Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Η παγκόσμια ψηφιακή υποδούλωση έφτασε: Κοινωνία χωρίς μετρητά βιομετρική ταυτότητα.

 

Η συγχώνευση της κοινωνίας χωρίς μετρητά και του βιομετρικού πλέγματος ταυτότητας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της....

Το «προγραμματιζόμενο ψηφιακό χρήμα» προσφέρει στους τραπεζίτες τη δυνατότητα να συνδυάσουν την κοινωνία χωρίς μετρητά με το πλέγμα βιομετρικών ταυτοτήτων και ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης. Εάν και όταν τα CBDC αντικαταστήσουν άλλες μεθόδους πληρωμής, ο έλεγχος των τραπεζιτών επί της κοινωνίας των ανθρώπων θα είναι άνευ προηγουμένου.

Από τoν James Corbett

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Πολύ πίσω στο 2017 δημιούργησα έναν οδηγό ανά χώρα για το πλέγμα ελέγχου βιομετρικών ταυτοτήτων που είχε ήδη τότε αρχίσει να διαφαίνεται. Σε εκείνο το κύριο άρθρο σημείωνα ότι “δεν χρειάζεται να είναι κανείς Νοστράδαμος για να καταλάβει πού οδηγούνται όλα αυτά: Από την κοινωνία χωρίς μετρητά και το πλέγμα βιομετρικών ταυτοτήτων στο βιομετρικό πλέγμα χωρίς μετρητά”.

Λοιπόν, εδώ είμαστε. Βρισκόμαστε στο 2022 και η συγχώνευση της κοινωνίας χωρίς μετρητά και του βιομετρικού πλέγματος ταυτότητας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα επανάληψη αυτής της ατζέντας του πλέγματος ελέγχου είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Γνωστό πλέον ως Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας ή CBDC, αυτό το προγραμματιζόμενο ψηφιακό χρήμα προσφέρει στους τραπεζίτες πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να συνδυάσουν την κοινωνία χωρίς μετρητά με το πλέγμα βιομετρικών ταυτοτήτων και ακόμη και ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης. Εάν και όταν τα CBDC αντικαταστήσουν άλλες μεθόδους πληρωμής, ο έλεγχος των τραπεζιτών επί της κοινωνίας θα είναι άνευ προηγουμένου.

Αλλά όσο στενά και αν παρακολουθείτε την πορεία προς τη δυστοπία των CBDC, μπορεί να σας διαφεύγει το δάσος από τα δέντρα. Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες κάθε χώρας μιλούν σαν να έχουν βρει την ιδέα για ένα ψηφιακό νόμισμα μόνοι τους και σαν να μην υπάρχει κανένας διεθνής συντονισμός πίσω από την ατζέντα των CBDC, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το 90% των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο μελετούν επί του παρόντος τη σκοπιμότητα έκδοσης του δικού τους CBDC.

Στο παρελθόν έχω προειδοποιήσει για τον επερχόμενο εφιάλτη των CBDC και έχω μιλήσει για τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε τη νομισματική εξουσία πίσω στα χέρια μας.

Σήμερα, θα δώσω έμφαση στο γεγονός ότι η επερχόμενη φυλακή CBDC είναι πραγματικά παγκόσμιας φύσης, αποδεικνύοντας ότι δεν τίθεται σε εφαρμογή μόνο σε μία ή δύο ολοκληρωτικές χώρες, αλλά σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου. Μόνον όταν αναγνωρίσουμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα παρακινήσουμε τις κοινότητες να εφαρμόσουν τα νομίσματα επιβίωσης που θα μας δουν μέσα από την ελεγχόμενη κατεδάφιση της υπάρχουσας νομισματικής τάξης.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διερευνά το ενδεχόμενο ενός ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας τουλάχιστον από το 2019, όταν το “Εργαστήριο Καινοτομίας” της συνέταξε μια εισήγηση προς την Επιτροπή Επιλογής της Γερουσίας για τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και τη Ρυθμιστική Τεχνολογία, στην οποία αναφέρεται ότι “η Τράπεζα διεξάγει έρευνα σχετικά με τις τεχνολογικές και πολιτικές επιπτώσεις ενός χονδρικού CBDC”. Πραγματοποίησε αυτή την απειλή τον Νοέμβριο του 2020 με την ανακοίνωση μιας συνεργασίας μεταξύ της RBA και της Commonwealth Bank, της National Australia Bank, της Perpetual και της ConsenSys Software για τη “διερεύνηση της πιθανής χρήσης και των επιπτώσεων μιας χονδρικής μορφής ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας”. Ο Philip Lowe, διοικητής της RBA, έχει εκφράσει δημοσίως σκεπτικισμό σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής ενός CBDC λιανικής στην Αυστραλία, αλλά η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για το ενδεχόμενο.

ΜΠΑΧΑΜΕΣ

Οι Μπαχάμες έγιναν η απίθανη τοποθεσία του πρώτου εθνικού CBDC στον κόσμο, όταν λάνσαραν το “Sand Dollar” τον Οκτώβριο του 2020. Το νησιωτικό αρχιπέλαγος -με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην αμερικανική ήπειρο και ποσοστό διείσδυσης κινητών συσκευών 90%- θεωρήθηκε ως ιδανικό εργαστήριο για το πείραμα CBDC από τους κεντρικούς τραπεζίτες και υποτιμήθηκε ως προάγγελος μιας “νέας παγκόσμιας οικονομίας” από τον παγκόσμιο οικονομικό Τύπο. . . . Αλλά οι τραπεζίτες δεν έχουν ενθουσιαστεί με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το ΔΝΤ είπε στην Κεντρική Τράπεζα των Μπαχάμες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πρέπει να “επιταχύνει τις εκπαιδευτικές εκστρατείες της και να συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική ικανότητα και την εποπτεία” του νομίσματος.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ο Roberto Campos Neto, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα θα πραγματοποιήσει πιλοτική δοκιμή του CBDC, του ψηφιακού πραγματικού, πριν από το τέλος του έτους. “Αυτός είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί ψηφιοποίηση του νομίσματος χωρίς να δημιουργηθεί ρήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό το έργο θα πρέπει να έχει κάποιο είδος πιλοτικής δοκιμής το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Neto στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε την έναρξη της πιλοτικής δοκιμής.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Τον περασμένο Μάρτιο, η Τράπεζα του Καναδά (BoC) ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) για να “συνεργαστούν σε ένα δωδεκάμηνο ερευνητικό έργο σχετικά με το ψηφιακό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών”. Το έργο -το οποίο η BoC περιγράφει ως “μέρος της ευρύτερης ατζέντας έρευνας και ανάπτυξης της Τράπεζας σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα και τις fintech“- θα “διερευνήσει πώς οι προηγμένες τεχνολογίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πιθανό σχεδιασμό ενός CBDC”. Αυτό με τη σειρά του “θα συμβάλει στην ενημέρωση της ερευνητικής προσπάθειας της Τράπεζας του Καναδά για το CBDC”.

ΧΙΛΗ

Η κεντρική τράπεζα της Χιλής εξέδωσε αυτή την εβδομάδα έκθεση σχετικά με τα σχέδιά της για ένα μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα της Χιλής. Εκστομίζοντας τις συνήθεις κοινοτοπίες των τραπεζιτών για το πώς ένα CBDC “θα συμβάλει στην επίτευξη ενός ανταγωνιστικού, καινοτόμου και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών που θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικό και θα προστατεύει τις πληροφορίες των ανθρώπων”, η επισκόπηση καταλήγει τελικά στο συμπέρασμα ότι “είναι απαραίτητη μια βαθύτερη ανάλυση των οφελών και των κινδύνων” και υπόσχεται (ή απειλεί, ανάλογα με την οπτική σας γωνία) να εκδώσει νέα έκθεση για το θέμα προς το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, Rosanna Costa, δήλωσε ότι το CBDC της Χιλής “θα πρέπει να λειτουργεί τόσο online όσο και offline” και ότι θα πρέπει “να επιτρέπει στις αρχές να εντοπίζουν τη συναλλαγή εκ των υστέρων”, ενώ παραδόξως “να διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα”.

ΚΙΝΑ

Το ψηφιακό γουάν (όπως θα γνωρίζουν ήδη οι αναγνώστες αυτής της στήλης) βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το CBDC της Κίνας -που ήδη λειτουργεί σε διάφορες δοκιμές- θεωρείται ως ένα από τα πιο ανεπτυγμένα έργα CBDC στον κόσμο και προβάλλεται από διάφορες δυτικές χώρες ως ο μπαμπούλας που δικαιολογεί τους δικούς τους πειραματισμούς CBDC (“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Κινέζους να μας προλάβουν!”). Όπως μπορεί να γνωρίζετε ή να γνωρίζετε (ανάλογα με το πόσο προσεκτικά παρακολουθείτε το CBDCInsider και άλλες παρόμοιες πηγές πληροφοριών), η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) έκανε μια “δοκιμαστική εισαγωγή” του νομίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου φέτος, προσφέροντας στους αθλητές, τους συμμετέχοντες και τον Τύπο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το νέο CBDC στους Αγώνες. Η δοκιμή αυτή κρίθηκε επιτυχής, με την PBoC να δηλώνει αργότερα ότι το ψηφιακό γουάν χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση πληρωμών 2 εκατομμυρίων γουάν (315.000 δολαρίων) την ημέρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Τώρα, στην τελευταία κίνηση προς την πλήρη εφαρμογή του κινεζικού CBDC, τρεις πόλεις σε όλη την Κίνα δήλωσαν ότι θα δέχονται το ψηφιακό γουάν για φορολογικές πληρωμές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΕΕ διεξάγει επί του παρόντος “εσωτερικά πειράματα” για ένα ψηφιακό ευρώ και αναμένει να αρχίσει να εργάζεται σε ένα πρωτότυπο το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης “ερευνητικής” διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα έγγραφο εργασίας με θέμα “Η ψηφιακή οικονομία, η ιδιωτικότητα και η CBDC”. Το έγγραφο προτείνει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να επιτύχει μια ευτυχή ισορροπία μεταξύ των “αναποτελεσματικών” offline συναλλαγών σε μετρητά που διατηρούν την ανωνυμία και των “αποτελεσματικών” online συναλλαγών τραπεζικών καταθέσεων που δεν διατηρούν την ανωνυμία. Το καλύτερο είδος ψηφιακού νομίσματος, καταλήγει η έκθεση, είναι ένα “CBDC με διαμοιρασμό δεδομένων”, ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν επαναπροσδιορίζοντας την ιδιωτικότητα: “Η ιδιωτικότητα δεν είναι το αντίθετο της κοινής χρήσης – μάλλον είναι ο έλεγχος της κοινής χρήσης”. Οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν “αγοράζουν” αυτές τις ιδιοτελείς ανοησίες, αλλά η ΕΚΤ, όπως είναι αναμενόμενο, δεν φαίνεται να τους ακούει.

ΓΚΑΝΑ

Η Τράπεζα της Γκάνας ήταν μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα ψηφιακό νόμισμα. Και τώρα, με τη δημοσίευση ενός εγγράφου σχεδιασμού για το eCed – το CBDC της που βασίζεται σε συμβολαιογραφικά στοιχεία λιανικής – βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Η τράπεζα ζητά επί του παρόντος σχόλια σχετικά με την πρόταση από το κοινό.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) έχει δημοσιεύσει μια σειρά από μελέτες, λευκές βίβλους, προτάσεις και έγγραφα συζήτησης γύρω από το θέμα των CBDC τα τελευταία χρόνια, από την ανακοίνωση του 2019 για το Project LionRock-Inthanon (ένα κοινό έργο με την Τράπεζα της Ταϊλάνδης για τη μελέτη της εφαρμογής των CBDC στις διασυνοριακές πληρωμές) έως το “Discussion paper on e-HKD from policy and design perspective” του περασμένου μήνα. Το έγγραφο αυτό καλεί “το κοινό και τον κλάδο να διατυπώσουν απόψεις σχετικά με τα βασικά ζητήματα πολιτικής και σχεδιασμού για την εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας λιανικής”, αφήνοντας ελάχιστες αμφιβολίες ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού δολαρίου Χονγκ Κονγκ είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη.

ΙΝΔΙΑ

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman προκάλεσε κύματα νωρίτερα φέτος ανακοινώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) θα λανσάρει ένα CBDC κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την πρόθεση της ινδικής κυβέρνησης να κάνει πράξη την απειλή της για το ψηφιακό νόμισμα, ο υφυπουργός της Ένωσης για τα ηλεκτρονικά και την τεχνολογία πληροφοριών Rajeev Chandrasekhar διαβεβαίωσε τον Μάρτιο ότι η ψηφιακή ρουπία αποτελεί “φυσική εξέλιξη” του οικοσυστήματος ψηφιακών πληρωμών. Αλλά για όσους ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή στην επερχόμενη ψηφιακή δυστοπία, χαλαρώστε! Ο αναπληρωτής διοικητής της RBI T. Rabi Sankar λέει ότι η τράπεζα “πιθανότατα θα προχωρήσει σε έναν πολύ προσεκτικό και βαθμονομημένο, αποχρωματισμένο τρόπο” καθώς θα ρίχνει την παγίδα της CBDC στο ινδικό κοινό.

ΙΡΑΝ

Υπάρχει μια παλιά φήμη στους κύκλους των συνωμοσιολόγων ρεαλιστών ότι υπάρχουν μόνο τρεις (;) κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη που δεν ανήκουν στους Ρότσιλντ. Ο ακριβής κατάλογος αυτών των υποτιθέμενα ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζών ποικίλλει στις διηγήσεις, αλλά το Ιράν συνήθως περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών. Λοιπόν, μαντέψτε τι; Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (ΚΤΙ) είναι απολύτως σύμφωνη με την επανάσταση της CBDC! Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Abutaleb Najafi -ο επικεφαλής της εταιρείας υπηρεσιών πληροφοριών της CBI- αποκάλυψε ότι, μετά από δύο χρόνια “συνεχούς εργασίας” στην πλατφόρμα, “η υποδομή που απαιτείται για το κρυπτονόμισμα της CBI και τώρα η πιλοτική του έκδοση είναι έτοιμη”. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την πιλοτική δοκιμή του ιρανικού CBDC είναι λιγοστές, αλλά ο Najafi επιβεβαίωσε ότι τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας θα επιτρέψουν στους πελάτες να ανοίξουν ψηφιακά πορτοφόλια για το νόμισμα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

ΙΣΡΑΗΛ

Σε γενικές γραμμές, οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι τα CBDC είναι μια καταστροφή στις δημόσιες σχέσεις. Σε κάθε χώρα διεξάγουν “δημόσιες διαβουλεύσεις” σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας και ζητούν σχόλια από τους πολίτες, αλλά διαπιστώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των απαντήσεων είναι αρνητικές. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα προγραμματιζόμενο χρήμα που εκδίδεται από την κυβέρνηση και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον πλήρη αποκλεισμό τους από το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν τολμήσουν να εμπλακούν σε δραστηριότητες που η κυβέρνηση δεν εγκρίνει. Η Τράπεζα του Ισραήλ (BoI) αποφάσισε να κάνει μια παράκαμψη γύρω από αυτό το πρόβλημα, δηλώνοντας απλώς (χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις) ότι έχει “λάβει δημόσια υποστήριξη για τα σχέδιά της να εκδώσει ενδεχομένως ένα ψηφιακό σέκελ με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει την οικονομία με την υποστήριξη της καινοτομίας στο σύστημα πληρωμών, τη μείωση της ποσότητας των μετρητών και την ενίσχυση του τομέα των fintech”. Ναι, οι τραπεζίτες θέλουν πραγματικά να πιστέψετε ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει την ιδέα ενός ψηφιακού σεκέλ επειδή θα μειώσει την ποσότητα των μετρητών. Ριιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι. Μην ανησυχείτε, όμως. Η ΤτΕ λέει ότι “δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για το αν θα εκδώσει ψηφιακό σέκελ”, παρόλο που “όλες οι απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση δείχνουν υποστήριξη για τη συνέχιση της έρευνας”. Εντάξει.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Τον Μάρτιο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι η BoJ δεν σχεδιάζει να εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα μέχρι στιγμής, αλλά ότι “θα προετοιμαστεί ‘διεξοδικά’ για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που θα μπορούσαν να το απαιτήσουν στο μέλλον”. Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της BoJ Shinichi Uchida διευκρίνισε ότι η τράπεζα δεν θα εισάγει ένα ψηφιακό γεν ως μέσο για την επίτευξη αρνητικών επιτοκίων, όπως προειδοποίησαν ορισμένοι. Περίπου την ίδια στιγμή, ο Kazushige Kamiyama, επικεφαλής του συστήματος πληρωμών της τράπεζας, δεσμεύτηκε ότι η BoJ θα ακολουθήσει την αργή, προσεκτική προσέγγιση της Σουηδίας για τη δοκιμή του CBDC πριν εφαρμοστεί πραγματικά οποιοδήποτε ψηφιακό γεν. Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι τα σχέδια για ένα ιαπωνικό CBDC μπορεί να βρίσκονται πιο μακριά από ό,τι αναγνωρίζεται δημοσίως, ο Kuroda πήρε μια στιγμή από την κινδυνολογία σχετικά με τα αποκεντρωμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να δηλώσει ότι ένα CBDC “θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να διασφαλιστεί μια απρόσκοπτη και ασφαλής υποδομή [πληρωμών και διακανονισμού] στην Ιαπωνία”.

NAMIMΠIA

Η Τράπεζα της Ναμίμπια αποκάλυψε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός CBDC. “Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το CBDC, είναι μια πραγματικότητα εκεί έξω και για τον λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ναμίμπια έχει αρχίσει να ερευνά το CBDC και πολύ σύντομα θα βγει με διαβουλεύσεις“, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ναμίμπια Johannes Gawaxab σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε την κίνηση, προσθέτοντας ότι ένα έγγραφο διαβούλευσης σχετικά με το σχέδιο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Όπως συζητήθηκε σε πρόσφατη έκδοση του New World Next Week, η Νιγηρία είναι μία από τις δύο μόνο χώρες στον κόσμο με επίσημο, εθνικό CBDC (η άλλη είναι οι Μπαχάμες, που αναφέρθηκε παραπάνω). Το eNaira είναι ένα σταθερό νόμισμα που κόβεται από την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας, καθιστώντας το μια πραγματική ψηφιακή έκδοση του πλαστικού νομίσματος. Αυτό το CBDC έχει ήδη ανακηρυχθεί επιτυχία από την τάξη των τραπεζιτών, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το eNaira θα υιοθετηθεί από το 90% του πληθυσμού της Νιγηρίας. Μια αναβαθμισμένη εφαρμογή πορτοφολιού eNaira θα είναι διαθέσιμη την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα επιτρέπει στους Νιγηριανούς να “κάνουν συναλλαγές όπως η πληρωμή λογαριασμών DSTV ή ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη και η πληρωμή αεροπορικών εισιτηρίων”.

ΡΩΣΙΑ

Για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ “Κάντε το εμβόλιο” Πούτιν (και τα φιλαράκια του στον ΠΟΥ) είναι κατά κάποιο τρόπο εναντίον της Νέας Τάξης Πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα συμφωνούν με κάθε μέρος της τεχνοκρατικής ατζέντας, ορίστε άλλη μια δόση πραγματικότητας: η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στο δικό της σχέδιο CBDC. Πέρυσι, η CBR ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας “πιλοτικής ομάδας” 12 τραπεζών που θα δοκιμάσει μια έκδοση του ψηφιακού ρουβλίου αργότερα φέτος. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της CBR, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το CBDC “για αγορές, μεταφορές προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και το κράτος, πληρωμές φόρων, μετατροπές σε ξένα νομίσματα σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ως αποθήκη αξίας”.

ΡΟΥΑΝΤΑ

Η Ρουάντα ανέβηκε στο άρμα του CBDC τον περασμένο Ιούνιο, με τον John Karamuka, τον διευθυντή των συστημάτων πληρωμών της Εθνικής Τράπεζας της Ρουάντα, να δηλώνει στους New Times ότι η κεντρική τράπεζα “μελετά τις δυνατότητες έκδοσης του δικού της ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας ως απάντηση στις παγκόσμιες τάσεις στο ψηφιακό νόμισμα”. Νωρίτερα φέτος, η αναπληρώτρια διοικητής της κεντρικής τράπεζας Soraya Hakuziyaremye επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα βρισκόταν ακόμη σε φάση διερεύνησης και ότι θα αποκαλύψει τη στάση της σχετικά με την εφαρμογή ενός CBDC μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Το 2019 η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Arabian Monetary Authority, ή SAMA) ανακοίνωσε το Project Aber, μια συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να προσδιοριστεί κατά πόσον ένα νέο, διπλής έκδοσης ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα διακανονισμού μεταξύ των δύο χωρών. Η τελική έκθεση του εν λόγω έργου κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “ένα διασυνοριακό νόμισμα διπλής έκδοσης ήταν τεχνικά βιώσιμο και ότι ήταν δυνατό να σχεδιαστεί ένα κατανεμημένο σύστημα πληρωμών που θα προσφέρει στις δύο χώρες σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα πληρωμών όσον αφορά την αρχιτεκτονική ανθεκτικότητα“. Αυτό οδήγησε στην παραδοχή τον περασμένο Οκτώβριο από αξιωματούχο της SAMA ότι η κεντρική τράπεζα διερευνά πλέον ενεργά το CBDC ως μέσο ψηφιοποίησης των πληρωμών, με φιλόδοξο στόχο το 70% όλων των πληρωμών στη χώρα να διεξάγονται ψηφιακά έως το 2030.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής (SARB), αποκάλυψε τον Μάιο του 2021 ότι είχε ξεκινήσει μελέτη σκοπιμότητας για ένα ψηφιακό νόμισμα γενικού σκοπού της κεντρικής τράπεζας λιανικής πώλησης. Νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση μιας ξεχωριστής δοκιμής, γνωστής ως Project Khokha 2, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας χονδρικής. Η έκθεση του έργου της για τη δοκιμή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν περαιτέρω δοκιμές και συνεργασία με άλλες χώρες για την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού ψηφιακού νομίσματος. Για τον σκοπό αυτό, η τράπεζα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι υπέγραψε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας που θα επιτρέπει διασυνοριακές συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα με τη Μαλαισία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η Τράπεζα της Κορέας (BoK) εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2021 ένα “εμπροσθοβαρές” πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακού νομίσματος με στόχο τη διερεύνηση της σκοπιμότητας ενός CBDC λιανικής. Επιλέγοντας την Ground X -τη θυγατρική blockchain της Kakao, του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου της Κορέας- ως πάροχο προσομοίωσης blockchain και συνεργαζόμενη με τη Samsung για την έρευνα διασυνοριακών πληρωμών σε άλλα κινητά τηλέφωνα ή συνδεδεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, η BoK φέρεται να έχει επενδύσει 5 δισεκατομμύρια won στο πρόγραμμα. Η φάση 2 της δοκιμής, η οποία δοκιμάζει “πληρωμές με χρήση CBDC, εμβάσματα μεταξύ χωρών και εφαρμογές τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικής ζωής“, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εγκαινίασε το Project Helvetia, ένα “πείραμα απόδειξης του σκεπτικού για την ενσωμάτωση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε κουπόνια και χρήματος κεντρικής τράπεζας” σε συνεργασία με την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB). Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η SNB αποκάλυψε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος: Το Project Helvetia “χρησιμοποίησε με επιτυχία ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας για τον διακανονισμό συναλλαγών με πέντε διαφορετικές εμπορικές τράπεζες”. Τα αποτελέσματα της δοκιμής, όπως μας είπαν, θα επιτρέψουν στην τράπεζα να προχωρήσει σε μερικές από τις πιο προηγμένες δοκιμές CBDC στην Ευρώπη και “θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος στην Ελβετία”.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Θυμάστε την Bitt, την εταιρεία fintech από το Μπαρμπάντος που βοήθησε στην ανάπτυξη του eNaira για τη Νιγηρία; Λοιπόν, μαντέψτε πάνω σε τι εργάζεται η Bitt τώρα; Μια ηλεκτρονική γρίβνα για την Ουκρανία. Σωστά, η ουκρανική κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για ένα CBDC πέρυσι, ανακοινώνοντας μια δοκιμαστική πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού νομίσματος, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει φέτος. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το πώς οι συνεχιζόμενες “ειδικές επιχειρήσεις” της Ρωσίας στη χώρα έχουν επηρεάσει αυτό το σχέδιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ότι η ιδέα του CBDC έχει καταργηθεί.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον από το 2015. Επίσημα βρίσκονται ακόμη στη φάση της “έρευνας”, με την τράπεζα να δημοσιεύει τον Ιούνιο του 2021 τις “Απαντήσεις στο έγγραφο συζήτησης της Τράπεζας της Αγγλίας για το CBDC τον Μάρτιο του 2020”. Τον Νοέμβριο του 2021, η BoE δημοσίευσε μια δήλωση ότι θα “ξεκινήσει μια διαβούλευση που θα εκθέσει την αξιολόγησή της για την περίπτωση ενός CBDC στο Ηνωμένο Βασίλειο” κάποια στιγμή το 2022.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Όπως ίσως έχετε ήδη ακούσει, ο Λευκός Οίκος του Biden εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο εκτελεστικό διάταγμα για τη διασφάλιση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Παρόλο που το διάταγμα δημιούργησε πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς η κυβέρνηση άνοιγε το δρόμο για την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού δολαρίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά ενεργά την ιδέα εδώ και αρκετό καιρό- το “πράσινο φως” από τον Μπάιντεν ήταν περισσότερο διακοσμητικό παρά ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Fed της Βοστώνης συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Project Hamilton -ένα “πολυετές ερευνητικό έργο για τη διερεύνηση του χώρου σχεδιασμού του CBDC και την απόκτηση πρακτικής κατανόησης των τεχνικών προκλήσεων και ευκαιριών ενός CBDC”- από το καλοκαίρι του 2020. Ο πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας –μια έκθεση σχετικά με τη Φάση 1 του έργου– κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, καταλήγοντας σε νέα “συμπεράσματα” σχετικά με τον καλύτερο τρόπο σχεδιασμού ενός CBDC και ανοίγοντας το δρόμο για τη Φάση 2, η οποία, όπως μας είπαν, “θα διερευνήσει νέες λειτουργίες και εναλλακτικούς τεχνικούς σχεδιασμούς”.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Παρόλο που οι Μπαχάμες και η Νιγηρία προβάλλονται τώρα ως οι πρώτες χώρες που διαθέτουν εθνικό CBDC, οι Corbett Reporteers θα θυμούνται ότι η Βενεζουέλα λάνσαρε το δικό της “κρυπτονόμισμα” το 2018. Φυσικά, όπως είχα επισημάνει τότε, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για κρυπτονόμισμα- πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι εντελώς συγκεντρωτικό, είναι κλειστού κώδικα και υπάρχει μόνο ένας κυβερνητικός εξερευνητής μπλοκ και ένα επίσημο πορτοφόλι που εκδίδεται από την κυβέρνηση. Μπορεί επίσης να θυμάστε ότι, σε μια αξιοσημείωτη σύμπτωση, η Βενεζουέλα εισήγαγε την κοινωνική πιστωτική ταυτότητα -την “κάρτα της πατρίδας”- αργότερα την ίδια χρονιά. Λοιπόν, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας συνεχίζουν να σπρώχνονται από τον ψηφιακό γκρεμό προς την τεχνοκρατική τυραννία. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός της χώρας θα είναι πλέον συνδεδεμένος με το ψηφιακό νόμισμα.

ellinikiafipnisis.blogspot.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: