Πυροτέχνημα και μάλιστα ληγμένο ήταν η εξαγγελία έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους....
700 εκατ ευρώ, από την Κομισιόν με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο.
Το κονδύλι υπάρχει και θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αλλά αποδέκτης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα είναι το ελληνικό κράτος.
Ούτε βεβαίως αυτή η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί σε δράσεις για τη θωράκιση των συνόρων και την ενίσχυση των αποτρεπτικών μηχανισμών κατά της παράνομης μετανάστευσης, όπως αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί…
Στην πραγματικότητα το μισό από το σύνολο του ποσού(350 εκ. ευρώ)θα εκταμιευθεί άμεσα, αλλά θα διατεθεί αμιγώς για σκοπούς βελτίωσης της διαμονής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ ένα σημαντικό τμήμα θα δοθεί υπό την μορφή επιδομάτων σε 90.000 «αιτούντες άσυλο» που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Τα επιδόματα αυτά θα δοθούν ως… «βοήθεια σε μετρητά», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.
- Από την δεύτερη μελλοντική δόση ένα ποσό 50 εκ. ευρώ (μόλις το 14% του συνόλου) προορίζεται για την «κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συνοριοφυλάκων και αστυνομικών» (δεν διευκρινίζεται ποιας εθνικότητας) και αφορά τη μεθόριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας με την Τουρκία.
Επωφελείται δηλαδή και η γειτονική βαλκανική χώρα, ενώ, κατά δήλωση των επίσημων αρχών της, την περίοδο της κρίσης στον Εβρο δεν υπήρξε ούτε μία απόπειρα παράνομης εισόδου σε βουλγαρικό έδαφος.
- Από την δεύτερη δόση επίσης, ένα…συμβολικό ποσό 10 εκ,. ευρώ κατευθύνεται στις υπηρεσίες της Frontex, ενώ η μερίδα του λέοντος(220 εκ) θα διατεθεί για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά.
- Άλλα 50 εκατομμύρια θα δοθούν για τον εφοδιασμό των hotspots με είδη έκτακτης ανάγκης και τρόφιμα, αλλά και για την πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού προσωπικού(από ΜΚΟ)και υπαλλήλων της υπηρεσίας ασύλου.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι από την πρώτη δόση των 350 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη αρχίσει και «τρέχει», η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει στην κυριολεξία…ψίχουλα, όπως παγίως συμβαίνει με την ευρωπαϊκή βοήθεια για το μεταναστευτικό.
- Όπως διευκρίνισε η κ. Γιόχανσον τα 290 εκ. ευρώ προορίζονται για την στήριξη των νέων 31 δομών(σ.σ. 28 έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση)στην ενδοχώρα, αλλά και την ενοικίαση πρόσθετων καταλυμάτων χωρητικότητας 25 χιλιάδων κλινών, καθώς και για την…βοήθεια σε μετρητά που προαναφέραμε και προορίζεται για 90 χιλιάδες μετανάστες,
Σημειώστε βεβαίως, ότι οι σχετικές υπηρεσίες στήριξης, εφοδιασμού, ενοικίασης στέγης κλπ δεν παρέχονται από το ελληνικό κράτος αλλά από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό για την Μετανάστευση(ΔΟΜ)που είναι επίσης θυγατρική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Από την συγκεκριμένη δόση η Υπάτη Αρμοστεία θα λάβει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ «για υποστήριξη σε βασικές δραστηριότητες προστασίας οικογενειών και την παροχή συναφών υπηρεσιών στο camp του Καρά Τεπέ στην Λέσβο» - Επιπροσθέτως τριανταπέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται για την μεταφορά «ευάλωτων» από τα κέντρα προσφύγων σε ξενοδοχεία της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου καθώς και της ενδοχώρας.
Σε μία πρώτη εικόνα βλέπει κανείς ότι τα εκατομμύρια της βοήθειας για το μεταναστευτικό…σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά δεν καταλήγουν σε ελληνικές τσέπες!
Αυτό συμβαίνει παγίως από το 2010 όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενίσχυση στις χώρες μέλη για την υποδοχή προσφύγων.
Αυτό συμβαίνει παγίως από το 2010 όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενίσχυση στις χώρες μέλη για την υποδοχή προσφύγων.
Στην Ελλάδα φαίνεται να αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο με 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων όμως, τουλάχιστον το 1,5 δις έχει καταλήξει στην Υπάτη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ, ενώ άλλο μισό δις σε συνδεόμενες με αυτούς τους οργανισμούς, ΜΚΟ.
Έτσι και τώρα η «έκτακτη βοήθεια» των 700 εκ. ευρώ που εξήγγειλε μετά Βαΐων και κλάδων η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν κατά την επίσκεψη της στον Εβρο, αφήνοντας μας να πιστέψουμε ότι δίνεται για την διαχείριση του «υβριδικού πολέμου» εκ μέρους της Τουρκίας, κατευθύνεται τελικά στον…ΟΗΕ και τις συναφείς υπηρεσίες.
Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά η Υπάτη Αρμοστεία (UNHCR) λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» στα ελληνικά νησιά παίζοντας ένα διχαστικό παιχνίδι στις τοπικές κοινωνίες.
Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός γονατίζει, υπάλληλοι της πλησιάζουν απελπισμένους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου για να στεγάσουν στα καταλύματα τους μετανάστες, αλλά και πλοιοκτήτες σε απόγνωση προκειμένου να διαθέσουν τα σκάφη τους για «πλωτά ξενοδοχεία».
Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός γονατίζει, υπάλληλοι της πλησιάζουν απελπισμένους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου για να στεγάσουν στα καταλύματα τους μετανάστες, αλλά και πλοιοκτήτες σε απόγνωση προκειμένου να διαθέσουν τα σκάφη τους για «πλωτά ξενοδοχεία».
Οι σχετικές προσκλήσεις με την μορφή πλειοδοτικών διαγωνισμών γίνονται ερήμην των ελληνικών αρχών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που σε πολλές περιπτώσεις διαμαρτύρεται έντονα όπως στην περίπτωση του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη που διευκρίνισε ότι δεν θα δεχτεί στο λιμάνι μισθωμένο πλοίο της Ύπατης Αρμοστείας.
Γι αυτό και ακολουθήθηκε η εναλλακτική λύση της «προκήρυξης» για φιλοξενία ευάλωτων σε ξενοδοχεία και ξενώνες του νησιού.
Γι αυτό και ακολουθήθηκε η εναλλακτική λύση της «προκήρυξης» για φιλοξενία ευάλωτων σε ξενοδοχεία και ξενώνες του νησιού.
Όπως αναφέρεται στην σχετική προκήρυξη ζητούνται οικονομικές προσφορές, όχι μόνο στην Χίο, αλλά στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κω, στη Λέρο, στη Ρόδο και στην…Κρήτη(προφανώς για τα κύματα μεταναστών που αναμένονται από Λιβύη).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σχετική προκήρυξη που έχει 3μηνη διάρκεια με προοπτική ανανέωσης περιλαμβάνεται η υπηρεσία καθαρισμού υπνοδωματίων, κλιματισμός και «3 θρεπτικά γεύματα ημερησίως λαμβάνοντας υπόψιν τις διατροφικές ιδιαιτερότητες ενοίκων που απορρέουν από την θρησκεία»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου