Οι απαιτήσεις της Μέρκελ για να συμφωνήσει σε οικονομική βοήθεια, διαλύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.Αντιστέκονται....
σθεναρά η Γερμανία και οι πλούσιες χώρες του Βορρά στην έκδοση ομολόγου για την ενίσχυση των εύθραυστων οικονομιών του Νότου που έχουν ισοπεδωθεί από τη γενικευμένη κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Το Βερολίνο εκβιάζει ανοιχτά τις χώρες του Νότου με εφιαλτικά μνημόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν βοήθεια υπό τη μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι η έκδοση ευρωοομολόγου συνιστά αμοιβαιοποίηση του χρέους κάτι που θεωρεί απαράδεκτο ο πλούσιος Βορράς.
Γι΄ αυτό η σύγκρουση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο που έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία της Γαλλίας αναμένεται να πάρει δραματικές διαστάσεις στη νέα Σύνοδο Κορυφής.
Ακόμα και οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούν απαράδεκτη τη στάση της Μέρκελ διαπιστώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατώτερη των προσδοκιών.
Επιθετική τακτική ακολουθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έδωσε τελεσίγραφο στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου εντός δέκα ημερών να καταλήξει στην απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου.
Σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία είναι αποφασισμένη να τινάξει στον αέρα το λεγόμενο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Θύελλα έχει ξεσπάσει κατά των Γερμανών και των Ολλανδών και στη Μαδρίτη που μετράει χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό ενώ η οικονομία της χώρας κατακρημνίζεται.
Ο Εμανουέλ Μακρόν που ηγείται του κινήματος των χωρών του Νότου άφησε να εννοηθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ και οι χώρες του Βορρά ακολουθούν παρελκυστική τακτική μεταθέτοντας τις αποφάσεις με κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης των οικονομιών.
Το Βερολίνο από την πλευρά του διαμηνύει στις χώρες του Νότου ότι θα συναινέσει σε βοήθεια υπό προϋποθέσεις.
Στην ουσία εκβιάζει την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα να τεθούν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης μειώνοντας κατά 30% μισθούς και συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας με διαδικασίες εξπρές τη δημόσια περιουσία.
Η πρόταση αυτή διαμηνύθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος ξέσπασε και είπε τέτοια βοήθεια δεν τη χρειαζόμαστε και αν δεν εκδοθεί το ευρωομόλογο θα αναλάβουμε από μόνοι μας την ανόρθωση της οικονομίας.
Στην ουσία ο Τζουζέπε Κόντε απείλησε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στους κανόνες του Ιερατείου των Βρυξελλών ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η Ιταλία χρειαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες γιατί από τις αποφάσεις των Βρυξελλών θα ορισθεί όχι μόνο αν θα υπάρξει πραγματική βοήθεια για να μην χρεοκοπήσουν οι χώρες του Νότου αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου