Το τέλος της παγκόσμιας τάξης που δημιουργήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Κέρδη για το δολάριο και εγχείρημα επιβολής παγκόσμιων κανόνων....
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ορθά πιστεύει ότι στο πλαίσιο των διαφαινόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων η Ουάσιγκτον θυσιάζει την Ευρώπη για να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα ο παγκόσμιος «σερίφης» και η υπερδύναμη στην οποία στρέφονταν όλοι σε περιόδους κρίσης.
Η θέση της Αμερικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο παγκόσμιο ισοζύγιο ισχύος την κατέστησε ως την οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου και το δολάριο παρέμεινε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Κανένα νόμισμα δεν έχει ξεπεράσει το δολάριο στο μεταπολεμικό κόσμο.
Τα ευρωπαϊκά κράτη επιχείρησαν να συγκροτήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ευρωπαϊκές συγκρούσεις, αλλά δημιούργησα επίσης το ευρώ με στόχο να ανταγωνιστεί το δολάριο.
Έχει επισημανθεί από οικονομικού αναλυτές πώς απέτυχαν οι προσπάθειές τους.
Ωστόσο, το ευρώ βρίσκεται τώρα κάτω από την ισοτιμία του δολάριο και η πτωτική του πορεία συνεχίζεται.
Η ενιαία παγκόσμια κυριαρχία του Schwab
Τα καράτη διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, αλλά μόνο ο Schwab του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ θέλει μια παγκόσμια κυβέρνηση, καθώς όλοι ανταγωνίζονται για την παγκόσμια κυριαρχία.
Ο Putin ισχυρίζεται ότι η Δύση βιάστηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Υπήρξε πράγματι μια πλησμονή να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Joe Biden παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν ήταν ποτέ επιλογή.
Η διεκδίκηση εδαφών ή η απειλή για το το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ παγματικά γεγονότα .
Αμέσως επιβλήθηκαν κυρώσεις και υλοποιήθηκαν απειλές.
Γιατί;
Η επιβολή του modus vivendi
«Η πανδημία έχει αντικατασταθεί από νέες προκλήσεις παγκόσμιου χαρακτήρα, που αποτελούν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, μιλάω για τις κυρώσεις στη Δύση και τις κατάφωρα επιθετικές προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει το modus vivendi τους σε άλλες χώρες. μακριά από την κυριαρχία της, για να τους υποτάξει στη βούλησή της», επισήμανε ο Putin στους αντιπροσώπους στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ της Ρωσίας στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού της Ρωσίας, όπως αναφέρει το CNBC στο σχετικό ρεπορτάζ.
Ο λογαριασμός
Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος αυτών των κυρώσεων καθώς θυσίασε τον κύριο προμηθευτή της ενέργειας για να σώσει ένα έθνος με ΑΕΠ περίπου μόλις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ευρώπη δεν ήθελε να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ευρώ και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη χώρα πριν από αυτή τη σύγκρουση.
Το μίσος για τη Ρωσία εκτείνεται στο βάθος της ιστορίας στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, αφού η Ρωσία κατέλαβε την ανατολή μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πολιτικοί είναι σίγουρα αρκετά μεγάλοι ώστε να θυμούνται την επενένωση της Γερμανίας το 1989.
Τα ιστορικά μονοπάτια…
Υπάρχει ένας λόγος που η πλήρης ένταξη της Ρωσίας στις δυνάμεις του κατά του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει περιορισθεί στα βιβλία της δυτικής ιστορίας.
Ο Putin επισήμανε με νόημα ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη και η συνολική κοινωνική και οικονομική σταθερότητα «καιγεται στη φωτιά των κυρώσεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.
Ο Obama προσπάθησε αλλά απέτυχε να διώξει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT το 2014, με την Ladarde να προσφέρει την υποστήριξή της.
Ο Zelensky, παραδέχτηκε ότι χρειαζόταν η Αμερική να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για να επιταχύνει τις πολεμικές εξελίξεις
.
Επιταχυντής οι κυρώσεις
«Μέχρι στιγμής, νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο επιταχυντής των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων και νομίζω ότι κάνουν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Και έτσι πρέπει να είναι γιατί είναι η πιο ισχυρή χώρα αυτή τη στιγμή.
Βλέπω την ίδια υποστήριξη όσον αφορά τις κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Zelensky σε δημοσιογράφους στο Fox τον Μάιο.
Το δολάριο παραμένει ισχυρό και είναι το τελευταίο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε στην εισροή ρευσττότητας στο αμερικανικό νόμισμα.
Γιατί θα υποφέρει η Ευρώπη
Μήπως λοιπόν η Ευρώπη «θυσιάζεται στο όνομα της διατήρησης της δικτατορίας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις», όπως ισχυρίζεται ο Putin;
Η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω αυτών των κυρώσεων.
Στην πραγματικότητα, αν ο Biden δεν είχε καταργήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου απαγορεύοντας τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετώπιζαν καθόλου ενεργειακή κρίση.
Ένα πράγμα είναι σαφές – η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν είναι πράξη καλοσύνης.
Το αόρατο χέρι της αγοράς κάνει τη δουλειά του….
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου