Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου kentripotideas

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στη Γερμανία....



Δεκαπέντε με είκοσι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες είναι θαμμένες στην αεροπορική βάση Μπύχελ στo γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Γιατί βρίσκονται ακόμα εκεί και πόσο πιθανή είναι η απομάκρυνσή τους;...
«Με βλέπω σαν πιθανό στόχο επιθέσεων» δηλώνει η συνταξιούχος Έλκε Κόλερ, η οποία μένει κοντά στην αεροπορική βάση Μπύχελ στη Ρηνανία – Παλατινάτο στη νοτιοδυτική Γερμανία. Η Έλκε Κόλερ μπορεί να ακούσει τους ήχους από τα μαχητικά τζετ κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Ο θόρυβος όμως την ενοχλεί λιγότερο σε σύγκριση με το γεγονός ότι σχεδόν δίπλα της βρίσκονται αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες.

Πρόκειται για τις τελευταίες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος. Υπολογίζονται σε 15 με 20 σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών.

«Στην αρχή πίστευα ότι μέσα σε δυο τρία χρόνια οι βόμβες θα απομακρύνονταν» λέει η 77χρονη ακτιβίστρια για την ειρήνη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Νόμιζα στην αρχή ότι απλά ξέχασαν να τις απομακρύνουν». Αυτές όμως οι πυρηνικές όμως βόμβες συνεχίζουν να βρίσκονται στο Μπύχελ. Είναι βαθιά χωμένες στο έδαφος και φυλάσσονται από Αμερικανούς στρατιώτες.

Όχι τυχαία η επιλογή του Μπύχελ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ κάλυψαν σε μεγάλη έκταση τη Δυτική Ευρώπη με πυρηνικές βόμβες με στόχο να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση των Σοβιετικών. Πολλά από αυτά τα όπλα απέσυρε η αμερικανική κυβέρνηση μετά το 1991. Ωστόσο παραμένουν ακόμα και σήμερα 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία αλλά και στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι βρίσκονται στο Μπύχελ, μια μικρή πόλη με 1.200 κατοίκους, δεν το γνωρίζουν πολλοί Γερμανοί. Ούτε και η Έλκε Κόλερ το γνώριζε. Το έμαθε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τον Τύπο.

Η επιλογή του τόπου δεν είναι τυχαία. Εδώ σταθμεύει ειδική μονάδα του γερμανικού στρατού που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πυρηνική απειλή. Μπορεί η ίδια η Γερμανία να μην διαθέτει πυρηνικές βόμβες, θα μπορούσαν όμως τα γερμανικά μαχητικά Tornado να πετάξουν και να ρίξουν τις βόμβες στο στόχο.

Για τον Τομπίας Λίντνερ, από τους Πράσινους οι βόμβες αυτές δεν έχουν παρά ένα συμβολικό χαρακτήρα στην πραγματικότητα. Είναι ένας τρόπος ώστε η Γερμανία να μπορεί να έχει λόγο μέσα στο ΝΑΤΟ.

Η απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών

Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πυρηνικής ασπίδας στη δυτική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους συμμάχους τους για το πού βρίσκονται τα πυρηνικά σχέδια. Για τον Χάινριχ Μπράους, καλό γνώστη των θεμάτων του ΝΑΤΟ, η Γερμανία παίζει ένα σημαντικό και όχι μόνο συμβολικό ρόλο. «Γιατί οι ΗΠΑ να αναλάβουν μόνες τους τον πυρηνικό κίνδυνο, όταν πρόκειται για την προστασία της Ευρώπης;» διερωτάται.

Στις 26 Μαρτίου του 2010 η γερμανική Βουλή είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Καμία όμως από τις τρεις κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν τόλμησε αυτό το βήμα. Και κυρίως από τότε που η Κριμαία προσχώρησε στη Ρωσία το 2014, η απομάκρυνση των βομβών φαίνεται πλέον ολοένα και πιο απίθανη.

πηγή: DW


Δεν υπάρχουν σχόλια: