Τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές ανέπτυξε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι, μετά τις εκλογές, θα δρομολογήσει την ίδρυση νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη συμμετοχή του ως επίσημο μέλος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει εδώ και χρόνια ως κόμμα-παρατηρητής.
Αφού επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς ως επιλογή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για αντικαταστάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έφερε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εκτίμησε δε ότι αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος -εν τη απουσία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής και τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.
Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σε πολιτικούς εκτός του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά». Εκτός προσκλητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μείνουν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση θα απευθυνθεί τόσο σε κόμματα που μετά τις 7 Ιουλίου θα είναι εντός Βουλής όσο και σε κόμματα εκτός Βουλής, αλλά και σε δυνάμεις και μεμονωμένα πρόσωπα.
Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η μεγάλη αλλαγή -η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους.
• Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές).
• Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση το προφίλ του κ. Τσίπρα θα δεχθεί χτύπημα που δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει κινήσεις για τη δημιουργία κόμματος πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα. Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές θα αποτελεί καλή αφετηρία για το σχέδιό του.
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό έχει πάρει και το πράσινο φως από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στήριζαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει, καθώς φέρονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που θέλουν την πολιτική επιβίωση του κ. Τσίπρα και την παρουσία του στην πολιτική σκηνή, να θεωρούν ότι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, πιο κοντά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
(Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)
(Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου