Η προέλευση του kopi luwak συνδέεται στενά με την ιστορία της παραγωγής καφέ στην Ινδονησία
O καφές Kopi Luwak ή ο καφές civet, είναι ο καφές που προέρχεται από τους...
κόκκους καφέ που τρώει και αποβάλλει στη συνέχεια η ασιατική μοσχογαλή, ένα είδος αγριόγατας.
Οι παραγωγοί των κόκκων καφέ υποστηρίζουν ότι η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει τον καφέ μέσω δύο μηχανισμών, διαλογής και πέψης. Η επιλογή γίνεται όταν οι μοσχογαλές επιλέγουν να τρώνε τους κόκκους του καφέ. Οι μηχανισμοί πέψης μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ γεύσης των κόκκων καφέ που έχουν καταναλωθεί. Η μοσχογαλή τρώει τα κεράσια για τον σαρκώδη πολτό, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στον πεπτικό σωλήνα, όπου πραγματοποιείται η ζύμωση. Τα ένζυμα της μοσχογαλής διεισδύουν στα φασόλια, ελαττώνοντας τα πεπτίδια και προσθέτοντας περισσότερα ελεύθερα αμινοξέα. Περνώντας μέσα από τα έντερα του ζώου, τα κεράσια απαλάσσονται από άλλες περιττωματικές ουσίες και συλλέγονται.
Η παραδοσιακή μέθοδος συλλογής των περιττωμάτων από τη μοσχογαλή έδωσε τη θέση της σε μεθόδους εντατικής καλλιέργειας στις οποίες τα ζώα τοποθετούνται σε κλωβοστοιχίες όπως περίπου συμβαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτή η μέθοδος παραγωγής έχει εγείρει ηθικές ανησυχίες σχετικά λόγω των «φρικτών συνθηκών», συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης, της κακής διατροφής, των μικρών κλωβών και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας. Η εντατική καλλιέργεια επικρίνεται επίσης από τους παραδοσιακούς αγρότες επειδή οι αγριόγατες δεν επιλέγουν αυτό που τρώνε, έτσι τα κεράσια που τους τροφοδοτούν για να γευτούν τον καφέ είναι κακής ποιότητας σε σύγκριση με αυτά που συλλέγονται από την άγρια φύση. Σύμφωνα με έναν υπάλληλο του προγράμματος ευαισθητοποίησης, TRAFFIC, το εμπόριο των συγκεκριμένων ζώων για την παραγωγή του kopi luwak μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τους άγριους πληθυσμούς.
Αν και το kopi luwak είναι περισσότερο μία μορφή επεξεργασίας, παρά ποικιλία, αποτελεί έναν από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο, με τις τιμές λιανικής να φθάνουν τα 550 ευρώ το κιλό (US $ 700). Η τιμή των καλλιεργούμενων kopi luwak σε μεγάλα ινδονησιακά σούπερ μάρκετ είναι από 100 δολάρια ΗΠΑ το κιλό (πέντε φορές υψηλότερη από την τιμή ενός τοπικού καφέ Arabica υψηλής ποιότητας).
Ο Kopi luwak παράγεται κυρίως στα νησιά της Σουμάτρας, της Java, του Μπαλί και του Sulawesi στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος. Παράγεται επίσης στα αγροκτήματα σε νησιά των Φιλιππίνων (όπου το προϊόν ονομάζεται kape motit στην περιοχή Cordillera, kapé alamíd στις περιοχές Tagalog και kapé melô ή kapé musang στο νησί Mindanao), και στο Ανατολικό Τιμόρ (όπου ονομάζεται kafé-laku). Ο καφές Weasel είναι μια χαλαρή αγγλική μετάφραση του βιετναμέζικου ονόματος cà phê Chôn, όπου παράγονται επίσης δημοφιλείς, χημικά προσομοιωμένες εκδόσεις.
Η προέλευση του kopi luwak συνδέεται στενά με την ιστορία της παραγωγής καφέ στην Ινδονησία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί εγκατέστησαν τις φυτείες καφέ σε αποικίες τους στις ολλανδικές νήσους Ανατολικών Ινδιών της Ιάβα και της Σουμάτρας, συμπεριλαμβανομένου του καφέ Arabica που εισήχθη από την Υεμένη. Κατά την εποχή του Cultuurstelsel (1830-70), οι Ολλανδοί απαγόρευσαν στους ιθαγενείς αγρότες και τους εργάτες φύτευσης να μαζεύουν τους καρπούς του καφέ για δική τους χρήση. Ακόμα, οι ντόπιοι αγρότες ήθελαν να δοκιμάσουν τον φημισμένο καφέ. Σύντομα, οι ντόπιοι έμαθαν ότι ορισμένα άγρια ζωικά είδη με την ονομασία musang ή luwak κατανάλωναν τους καρπούς του καφέ, όμως άφηναν τους σπόρους του άθικτoυς. Οι ντόπιοι συνέλεγαν τα υπολείμματα των σπόρων καφέ, τα καθάριζαν και τα καβούρδιζαν για να φτιάξουν το δικό τους ρόφημα καφέ. Η φήμη του αρωματικού καφέ από τα περιττώματα μοσχογαλής εξαπλώθηκε από τους ντόπιους στους Ολλανδούς ιδιοκτήτες φυτειών και σύντομα έγινε το αγαπημένο τους είδος. Ωστόσο λόγο της σπανιότητας και της ασυνήθιστης διαδικασίας παραγωγής του, ο καφές αυτός ήταν ακριβός ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου