμηση, είναι ένα ερώτημα που μάλλον θα χαθεί στην... μετάφραση.
Το ζήτημα είναι πως με τον κορωνοϊό, όλα απλοποιήθηκαν με μια κίνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου