Χιτζράν Ουρούν
Στην Τουρκία τους αποκαλούν λαθρέμπορους ενώ στο Ιράν αυτούς που κάνουν συνοριακό εμπόριο τους αποκαλούν κολμπέρ. Τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν αλλά η μοίρα τους δεν αλλάζει.....
“Φορτώνονται” τις ζωές τους και βγαίνουν για το δύσκολο ταξίδι είναι περισσότερο υποχρεωτικό παρά επιλογή.Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες πού συνδέει μία κοινωνία την οποία έχουν διαχωρίσει τα σύνορα, ιδιαίτερα μάλιστα στην κουρδική περιοχή, είναι και το συνοριακό εμπόριο. Η ύπαρξη συγγενών στην άλλη πλευρά των συνόρων εκτός από την διατήρηση των δεσμών, είναι σχεδόν και η μόνη πηγή εσόδων για τους φτωχούς Κούρδους χωρικούς. Αυτό το “ανεπίσημο εμπόριο” στην Τουρκία το αποκαλούν λαθρεμπόριο, ενώ στην ιρανική πλευρά το λένε κολμπερλίκ. Οι διαφορετικές ονομασίες δεν αλλάζουν όμως τη μοίρα τους.
Οι κολμπέρ συνεχίζουν τη ζωή τους κουβαλώντας φορτίο σε δρόμους με νάρκες και κάτω από τα πυρά Ιρανών και Τούρκων στρατιωτών. Ετησίως δεκάδες κολμπέρ σε αυτούς τους δρόμους σκοτώνονται, σακατεύονται ή φυλακίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κουρδιστάν στα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 245 κολμπέρ σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι το ορατό μέρος του παγόβουνου. Εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στο 3ο τμήμα του φακέλου μας, αυτή τη φορά ακούμε τους κολμπέρ της άλλης πλευράς των συνόρων και ακούμε αυτά που τους συμβαίνουν.
Ο Μοχάμμεντ Ελεμχούλι που κάνει αυτό το επάγγελμα είναι από την πόλη Τσαλντιράν του Ιράν. Λέει πως ” Όλοι εμείς γεννηθήκαμε αυτό το επάγγελμα” . Περιγράφει πως και ο πατέρας του και ο παππούς του έκαναν αυτή τη δουλειά. Λέει πως όπως και αυτοί από την τούρκικη πλευρά, έτσι και οι ίδιοι την κάνουν υποχρεωτικά και από τη φτώχεια τους : “Οι άνθρωποι πάνε λόγω της πείνας κανένας χορτασμένος δεν πάει. Εδώ υπάρχει ακρίβεια, οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν αυτό. Δεν υπάρχει δουλειά να δουλέψουν, οι άνθρωποι όλοι υποχρεωτικά κάνουν αυτή τη δουλειά. Για την τροφή τους και για να μην βρεθεί άποροι.”
Σύμφωνα με όσα περιγράφει οι περισσότεροι μεταφέρουν τσιγάρα. Κάθε κούτα τσιγάρα είναι στα 10 κιλά βάρος, έτσι ο φόρτος αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των κουτιών που μεταφέρουν. Μερικές φορές μεταφέροντας τέτοια φορτία σε απόσταση 10 ωρών, υποχρεώνονται για να σώσουν τις ζωές τους να τα εγκαταλείψουν. ” Μερικοί μπορούν και σώζουν τα φορτία τους. Αν τους συλλάβουν όμως τους τα παίρνουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες μερικές φορές τους δέρνουν και τους στέλνουν πίσω στο Ιράν. Κατάσχουν και τα φορτία τους.
Κολμπέρ που υπέστη βασανιστήρια στα σύνορα από Τούρκους στρατιώτες
Ο Τζαχανγκίρ Αμπντολλαχί- αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κουρδιστάν, σε δήλωση που έκανε προς το πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία, είπε πως φέτος σκοτώθηκαν 35 κολμπέρ, εκ των οποίων οι 5 πυροβολήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες.
Ο Μοχάμμεντ Ελεμχούλι αναφέρει πως οι Τούρκοι στρατιώτες παλαιότερα γενικά πυροβολούσαν αλλά δεν σκότωναν αλλά φέτος πυροβολούν απευθείας: “Η Τουρκία παλαιότερα δεν σκότωνε, οι σφαίρες περνούσαν από πάνω αλλά φέτος σκοτώνουν. Τώρα πυροβολούν απευθείας και σκοτώνουν”.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ
Ο Ελεμχούλι υποστηρίζει πως κάθε μήνα 3-4 κολμπέρ σκοτώνονται και ότι ο ίδιος πολλές φορές τραυματίστηκε. μάλιστα όπως λέει υποχρεώθηκε ο ίδιος να θεραπεύσει την πληγή του διότι αν πάει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ιράν και γίνει αντιληπτό ότι είναι και ο ίδιος κολμπέρ θα φυλακιστεί και υπάρχει πιθανότητα ακόμα και εκτελέσης του.
Περιγράφει πως μία φορά οι Τούρκοι στρατιώτες τον έδειραν και τον έστειλαν πίσω στο Ιράν και λέει πως αυτά τα υπόκεινται συνέχεια οι Κούρδοι χωρικοί : Όλοι είναι Κούρδοι. Αυτό είναι σκληρότητα. Οι Τούρκοι και οι Πέρσες δεν σκοτώνονται. Μόνο οι Κούρδοι σκοτώνονται. Αν βρεθείς αντιμέτωπος στο Ιράν σε σκοτώνουν, αν βρεθείς αντιμέτωπος στην Τουρκία σε σκοτώνουν. Πρόκειται για εχθρότητα. Εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε πολύ. Το Ιράν αν ήξερε ότι τώρα μιλάω μαζί σου, ή θα με φυλάκιζε ή θα με εκτελούσε.¨
Ένας άλλος κολμπέρ είναι ο Χεσέν Αρσάν από την πόλη Μακού του Ιράν. Γενικά μεταφέρει τσιγάρα και μαζούτ. Αρχίζει λέγοντας πως “Η μέρα των κολμπέρ είναι βάσανα και σκληρότητα”
…..
Αναφέρει πως “Οι Τούρκοι στρατιώτες στα τελευταία δύο χρόνια πυροβολούν απευθείας και σκοτώνουν. Παλιότερα αυτό δεν συνέβαινε τόσο. Σκοτώνουν και τα ζώα. Το Ιράν πυροβολεί λιγότερο”.
Μάλιστα προβάλλει και έναν σημαντικό ακόμη ισχυρισμό, ότι οι Τούρκοι στρατιώτες βιάζουν τους κολμπέρ. Ο διάλογος μαζί του σχετικά με αυτό τον ισχυρισμό εξελίχθηκε ως εξής :
Βασανίζουν και φτάνουν μέχρι και να βιάζουν. Περνούν τα φορτία μας μας δέρνουν και μας βιάζουν.
Βιάζουν τους κολμπέρ ;
Ναι στο ορκίζομαι στο Κοράνι μου
Οι Τούρκοι στρατιώτες ;
Ναι ναι..
Εσείς ακούσατε κάτι τέτοιο ή είδατε κάτι τέτοιο;
Το είδαμε δεκάδες φορές. Δεκάδες φορές.
Έχετε γνωστούς που υπέστησαν κάτι τέτοιο ;
Στο Ιράν όλοι το λένε αυτό. Λένε “Να μην σας συλλάβουν, αν συλληφθείτε θα σας βιάσουν”.
……
Ο Χεσέν Αρσάν υποστηρίζει πως τις περισσότερες φορές όταν τους συλλαμβάνουν οι Τούρκοι στρατιώτες ίδιοι θέλοντας να κρύψουν ότι είναι Κούρδοι δηλώνουν πως είναι Αφγανοί η Τουρκμένοι … Γνωρίζουν όμως ότι αυτή τη δουλειά την κάνουν οι Κούρδοι. Μας σκοτώνουν. Είναι πολύ δύσκολο δηλαδή, δεν υπάρχει σωτηρία.
Σύμφωνα με την αναφορά του Kolbernews εντός του 2019 ανάμεσα στα σύνορα Τουρκίας Ιράν και ομοσπονδιακές περιοχές του Κουρδιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 κολμπέρ και κασικμπάρ. λόγω των ναρκών του κρύου από τις χιονοστιβάδες και από τις επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος τραυματίστηκαν περίπου 183 κολμπέρ.
…..
Kolberler anlatıyor: İran bilse sizinle konuştuğumu idam eder – Yeni Yaşam Gazetesi
Σχ. Κι έρχεται αυτή η χώρα μετά στην Ελλάδα και μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου