Τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι η ανοσία μειώνεται δραστικά πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου – Ανεπίκαιρα τα Green Pass
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού....
Πολλά είναι τα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν υιοθετήσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα λεγόμενα «Green Pass» ως εισιτήριο για τους πολίτες, προκειμένου να αισθανθούν εν μέρει μία κανονικότητα εν μέσω πανδημίας, σχολιάζει το Politico.
Επιπλέον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού διατήρησε τα σύνορα ανοιχτά, επιτρέποντας τη συνέχιση των ταξιδιών ελεύθερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Το πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει αναρρώσει από μόλυνση ή ότι πρόσφατα βρέθηκε αρνητικός για Covid.
Έτσι με τεράστια τμήματα πληθυσμών χωρών να έχουν πλέον εμβολιαστεί, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Green Pass ως απόδειξη πλήρους εμβολιασμού.
Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Εδώ όμως αρχίζει η μεγάλη δυσκολία.
Τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι η ανοσία μειώνεται δραστικά πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν από πολύ καιρό, το πιστοποιητικό θα μπορούσε να παράσχει μία «ψευδή βεβαίωση» ότι είναι ασφαλές να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Και σε μια εποχή που η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται, οι κυβερνήσεις χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές – όχι αναποτελεσματικά εργαλεία – για να αντισταθούν κατά του ιού.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν προχωρήσει σε βήματα με στόχο την επικαιροποίηση των πιστοποιητικών με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.
Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να διατηρήσει τα σύνορα ανοιχτά.
Αλλά εξετάζει επίσης εάν θα επικαιροποιήσει τους κανόνες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φθίνουσας ανοσίας, της επιδημιολογικής κατάστασης και των εμβολιασμών.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή εύκολη για τους Ευρωπαίους, σεβόμενοι την ασφάλεια και ακολουθώντας τις επιστημονικές συμβουλές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Commission, Dana Spinant κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αυτή την εβδομάδα.
«Γι’ αυτό κρατάμε όλα τα μάτια μας ανοιχτά και θα κοιτάξουμε προς την ανανέωση των κανόνων», πρόσθεσε.
Η υποχρεωτικότητα των τρίτων δόσεων
Οι χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν υιοθετήσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να ανοίξουν την κοινωνία, με την πεποίθηση ότι οι πολίτες είναι απίθανο να μεταδώσουν μόλυνση.
Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το πιστοποιητικό της ΕΕ, είναι πλέον κοινός τόπος η σάρωση ενός smartphone για απόδειξη εμβολιασμού και την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως μπαρ και γυμναστήρια, στο Παρίσι ή το Μιλάνο.
Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν το σύστημα, εν μέρει για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.
Και φαίνεται ότι λειτούργησε. «Στη Γαλλία, αύξησε τρομερά την απορρόφηση των εμβολίων όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα», δήλωσε η Emilie Karafillakis, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας στο Vaccine Confidence Project, που φιλοξενείται από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Όμως συσσωρεύονται στοιχεία σχετικά με τους περιορισμούς του εμβολιασμού.
Τον Ιούλιο, μια μελέτη από το Ισραήλ προειδοποίησε για πρώτη φορά τον κόσμο για την φθίνουσα ανοσία του εμβολίου BioNTech/Pfizer.
Έκτοτε, περαιτέρω δεδομένα από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά του Covid παρέχουν μεγάλη έγκαιρη προστασία, αλλά τα επίπεδα αντισωμάτων αρχίζουν να μειώνονται μετά από μόλις τρεις μήνες, ανάλογα με το εμβόλιο και το άτομο.
Ελλάδα – Γαλλία – Υποχρεωτικότητα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έλαβε αυτή την εβδομάδα μια πρώτη θέση για αυτό το θέμα.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021, το Pass για Covid για άνω των 65 ετών θα παραμείνει έγκυρο μόνο εάν οι Γάλλοι ηλικιωμένοι λάβουν τρίτη δόση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Και η Ελλάδα συζητά παρόμοια μέτρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο χρησιμοποιούν οι Έλληνες για να πηγαίνουν σε καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια ή γυμναστήριο χωρίς να χρειάζονται tests.
Η πρόταση, που υποβλήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, αντικατοπτρίζει αυτή της Γαλλίας, καθώς η Ελλάδα σχεδόν έχει κάνει υποχρεωτική την αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.
Εάν η πρόταση εγκριθεί, οι Έλληνες που αρνούνται το ενισχυτικό εμβόλιο θα βλέπουν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον Covid θα ακυρώνονται.
Χειμώνας χάους;
Καθώς αυξάνονται τα στοιχεία ότι η ανοσία μειώνεται -ιδιαίτερα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης- «θα είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κάποιου είδους χρονικό όριο» στην κατάσταση του εμβολιασμού, δήλωσε ο Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.
«Η βασική κατεύθυνση θα είναι οι τρεις δόσεις του εμβολίου για να θεωρούμαστε εμβολιασμένοι», σημείωσε.
Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα χορηγεί ενισχυτικές δόσεις, πιθανότατα θα περιμένει και από τους επισκέπτες της, να έχουν λάβει ενισχυτικές δόσεις τόνισε ο Clarke.
Η Commission ζητεί ευθυγράμμιση πολιτικών εμβολιασμού
Με τις χειμερινές εορταστικές και χιονοδρομικές περιόδους να πλησιάζουν, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ταξιδιωτικό χάος.
Ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ θα πρέπει «κατ’ αρχήν» να απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεών τους, τα κράτη – μέλη μπορούν να επιλέξουν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς στους κατόχους εισιτηρίων εάν το κρίνουν απαραίτητο και αναλογικό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας — και να εξηγήσουν την απόφασή τους στην Ένωση.
Αν και η Commission δεν έχει αποκαλύψει άμεσα σχέδια για την επικαιροποίηση του πιστοποιητικού έχει ζητήσει ευθυγράμμιση των πολιτικών εμβολιασμού για να αποφευχθούν διακοπές στα ταξίδια.
«Οι πολιτικές υγείας και οι πολιτικές εμβολιασμού αποτελούν εθνική αρμοδιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan de Keersmaecker.
«Από την αρχή τονίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη μέλη να μιλούν μεταξύ τους και να μιλούν μαζί μας», πρόσθεσε.
Εναλλακτική διαδρομή
Για κάποιους, ωστόσο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού από μόνο του δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει τους ανθρώπους από μόλυνση καθώς ταξιδεύουν και αλληλεπιδρούν.
Με μια σειρά από διαφορετικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ένωση το καθένα με διαφορετική αποτελεσματικότητα και ποσοστά μείωσης της προστασίας, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι καιρός να προχωρήσουν σε εξατομικευμένα tests ανοσίας.
«Το Pass για τον Covid είναι πιθανώς καλό μόνο για δύο ή τρεις μήνες μετά την ημερομηνία του δεύτερου εμβολίου», δήλωσε ο Andrew Shaw, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
«Μετά από αυτό, εξαρτάται πραγματικά από το πόσο γρήγορα μειώνονται τα επίπεδα αντισωμάτων σας», δήλωσε.
Ο Shaw έχει αναπτύξει μια εξέταση αίματος που μπορεί να διαβάσει τα επίπεδα των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν από τον εμβολιασμό και τη μόλυνση σε επτά λεπτά.
Τα αποτελέσματα σάς λένε εάν τα επίπεδα των αντισωμάτων σας είναι εντός ορίων που θεωρούνται αρκετά υψηλά για την καταπολέμηση της μόλυνσης.
Το τεστ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Attomarker και από το Πανεπιστήμιο του Exeter, είναι τώρα διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε τιμές συγκρίσιμες με τα PCR.
Ωστόσο η επιστήμη εξακολουθεί να είναι απολύτως κατατοπιστική σχετικά με τα ποσοστά ανοσίας.
Ενώ ο Shaw λέει ότι είναι βέβαιος ότι έχει εντοπίσει μια μονάδα ποσότητας αντισωμάτων που απαιτούνται για προστασία, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το θέμα.
«Είμαι δύσπιστος ότι είμαστε κάπου κοντά για τον ορισμό ενός προστατευτικού επιπέδου αντισωμάτων», είπε ο Clarke.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου