Πανηγυρίζει η Goldman Sachs επειδή προβλέπει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα κρατήσει χαμηλά τους μισθούς, θα παγιώσει την ευέλικτη εργασία και γενικότερα θα έχει τους Έλληνες εργαζόμενους....
κωπηλάτες σε γαλέρες. Σε έκθεσή της αναφέρει:
«Ως εκ τούτου, το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό Νέας Δημοκρατίας».
Η έκθεση χαράς για τον Μητσοτάκη, εφιάλτης για τους εργαζομένους
Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs την απόφαση για πρόωρες εκλογές και την προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.
Τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης είναι ευνοϊκά σε μεσοπρόθεσμη βάση για τα δημοσιονομικά και την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, αν και σπεύδει να προσθέσει ότι μεσοπρόθεσμα οι προκλήσεις επιμένουν.
Τα βασικά σημεία του σημειώματος των αναλυτών του οίκου, που επικαλούνται και την άκρως θετική αντίδραση των αγορών, είναι τα ακόλουθα:
1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν πως για τις εθνικές εκλογές υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη τόσο για τη ΝΔ (36,6%) όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να συγκεντρώνει 7,5% αναφέρει.
«Αν και κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η ΝΔ πιθανότατα θα είναι το κόμμα που θα ηγείται μιας νέας κυβέρνησης».
2. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, στηριζόμενη στην αυξανόμενη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Ο δείκτης PMI της ελληνικής μεταποίησης κινείται σταθερά πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση, από τα μέσα του 2017 και μάλιστα τους τελευταίους τρεις μήνες διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 56,6.
Παράλληλα ο δείκτης τρεχουσών δραστηριοτήτων δείχνει πως τον Απρίλιο το πραγματικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,5%.
«Αν και ασταθής, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπήρξε ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα μέσα του 2018 και φέτος η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να βρει στήριγμα στην πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» σχολιάζουν οι ειδικοί του αμερικανικού οίκου.
3. H ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που καλύπτουν τις λήξεις ομολόγων ως τα μέσα του 2021 είναι οι δυο βασικοί λόγοι της θετικής εκτίμησης για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην Ελλάδα από τα μέσα του 2018.
«Μια νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών κατά την άποψή μας και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης, κάτι που θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη» σημειώνουν.
Παράλληλα εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να ανατρέψει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
«Ως εκ τούτου, το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό Νέας Δημοκρατίας» τονίζουν.
4. Η δημοσιονομική δυναμική της χώρας είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα, με την Goldman να εκτιμά ότι η χώρα θα πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές, κάτω του ορίου του 15% του ΑΕΠ και το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις πληρωμές ωριμάνσεων μέχρι τα μέσα του 2021.
5. Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι σε ότι αφορά τη θετική εικόνα του οίκου για την Ελλάδα σχετίζονται με πιθανή επιδείνωση των δημοσιονομικών εξαιτίας:
α) των δικαστικών αποφάσεων που αναμένονται και οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
β) Ενδεχόμενης βραδύτερης ανάπτυξης
γ) Εξωτερικών παραγόντων, όπως η οι εξελίξεις στην Ιταλία, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες πιέσεις στα ομόλογα.
Ωστόσο, υπενθυμίζουν οι αναλυτές της Goldman, πως το Eurogroup συμφώνησε να εξετάσει, σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, ένα προληπτικό μηχανισμό με νέα μέτρα για το χρέος, όπως περαιτέρω re-profiling των ωριμάνσεων στα δάνεια του επίσημου τομέα στο βαθμό που χρειαστεί.
6. Μεσοπρόθεσμα παραμένουν περισσότερο επιφυλακτικοί για το outlook της Ελλάδας καθώς τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα επιβαρυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς θέτουν περιορισμούς στην ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου